Un procuror-șef din DIICOT cere să se pensioneze / El instrumentează dosarul 10 August
Procurorul Doru Gabriel Stoica, șeful Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din DIICOT, în funcție de un an, a cerut să se pensioneze, solicitarea venind în contextul în care asociaţii ale magistraţilor au atras atenţia că în perioada următoare, ar putea urma un val de pensionări din magistratură, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de desfiinţare a pensiilor de serviciu pentru procurori şi judecători. Doru Stoica instrumenta dosarul 10 august, ajuns la DIICOT în vara lui 2019 de la Parchetul militar și care vizează intervenția în forță a jandarmilor.
Pe ordinea de zi a ședinței de marți a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii se află solicitarea de eliberare din funcție, prin pensionare, a procurorului şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Doru Gabriel Stoica.
Doru Stoica este procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din DIICOT din februarie 2019, el fiind propus în această funcție de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.
Doru Stoica instrumentează dosarul 10 August împreună cu Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de procuror-șef al DIICOT.
Dosarul 10 August, în care Parchetul Militar investiga intervenția în forță a jandarmilor, a fost declinat către DIICOT în iunie 2019, când direcția era condusă de Felix Bănilă, care a demisionat pe fondul scandalului Caracal. Parchetul General argumenta că dosarul a fost trimis DIICOT „pentru continuarea cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție a forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională”.
În 14 noiembrie 2019, ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat, iar informațiile pot fi folosite de DIICOT în cercetarea penală.
Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. Șefii din Jandarmerie au fost puși sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.
La DIICOT, există și un dosar în care se investighează evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizări depuse în septembrie 2018 de Jandarmerie, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).
Fostul ministru al Afacerilor Interne Carmen Dan a susținut în mai multe rânduri că Parchetul este singurul responsabil pentru întârzierea anchetei în acest dosar, că MAI a declasificat documentele necesare și că procurorii trebuie „să caute vinovății pe baza probelor, și nu scuze”.