Sari direct la conținut

Statul Major rus a ignorat avertismentele serviciilor de informații care anticipau incursiunea ucraineană din Kursk – Bloomberg

HotNews.ro
Valeri Gherasimov, Foto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia
Valeri Gherasimov, Foto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Serviciile secrete ruse au avertizat cu privire la o potențială ofensivă ucraineană în regiunea Kursk cu două săptămâni înainte ca aceasta să aibă loc, însă Statul Major al forțelor armate ruse, condus de generalul Valeri Gherasimov, a ales să ignore aceste avertismente, scrie Bloomberg, care citează surse de la Kremlin.

Forțele ucrainene au intrat în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei marți dimineață, desfășurând aproximativ 1.000 de soldați și zeci de vehicule blindate și tancuri, potrivit unor surse militare ruse.

Analiștii independenți au observat că asaltul, la care participă militari din patru brigăzi ucrainene, a fost cel mai probabil bine pus la punct și pregătit din timp.

În ciuda rapoartelor oferite de serviciile de informații, care detaliau acumularea de forțe ucrainene în apropierea frontierei, Statul Major nu l-a informat pe președintele Vladimir Putin cu privire la situație.

Armata rusă a fost nepregătită, iar trupele ucrainene au reușit să pătrundă mai adânc pe teritoriul rus, luând prizonieri zeci – sau chiar sute – de militari ruși.

După cum a remarcat site-ul rusesc de investigații Important Stories, dezvăluirea Bloomberg confirmă informațiile furnizate de canalele Telegram rusești Cheka-OGPU și Ribar. Acestea au precizat că Esedulla Abacev, comandantul adjunct al districtului militar Leningrad, l-a informat, de asemenea, pe Gherasimov despre planurile ucrainene de a izola regiunea Belgorod.

Cu toate acestea, Gherasimov ar fi respins aceste avertismente, acuzând serviciul de informații de răspândirea de „informații alarmiste”.

Publicația Kyiv Post a observat că, în vreme ce nu există nicio indicație că Gherasimov va fi îndepărtat din funcție, oficialii de la Kremlin ar fi tot mai nemulțumiți de el.

Criticile la adresa lui Gherasimov și a fostului ministru al apărării Sergei Șoigu s-au numărat printre cauzele revoltei conduse de liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în iunie 2023.

Gherasimov îl asigurase anterior pe Putin la televiziune că forțele ruse au oprit avansul ucrainean în regiunea Kursk.

Bloggerii ruși de război și localnici din Kursk au afirmat însă contrariul, iar vineri dimineață, Rusia a declarat stare de urgență federală în Kursk, admițând implicit gravitatea situației.

INTERVIURILE HotNews.ro