Sari direct la conținut

Guvern: Termenul de emitere a autorizaţilor de construire, redus la 65 de zile / Balcoanele pot fi închise după notificarea primăriei / Procedură de regularizare de 10 ori mai scumpă la clădiri fără autorizaţie

HotNews.ro
Case în construcție, Foto: Bogdan Hoda | Dreamstime.com
Case în construcție, Foto: Bogdan Hoda | Dreamstime.com

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, act normativ care ar permite emiterea de autorizaţii de construire mult mai repede şi cu mai puţină birocraţie, ministrul Dezvoltării Cseke Attila precizând că termenul de emitere, care astăzi, în practică, poate ajunge şi la un an, va fi redus la 65 zile.

Potrivit ministrului Cseke Attila, este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani, care eficientizează şi simplifică procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor, relatează News.ro.

Ministrul a subliniat: Prin acest Cod, termenele de avizare a documentaţiilor de urbanism şi de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai „plimbe” documentaţiile de la o instituţie la alta.

Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor şi PUZ-urilor, precum şi termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, şi se creează o platformă digitală naţională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor de construire, prin ghişeul unic naţional al construcţiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicţii între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituţii, facilitând şi simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiţii.

Un Registru naţional al clădirilor

Prin Cod, se propune şi crearea unui Registru naţional al clădirilor, un sistem informatic care va conţine datele despre toate construcţiile autorizate, indiferent de finanţare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

„Sistematizarea legislaţiei şi fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent şi stabil, vor conduce la îmbunătăţirea calităţii mediului construit, asigurarea dreptului constituţional la un mediu sănătos, echilibru între interesul general şi cel individual, dezvoltare echilibrată şi sustenabilă, stabilitatea şi predictibilitatea mediului investiţional şi, implicit, competitivitate economică”, precizează Ministerul Dezvoltării.

În mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuinţe unifamiliale pentru folosinţa proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialişti sau proiecte tip puse la dispoziţie de autorităţile locale. De asemenea, cu notificarea primăriei şi fără autorizaţie de construire, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

Reguli mai aspre pentru construcţiile fără autorizaţie

Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizaţie de construire, se introduce o autorizaţie de regularizare, care impune conformarea construcţiei la toate normele aplicabile şi avizarea corespunzătoare a documentaţiei. În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local.

Pentru asigurarea unei calităţi controlabile a pieţei de construcţii, firmele de construcţii vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerinţele tehnice şi administrative necesare nu pot participa la licitaţiile la care nu sunt certificate. De exemplu, o firmă care nu are specialiştii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitaţii pentru reabilitări sau construire de spitale – a precizat ministrul Dezvoltării.

Actul normativ propune şi introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unităţi locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinaţia clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educaţională. „Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare şi rutiere sau fără cabinete medicale, creşe, grădiniţe şi şcoli – funcţiuni esenţiale pentru o locuire sănătoasă şi echilibrată, iar părinţii nu vor mai fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri pentru a-şi duce copiii la o unitate de învăţământ”, a subliniat Cseke Attila.

__________

(Foto articol © Bogdan Hoda | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
nick24 • 2023-10-22 18:50:47
De ce nu păzesc coastele Africii? De ce nu-i descurajează prin expedierea lor înapoi și confiscarea ambarcatiunilor? Mai vor încă 25000 de musulmani în Spania și Europa?
2 29
Abraxas23 • 2023-10-22 20:32:25
La mai mare, hai ca se poate!:)
5 14
parbriz • 2023-10-22 20:32:30
De ce nu sunt trimisi automat inapoi? Fara sa mai debarce, de pe vasul cu care au venit, direct pe vasul cu destinatii home, sweet home.
2 23
Bbb24 • 2023-10-23 16:29:32
Vorbim si comentam degeaba afumatii care conduc Europa au un singur scop distrugerea culturala a europei si mixarea populatiei. Ei sunt niste dictatori cate vor sa conduca Europa cum vor ei si gasca lor nu cum vor Europenii si spun ca asta nu e dictatura. Un singur referendum nu au facut sa intrebe Europenii ce vor. Vor migratie vor bande criminale vor sa finanteze Palestina condusa de hamas etc.
0 2
parbriz • 2023-10-23 18:25:05
Cum sa faca referendum? vonderleyen si borel stiu mai bine ce vor europenii. poate ca asta e problema. europeni nu exista. exista romani, unguri, polonezi, nemti, etc. altfel risti ca o mana de mizerabili sa faca toata europa praf
0 0
floriniulian • 2023-10-22 21:01:36
Asistam la distrugerea civilizatiei europene/occidentale din cauza unei clase politice de analfabeti ignoranti si fatalai progresisti si a unei populatii blazate,care se gandesc mai mult la ''pensii''decat la viitorul natiei lor.
4 27
[deleted] • 2023-10-22 21:10:21
Acest comentariu a fost șters.
2 22
flexingmybrain • 2023-10-22 21:21:34
Voi vedeti undeva femei si copii?
3 20
Bbb24 • 2023-10-23 00:06:17
Europa este condusa de oameni slabi multi corupti care nu mai reprezinta interesele cetatenilor Europeni. Partea proasta este ca europenii sunt anesteziați, fricosi, speriati, cenzurati nu reactioneaza au reusit atat sa ii spele pe creier cu multiculturalismul si deznatinalizarea incat privesc neputincioși la invazia imigrantilor si distrugerea valorilor si civilizatiei europene pentru care stramosii lor si-au dat viata. Sa speram ca la anu la alegeri vor disparea incompetentii astia din conducere EU.
1 14
revo • 2023-10-23 08:21:53
cred ca pot fi ajutati punandu-li-se la dispozitie o nava de transport sigura, care sa-i duca pe toti acasa, in Africa. A fost rau cand erau colonii europene. Acum, ca au navalit chinezii peste ei si-i pun la munca, parca e mai bine la fostii colonialisti. E foarte greu sa inveti, sa dai examene, sa dai interviuri, sa muncesti toata viata... nu mai bine vii sa traiesti, claie peste gramada, din ajutoare, fara sa inveti macar limba tarii gazda? Si apoi sa demonstrezi, sa dai foc la masini si magazine, sa faci trafic de droguri si persoane si sa acuzi ca esti discriminat?
0 10
Ed___ • 2023-10-23 11:09:12
încălzirea globală, globalizarea economică face un mare val de sărăcie în Africa
1 3
Sepupu • 2023-10-23 11:25:14
Lenea și politica lui "ajutați-i pe africani că sunt la fel de egali " ca europenii. În vorbe suntem cu toții egali.
0 5
Sepupu • 2023-10-23 11:23:42
Pe aștia WOKE, neo-x care cer atâtea și atâtea pretinzând ingenuncherea albilor, i-aș întreba: dacă există egalitate, de ce nu devine Africa liberă ceea ce a fost Europa până să o distrugă politica migrationista care a condamnat la moarte europenii și cultura europeana? Groaznic ce se întâmplă cu Vestul. Ar trebui trimiși în Africa toți politicienii care au contribuit la decăderea Europei. Nu au adus decât mizerie, moarte și terorism.
0 6
INTERVIURILE HotNews.ro