Prima ”imagine” a variantei Omicron arată mai multe mutații decât la varianta Delta / Harta tridimensională a celor două variante una lângă cealaltă
Varianta Omicron a Covid-19 are mult mai multe mutații decât varianta Delta, potrivit unei prime „imagini” a acestei noi variante detectată inițial în Africa de Sud, realizată și publicată de prestigiosul spital Bambino Gesù din Roma, relatează AFP.
Pe această „imagine” tridimensională, care arată ca o hartă, „se vede clar că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta (care prezintă deja ea însăși un număr mare de mutații), concentrate mai ales într-o singură – zona proteinei care interacționează cu celulele umane”, a spus echipa de cercetători într-un comunicat duminică.
„Asta nu înseamnă automat că aceste variații sunt mai periculoase, ci pur și simplu că virusul s-a adaptat în continuare la specia umană prin generarea unei alte variante”, precizează cercetătorii.
„Alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puțin periculoasă sau mai periculoasă”.
Echipa de cercetare Bambino Gesù s-a concentrat în studiul său pe căutarea mutațiilor în „structura tridimensională a proteinei spike”, a spus Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de Stat din Milano și cercetător la spitalul Bambino Gesù din Roma, pentru AFP.
Această proteină, care este partea virusului „studiată cu cea mai mare atenție”, este „responsabilă de recunoașterea receptorului uman și de intrarea virusului în interiorul celulelor”.
„În Spike acționează anticorpii monoclonali și, desigur, vaccinurile”, subliniază ea.
Cum a fost realizată imaginea variantei Omicron
Imaginea a fost produsă „pornind de la studiul secvențelor acestei noi variante puse la dispoziția comunității științifice”, provenind în principal „din Bostwana, Africa de Sud și Hong Kong”.
„Această imagine, care reprezintă o hartă a tuturor variațiilor, descrie mutațiile lui Omicron, dar nu îi definește rolul”, subliniază ea.
„Acum va fi important să se definească, prin experimente de laborator, dacă combinația acestor mutații poate avea un impact asupra transmiterii sau asupra eficacității vaccinurilor, de exemplu”, conchide ea.