Termenul dat de Curtea Constituțională pentru sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate în corupție / Dragnea vrea să scape de condamnarea la închisoare invocând exact acest motiv
Curtea Constituțională a stabilit pentru 2 aprilie termenul până la care Parlamentul și Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să trimite Curții punctele de vedere în privința completurilor specializate în fapte de corupție. VPreședinte al Camerei Deputaților pentru o săptămână în locul lui Liviu Dragnea, Florin Iordache a sesizat Curtea Constituțională în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Curtea Supremă în cazul completurilor specializate de la instanța supremă.
Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă vineri.
În sesizare, Florin Iordache invocă un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, pe tema completelor specializate.
„Faptul că ei nu au făcut complete specializate, cum cere legea. E vorba despre articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 în care obliga instanțele să facă complete specializate pentru corupție”, a afirmat Florin Iordache, pentru Mediafax.
Articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 prevede: „Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”.
Apărarea lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care liderul PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cere instanței supreme rejudecarea dosarului în fond. În documentele depuse la instanța supremă și consultate de HotNews.ro, avocații au invocat o nulitate absolută, spunând că sentințele în acest proces au fost pronunțate de un complet penal obișnuit, ci nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.
La termenul de lunea trecută al procesului, avocații lui Liviu Dragnea și avocatul Toni Neacșu, care o reprezintă pe Olguța Șefu, fost director executiv adjunct DGASPC Teleorman, au invocat o nulitate absolută privind constituirea nelegală a completului de fond, arătând că dosarul ar fi trebuit judecat de un complet specializat în cauze de corupție.
Avocații solicită desființarea sentințelor penale din 21 iunie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest dosar și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, arătând că sentința a fost pronunțată de un complet nelegal compus întrucât nu a respectat condiția specializării prevăzută în art. 29 din Legea nr. 78/2000.
Potrivit art. 29 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege se constituie complete specializate. În acest dosar, inculpații au fost trimiși în judecată și judecați în prima instanță, printre altele, și pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, infracțiune prevăzută de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000. Fiind vorba de o normă de organizare judecătorească obligatorie, iar nu supletivă, judecarea cauzei în prima instanța trebuia să aibă loc în fața unui complet specializat pentru cauzele de corupție, se arată în documentele depuse în instanță de avocați și consultate de HotNews.ro.