INTERVIU Tatăl lui Alex Iancu, tânăr mort după incendiul din Colectiv: Îi provoc pe judecători să spună la cât evaluează viața propriului copil, iar apoi să înmulțească pedeapsa cu 65 / În America, cine provoacă o asemenea tragedie primește peste 100 de ani de închisoare
Sentința dată astăzi în dosarul Colectiv este una prea blândă pentru moartea a 65 de tineri și rănirea gravă a peste 100, afirmă Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, tânăr mort după incendiul din clubul Colectiv, într-un interviu pentru HotNews.ro. La 4 ani după ce și-a pierdut fiul care avea atunci doar 22 de ani, Eugen Iancu spune că o pedeapsă precum cea pronunțată astăzi de judecători ar trebui să se dea, în mod normal, pentru o singură victimă, nicidecum pentru 65 de tineri morți: „În America, X, pentru că a provocat o astfel de tragedie, este condamnat la 100 și ceva de ani de pușcărie. Adică este clar că el va muri acolo, în închisoare. Cam așa ar trebui să fie și la noi”, afirmă Eugen Iancu.
Info pe scurt:
- Alexandru Mihai Iancu, fiul lui Eugen Iancu, avea 22 de ani în 2015. A murit la 3 săptămâni după incendiul din clubul Colectiv, fiind a 59-a victimă. Nu a fost transferat în străinătate, iar tatăl său spune că avea în corp 5 infecții nosocomiale la momentul decesului.
- Eugen Iancu spune ferm că sentința prononțată astăzi de Tribunalul București nu are cum să îl mulțumească.
- El subliniază că „în America, X, pentru că a provocat o astfel de tragedie, este condamnat la 100 și ceva de ani de pușcărie. Adică este clar că el va muri acolo, în închisoare. Cam așa ar trebui să fie și la noi.”
- Eugen Iancu își dorește pedepse ferme, pentru a nu mai avea „corupție, nepăsare și nesimțire”. În caz contrar, avertizează el, vom continua să avem morți evitabile.
- El se teme, de asemenea, că chiar și aceste pedepse vor fi reduse de instanța superioară, și că „știm cu toții cum se întâmplă în România, dacă ești cuminte în celulă, rămâi cu 2 ani”.
- Tribunalul București a pronunțat, astăzi, sentința în primă instanță în cazul Colectiv, în procesul care viza nerespectarea măsurilor legale de securitate și autorizațiile date clubului: pedepsele pronunțate sunt între 3 ani și și 12 ani și 8 luni de închisoare.
- Instanța a stabilit, de asemenea, ca rudele celor morți și supraviețuitorii incendiului să primească daune morale în valoare totală de peste 42 de milioane euro.
- Cel de-al doilea dosar Colectiv, care vizează intervenția și partea medicală a tragediei, în care rudele victimelor au depus plângeri și expertize medico-legale din care reiese că victimele au fost infectate cu bacterii în spitale, este de 3 ani în lucru la Parchetul General. Recent, în acest dosar au fost audiați de procurori șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
- Alexandru Iancu a murit la 3 săptămâni după incendiu, cu 5 infecții nosocomiale în corp
Alexandru Mihai Iancu avea 22 de ani și era prieten cu membrii trupei Goodbye to Gravity. Așa a ajuns, în seara de 30 octombrie 2015, la concertul din clubul Colectiv.
Alexandru Iancu
În seara incendiului, Alex a ieșit pe picioarele lui din club. Și-a sunat de câteva ori părinții să îi asigure că e bine, chiar dacă nu putea înghiți nici măcar apă, din cauza arsurilor de pe căile respiratorii. În aceeași seară, Alex Iancu i-a implorat pe medici să nu îi amputeze cele 3 degete arse în incendiu, pentru că asta ar fi însemnat să nu mai poată cânta la chitară, și le-a spus că ar prefera mai degrabă să moară. E ultimul lucru care se știe despre el.
A fost intubat și a murit 3 săptămâni mai târziu, la Spitalul Sf. Ioan din București. Era a 59-a victimă a incendiului din Colectiv.
Alexandru Iancu avea în corp 5 infecții nosocomiale, spune tatăl său. Prima dintre ele a fost confirmată de analize pe 2 noiembrie, la mai puțin de 3 zile de la incendiu.
- Eugen Iancu: Nu are cum să mă satisfacă o astfel de pedeapsă
Eugen Iancu spune ferm, într-un interviu acordat HotNews.ro, că sentința pronunțată astăzi de Tribunalul București nu are cum să îl mulțumească.
La 4 ani de la moartea fiului său, Eugen Iancu lansează o provocare către părinții din România: „Îi provoc pe toți părinții din țara asta să evalueze viața copiilor lor, apoi să se gândească care ar fi pedeapsa reală. Mă gândesc că și judecătorii și procurorii s-ar putea să aibă copii și le-aș pune aceeași întrebare: la cât evaluează ei viața propriului copil? Și pe urmă să înmulțească acea pedeapsă cu numărul acesta, 65, apoi să vedem ce iese.”
Eugen Iancu mai spune că și-ar dori ca 10 judecători și procurori să îi răspundă la această întrebare și adaugă că „pedeapsa asta nu mă satisface absolut deloc. Nu poți să vii și să spui că în România acțiunile tale pot duce la moartea și la rănirea atâtor tineri și pentru asta tu să rămâi în cele din urmă cu doar câțiva ani de închisoare – pentru că o pedeapsă de 8 ani cu siguranță în urma recursului se va reduce și, cu siguranță, în timp, știm cu toții cum se întâmplă în România, dacă ești cuminte în celulă, rămâi cu 2 ani. Nu are cum să mă satisfacă o astfel de pedeapsă.”
Eugen Iancu / Foto: Cătălin Grădinariu
Tatăl lui Alex Iancu nu este optimist nici în privința sentinței pe care o va pronunța instanța superioară și se teme că pedepsele pronunțate astăzi ar putea chiar să fie reduse. El mărturisește că „în toate discuțiile pe care eu le-am avut în privat cu diverse persoane din lumea justiției, aceste persoane au făcut o afirmație, și anume că, cu siguranță, niciunul dintre cei inculpați nu s-a trezit dimineața cu gândul de a omorî acei oameni, adică fapta a fost din culpă. Că, de fapt, totul este din culpă, dintr-o eroare care ar trebui iertată”.
Eugen Iancu este de părere că „Colectiv nu este despre iertare. Colectiv este despre corupția din România, despre vina tuturor și, după ce ne-a arătat unde suntem – care este gradul de corupție și de mizerie în societatea românească – ar trebui să fie momentul în care începem curățenia. Curățenia nu poate fi începută decât prin recunoașterea problemelor și prin pedepsirea exemplară. Nu vom opri niciodată corupția și fărădelegea dacă justiția nu va fi dură. Trebuie, o dată pentru totdeauna, să începem să judecăm și să pedepsim. Iertarea va veni pe altă lume.”
Eugen Iancu mai spune că povestea Colectiv este „despre a face curățenie în țară”, iar această curățenie ar trebui să însemne „că vinovații trebuie judecați și pedepsiți”.
El subliniază că în acest caz nu ar trebui să fie loc pentru blândețe: „dacă pedepsim cu blândețe, nu ajungem nicăieri. Nepăsarea și nesimțirea vor continua, iar asta va duce din nou la morți, la morți evitabile”.
Eugen Iancu a cerut, în procesul Colectiv, daune în valoare de 40 de milioane de euro, după moartea fiului său. Judecătorii Tribunalului București au decis, astăzi, ca el să primească daune morale 250.000 euro şi 15.000 lei daune materiale.
„Ceva nu funcționează”, spune tatăl care și-a pierdut fiul de doar 22 de ani. El a explicat, pentru HotNews.ro, motivul pentru care a cerut această sumă ca despăgubiri: „în care am spus prima dată că vreau o sumă uriașă, am spus-o pentru că am avut un gând: în momentul în care orice funcționar al statului va trebui să dea o semnătură, va trebui să îi tremure pixul în mână, să se gândească dacă nu cumva decizia lui duce la o altă tragedie. Și dacă nu cumva, în urma acelei tragedii, el și tot neamul lui, câteva generații, vor plăti pentru crimele făcute. Cam despre asta ar trebui să fie vorba.”
Concluzia lui Eugen Iancu este că „ar trebui să terminăm odată cu ticăloșia din sistemul ăsta corupt din tot ce înseamnă statul român. Iar pentru asta avem nevoie de pedepse exemplare, așa cum vedem în America. X, pentru că a provocat o astfel de tragedie, este condamnat la 100 și ceva de ani de pușcărie. Adică este clar că el va muri acolo, în închisoare. Cam așa ar trebui să fie și la noi.”
- Pedepse cu închisoarea între 3 și 12 ani și daune morale de 42 de milioane de euro în procesul Colectiv
Tribunalul București a pronunțat, astăzi, sentința în primă instanță în cazul Colectiv, în procesul care viza nerespectarea măsurilor legale de securitate și autorizațiile date clubului.
Pedepsele pronunțate luni de Tribunalul București: 8 ani și 6 luni pentru Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4, câte 11 ani și 8 luni pentru cei 3 patroni ai clubului, George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Gancea, câte 9 ani și două luni de închisoare pentru George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, 12 ani și 8 luni pentru administratorul firmei de artificii, Daniela Niță, 9 ani și 8 luni pentru pirotehnistul Viorel Zaharia și 10 ani pentru pirotehnistul Marian Moise și 3 ani și jumătate de închisoare pentru patronul firmei de artificii, Cristian Niță. Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4 Larisa Ganea și Ramona Moțoc au primit pedepse cu închisoare de 7, respectiv 3 ani.
Instanța a stabilit, de asemenea, ca rudele celor morți și supraviețuitorii incendiului să primească daune morale în valoare totală de peste 42 de milioane euro.
Citește și: