Mărturii într-un documentar Recorder: „Ciolacu: Noi nu suntem Crucea Roșie, suntem ciuma roșie. Și singurul premier liberal pe care-l acceptăm, noi PSD, este Ciucă al nostru”
Lansat duminică seara, un film al Recorder dezvăluie momente și dialoguri ale politicienilor de la vârful României, legate de jocurile de putere.
Redacția Recorder a publicat duminică un documentar de două ore, intitulat ”Deceniul Iohannis”. Realizat de jurnalista Anca Simina filmul pornește de la premiza apropierii alegerilor prezidențiale.
„Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis”, a scris Anca Simina.
Kelemen Hunor: „PNL făcea ce vrea președintele și așa e și astăzi”
Documentarul trece în revistă cele două mandate prezidențiale ale lui Klaus Iohannis. „PNL făcea ce vrea președintele și așa e și astăzi”, a rezumat Kelemen Hunor, unul dintre cei intervievați, felul în care el vede raportul dintre PNL și președinte.
La rândul său, Dan Vîlceanu, fostul ministru de finanțe, liberal care între timp nu mai e în partid, a povestit câteva episoade legate de felul în care Nicolae Ciucă a fost propulsat nu doar de Klaus Iohannis dar și, susține fostul ministru, de Marcel Ciolacu.
Dan Vîlceanu despre cum suna Ciucă la Cotroceni
Vîlceanu susține în documentar că prima „întâlnire oficială pentru formarea guvernului PSD-PNL a avut loc în biroul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu”.
Liberalul spune că Ciolacu le-a zis liberalilor: „Uite noi nu suntem Crucea Roșie, suntem ciuma roșie. Nu există cadouri din partea noastră. Și singurul premier liberal pe care-l acceptăm, noi PSD, este Ciucă al nostru”.
Era vorba de dorința liberalilor de a fi primii care să dea premierul în rotația guvernului PSD-PNL. Jurnalista l-a întrebat pe martorul ocular: „Și asta era o glumă?”. „Noi am râs. Atunci”, a răspuns Vîlceanu. El a mai povestit că ulterior Ciucă s-a relevat drept un subordonat cert al lui Iohannis, dar și conectat, prin președinte, la liderii PSD.
„Au fost momente absolut penibile. La negocierile pe care le aveam cu PSD”, susține liberalul. El a povestit cum se forma guvernul. În miezul negocierilor, Nicolae Ciucă se ducea să sune la Palatul Cotroceni. Și că se întorcea având cu totul și cu totul alte idei decât înainte de a-l suna pe președintele Iohannis.
La una dintre aceste „răzgândiri”, spune Vîlceanu, Kelemen Hunor, care asista și el la negocieri, le-a spus, amuzat, liberalilor: „Nu vă lasă tatăl”. Trimiterea era la Klaus Iohannis.
Daniel Morar povestește scena gongului care l-a anunțat pe Klaus Iohannis
Nici Nicolae Ciucă și nici Marcel Ciolacu nu apar în film, cu propria versiune. Dar apare fostul judecător al Curții Constituționale și șef al DNA, Daniel Morar.
Fostul magistrat povestește cum a decurs una dintre interacțiunile sale cu președintele Klaus Iohannis, relatată și în cartea sa de memorii.
Judecătorul Curții a fost la Cotroceni, unde a fost așezat într-o sală. Intrarea șefului statului a fost anunțată de un gong și de anunțul că va intra președintele României, Klaus Iohannis.
Întâlnirea a fost una în care, spune Morar, președintele a ținut partea SRI într-o chestiune care privea scoaterea serviciului secret din dosarele penale.
Un alt episod legat de SRI apare în documentar, povestit de Dan Vîlceanu. Fostul ministru spune că a fost chemat de premierul Florin Cîțu la o întîlnire.
Acolo au fost prezenți de la PSD Marcel Ciolacu, și Sorin Grindeanu. „Și a fost și Eduard Hellvig, directorul SRI”, spune Vîlceanu.
El susține că n-a înțeles ce căuta șeful SRI la o întâlnire politică, „dar în politica românească se întâmplă multe lucruri pe care nu le înțelegi sau preferi să nu le înțelegi”.
Întâlnirea politică, spune Vîlceanu, a avut loc la vila K2, vilă de protocol a Serviciului Român de Informații. Documentarul Recorder a avut aproape 400.000 de vizualizări în seara și noaptea de după publicare. El poate fi urmărit aici.