Sari direct la conținut

INTERVIU EXCLUSIV Maia Sandu: Avem în continuare judecători care pot vinde deciziile și procurori cu alte interese decât corupția / Cum își evaluează Chișinăul magistrații

HotNews.ro
Maia Sandu, interviu pentru HotNews.ro, Foto: Adi Iacob / HotNews
Maia Sandu, interviu pentru HotNews.ro, Foto: Adi Iacob / HotNews

Maia Sandu a vorbit, într-un interviu acordat vineri în exclusivitate HotNews.ro, despre reforma începută în sistemul judiciar, spunând că în Republica Moldova sunt în continuare judecători care pot vinde deciziile și procurori care au alte interese decât corupția.

  • Interviul integral pe care Maia Sandu l-a acordat HotNews,ro va fi difuzat în cursul acestei seri.

Cum merge reforma justiției și lupta împotriva corupției în Republica Moldova, teme de bază pentru care actuala putere a fost votată de populație la alegerile din 2021?

Președintele Republicii Moldova spune că și-ar dori ca reforma în justiție să meargă mai repede și mai bine, dar este conștientă că un sistem corupt decenii întregi nu poate fi reformat peste noapte.

  • „Avem două sarcini majore: să curățăm sistemul de oameni corupți, care au dat decizii ilegale și care au fost mână în mână cu clanurile oligarhice, cu clanurile criminale, judecători și procurori care au închis ochii la aceste ilegalități. Acest proces este unul de durată.
  • În pofida acestor probleme din sistem, trebuie să avansăm pe dosarele de mare corupție”, a afirmat Maia Sandu.

La acest moment, este în desfășurare o procedură de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, care a fost începută cu candidații pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Aceștia sunt evaluați de experți interni și internaționali.

Maia Sandu a explicat, în interviul acordat HotNews.ro, cum sunt evaluați magistrații:

  • „În situația în care am văzut că CSM nu poate face ordine în sistemul judecătoresc, iar CSP nu poate face ordine în Procuratură, a trebuit să recurgem la un element extern. Am format o comisie care include și experți din afara țării, delegați de către Uniunea Europeană și alți parteneri, și experți din țară.
  • Această comisie evaluează candidații pentru următorul CSM și CSP care vor fi aleși la adunările generale ale judecătorilor și procurorilor. Vor putea candida doar cei care trec prin acest filtru. Această comisie evaluează integritatea candidaților – acești oameni trebuie să facă dovada provenienței legale a averilor. (…) Cei cu probleme de integritate nu vor putea candida.
  • Urmează să trecem apoi la Curtea Supremă de Justiție, la Procuratura anticorupție și la celelalte instituții, unde va fi același sistem de evaluare, de filtrare și curățare”.

Ea estimează că pentru curățarea sistemului de justiție din Republica Moldova va fi nevoie de aproximativ doi ani.

Republica Moldova are în continuare judecători care pot vinde deciziile de judecată

În același timp, justiția trebuie să avanseze pe marile dosare de corupție, iar Maia Sandu spune că Republica Moldova are, în continuare, „judecători care pot vine deciziile de judecată și procurori care au alte interese decât să sancționeze corupția și să facă dosarele după lege”, a declarat președintele Maia Sandu, aflată vineri în studioul HotNews.ro.

Ea a vorbit și despre marii fugari din Republica Moldova, care au făcut ilicit averi și care acum se ascund în diferite țări.

  • „Oamenii sunt supărați pe cei care au furat milioane de euro din bugetul statului.
  • Fugarii au plecat înainte de a veni această guvernare, pentru că au înțeles că nu pot face târguri cu noi (…) Acum, ei se ascund în diferite țări. Cu unele țări este mai ușor să colaborăm, cu instituțiile de drept din unele țări este mai greu să colaborăm, nu avem răspunsuri foarte clare.
  • Acești fugari sunt oameni foarte bogați, pentru că au furat foarte mult, care își permit să finanțeze avocații cei mai scumpi din lume. Procuratura noastră face pași, dar nu poate deveni foarte puternică într-o lună, două. (…) Acești fugari au resurse pentru a se putea proteja. (…) Noi vom insista și la nivelul țărilor în care se ascund și vom cere ca ei să fie extrădați și vom insista pe recuperarea averilor, pentru că mulți și-au cumpărat case de lux și au conturi în bănci din diferite țări”, a adăugat Maia Sandu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro