Sari direct la conținut

De ce obțin elevii români rezultate slabe la testele PISA? Profesorul Radu Gologan: Nici elevii și nici profesorii nu sunt interesați de aceste teste, pentru că nici măcar nu li s-a explicat despre ce e vorba

HotNews.ro
Radu Gologan, Foto: Hotnews
Radu Gologan, Foto: Hotnews

Profesorul Radu Gologan, cel care pregătește olimpicii români de ani de zile, consideră că unul dintre motivele rezultatelor slabe de la PISA 2018 este lipsa interesului elevilor și profesorilor pentru astfel de teste. Radu Gologan spune că aceste teste nu reflectă neapărat modul în care elevii înțeleg matematica, de exemplu.

”Nici elevii și nici profesorii nu sunt interesați de aceste teste, pentru că nici măcar nu li s-a explicat despre ce e vorba. Eu pot să dau o explicație care e statistică. Dacă ne uităm la examenele naționale, de exemplu la matematică, unde cam 5% din note au fost foarte mari, aceeași generație, pe eșantionarea lor, a dat 1% pentru România. Problemele de la matematică, la examenele naționale, sunt mai grele în general decât cele de la PISA. Sigur, acelea sunt în alt stil. Dar acest lucru denotă o lipsă de interes a copiilor buni”, a explicat Gologan la solicitarea HotNews.ro.

Profesorul spune că nu e de acord cu unele dintre probele din testele PISA, pentru că aceastea au mai multe soluții.

”Eu am văzut problemele de la PISA. Sunt anumite probleme de la PISA cu care nu sunt de acord. Adică sunt probleme logice, dar care în esență nu au o singură dezvoltare, exact cum sunt și la noi uneori”, a spus Gologan.

Cu toate că rezultatele de la testele PISA 2018 sunt la fel de slabe ca întotdeauna, Radu Gologan spune că nu reflectă neapărat modul în care elevii înțeleg matematica.

”Eu nu cred că reflectă exact nivelul copiilor de a înțelege matematică. Este o mare problemă că unui procent extrem de mare de copii li se întâmplă asta, dar asta nu neapărat pentru că sunt tâmpiți. În general, trebuie să ne uităm la școli. Noi avem încă extrem de multe școli, mai ales în mediile defavorizate și suburbiile orașelor, în care nu se face școală”, a mai spus Radu Gologan.

Citiți și:

Criticată de toată lumea, Monica Anisie anunță 3 măsuri imediate după rezultatele slabe de la PISA 2018

Cum arată testele PISA pe care mai mult de jumătate dintre elevii români nu știu să le rezolve

Rezultate PISA 2018 Performanțe slabe ale elevilor români/ Cel mai mic punctaj din 2012 până acum/ România este printre cele trei țări cu regres la matematică

Ce spun experții despre Rezultatele PISA 2018/ Ciprian Fartușnic: Rezultatele țin de modul în care profesorul reușește să relaționeze cu copiii/ Noi avem două sisteme de educație în momentul de față

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro