Sari direct la conținut

AP Pakistan: România oferă locuri de muncă pentru pakistanezi / România încearcă să atragă 1 milion de muncitori străini

HotNews.ro
captura APP, Foto:
captura APP, Foto:

Ministrul pakistanez al Resurselor Umane a declarat joi agenției Associated Press of Pakistan că a convenit miercuri cu ambasadorul României în Pakistan, Niculaie Goia, să trimită în România forță de muncă pakistaneză până în 2020.

Inițiativa a fost luată după oferta ambasadorului României în Pakistan. Acesta a declarat că, având în vedere migrația masivă a forței de muncă din România în Europa, țara noastră încearcă să atragă 1 milion de muncitori străini din diferite țări.

Ambasadorul a declarat că piața muncii din România este gata pentru a oferi o serie de oportunități de angajare pentru pakistanezi în diverse sectoare, inclusiv tehnologia informației, construcții, medicină, inginerie și altele. Niculaie Goia spune că România are nevoie de 40 de mii de șoferi și ar putea angaja un număr mare de șoferi pakistanezi.

Referință:

Potrivit studiilor publicate de instituții cu experiență în această zonă plasează România în țările cu cele mai mari deficite de personal.

Vezi aici studiul Manpower 2018, de pildă.(link)

În studiul care poate fi citit mai sus, România apare în compania unor state cum sunt Grecia, Turcia, Bulgaria sau Argentina.

”Țările din grupa cărora face parte România include state cu probleme structurale în economie, țări cu economie foarte volatilă”, au declarat pentru HotNews.ro experți ai pieței muncii, apropiați Comisiei Europene. ”Aceste deficite par să fi apărut în ramuri foarte volatile, nu din cele care au potențial mare de creștere sau de dezvoltare. În măsura în care pe o anumită pantă a ciclului economic apare o dezvoltare foarte puternică, aceasta dezvoltare bruscă aduce o tensiune în piața muncii, iar angajatorii nu își mai găsesc personal pentru a face față cererii”, spune același expert cu care HotNews.ro a discutat.

”Politicile monetare vor deveni mai stricte, iar ceea ce face FED va avea un impact și în piața muncii. Turcia e deja un exemplu. Se retrag capitalurile de pe piețele emergente, iar Turcia se confruntă deja cu încetinirea activității economice. Lira e deja la un nivel foarte scăzut, terenul pierdut în ultimul an este imens. Turcia e o economie emergentă și e în aceeași oală din punct de vedere al pieței de capital cu Bulgaria sau cu România. Singurul caz aparte pare Grecia, dar să nu uităm că Grecia e o țară care e la al 7-lea program de bail-out. Ea a fost ținută artificial în viață, ea nu mai funcționează pe baze sănătoase. La fel e și cu Argentina, care e într-o recesiune foarte gravă. E în a doua recesiune din ultimii 3 ani. Țările astea sunt piețe cu probleme structurale enorme”, mai spune oficialul european.

Pot fi volatilități în sectoare cum sunt construcțiile sau în servicii cum sunt transporturile, unde turnoverul personalului este probabil foarte ridicat. Dar nu e vorba de locuri de muncă nou create ci de job-uri care nu pot să mențină personalul.

În zona de firme mici, problema rămâne. ”Am o firmă mică de publicitate și deseori mi se cer mici scripturi de programare. Le licitez internațional și lucrez cu sârbii cel mai des. Lucrează ieftin și livrează la timp comenzile. Românii cer bani foarte mulți, întârzie cu livrarea și sunt neserioși”, spune un tânăr antreprenor pentru HotNews.

E drept, nu toată piața românească suferă de deficit. Dar sunt anumite sectoare care trebuie reformate. Și ne referim aici la zone cu valoare adăugată redusă în PIB: retailul alimentar, la construcții, turism (poate ar merita o analiză specială acest domeniu).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro