Sari direct la conținut

Ce înseamnă pentru noi reușita istorică în domeniul energiei și costul care strică toate calculele

HotNews.ro
Descoperire științifică majoră anunțată de americani, Foto: LAWRENCE LIVERMORE NATIONAL LABO / UPI / Profimedia
Descoperire științifică majoră anunțată de americani, Foto: LAWRENCE LIVERMORE NATIONAL LABO / UPI / Profimedia

Săptămâna trecută, șeful Departamentului de Energie al SUA anunța o premieră de proporții în Laboratorul Național Lawrence Livermore: o reacție de fuziune nucleară care a generat mai multă energie decât a consumat producerea sa, cunoscută sub denumirea de igniție. De ce e important? Pentru că ajungem astfel mult mai aproape de o sursă de energie verde, care ne-ar putea alimenta casele în viitor.

Considerată de mulți cercetători energia pe care ne vom baza în viitor, fuziunea nucleară nu generează dioxid de carbon, deci nu contribuie la încălzirea globală, iar deșeurile radioactive sunt puține. Așadar, cuvântul „nuclear” nu trebuie să ne sperie, ridicând probleme mai degrabă în cazul unui alt proces, cel de fisiune.

Pentru a înțelege cât de aproape suntem de acest deziderat, de a folosi energia nucleară în viața de zi cu zi, Panorama a stat de vorbă cu fizicianul Cristian Presură care ne prezintă implicațiile și treapta pe care putem așeza acest progres înregistrat în SUA.

„În esență, este un vis al oamenilor, din anii ’40-’50, atunci a fost descoperită energia nucleară. Vrem să obținem energie în centrale nucleare bazate nu pe fisiune, așa cum avem noi Centrala de la Cernavodă care folosește uraniu, element radioactiv care își are problemele lui. Vrem să construim centrale nucleare bazate pe fuziune în care, spre deosebire de fisiune, unde atomii de uraniu se separă, se sparg în bucățele, atomii se unesc, în acel proces generându-se energie”, explică fizicianul.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro