Apa Nova susține că „apa furnizată a fost și este potabilă” și că nu au existat depășiri ale nivelului de clor liber rezidual / Datele prezentate de Ministerul Sănătății: limitele legale au fost depășite
Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi 24, că nivelul de clor liber rezidual a înregistrat valori de 0,2 – 0,4 mg pe litru față de limitele legale de 0,1 – 0,5 mg/litru. Au existat „diferențe clare între analizele Apa Nova și cele ale DSP București”, a susținut acesta, precizând că reprezentanții Apa Nova și-au exprimat disponibilitatea de a efectua prelevări comune cu cei ai DSP, în cursul serii de 30 ianuarie, dar au fost refuzați pe motivul că „nu există personal disponibil”.
„În perioada de referință nu s-au înregistrat depășiri ale indicatorilor (…) apreciem că emiterea comunicatului ar fi în contradicție cu realitatea rezultată din analizele noastre”, a continuat Chiru. Acesta a mai spus că nu știe „modul în care au fost efectuate recoltările și analizele” DSP.
Situația apei potabile „a fost și este sub control”, a adăugat directorul general adjunct al Apa Nova, care a menționat că „în peste 40 de puncte în sistemul de alimentare cu apă există măsurători online, 24 de ore din 24”. Iar „dacă ceva nu era în ordine oricare dintre stațiile de pompare unde se face dezinfectarea și-ar fi oprit funcționarea”, deoarece „când ceva nu e în ordine la uzinele de tratare a apei se oprește funcționarea și se iau măsurile în consecință”.
„Timpul de reacție e imediat când se primește o alertă că ceva nu este în ordine. Înainte să se ajungă la limita prevăzută legal se primește o alertă că s-a atins acest prag”, a comentat Epsică Chiru.
Valorile prezentate de Ministerul Sănătății
Precizările oficialului Apa Nova vin după ce Ministerul Sănătății a dat publicității aștăzi rezultatele analizelor probelor de la Direcția de Sănătate Publică.
„În jurul orei 17.30 au apărut primele rezultate la probele în regim de urgență de DSPMB, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespond limitelor stabilite de legislația în vigoare: SLD(sub limita de detecție în toate 5 punctele de recoltă pentru clorul rezidual liber (CMA 01-05mg/l) și 1,27 mg/l, 1,37 mg/l, 1,75 mg/l, 2,73 mg/l pentru clorul total”, se arată în documentul prezentat de Ministerul Sănătății, astăzi, și datat 30 ianuarie.