Sari direct la conținut

Filmul lui Predoiu cu privire la discuțiile cu Austria privind aderarea României în Schengen: „Meciul se joacă, îl resetăm” / „Nu s-a tradus suficient”

HotNews.ro
Catalin Predoiu si Gerhard Karner, Foto: HELMUT FOHRINGER / AFP / Profimedia
Catalin Predoiu si Gerhard Karner, Foto: HELMUT FOHRINGER / AFP / Profimedia

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a spus joi seară, referitor la vizita lui în Austria, despre a declarat că a fost „absolut necesară”, că afirmațiile omologului său austriac, Gerhard Karner, cu privire refuzul Vienei de a accepta aderarea României la Schengen, au fost „de consum politic” și că „au fost declarații care nu s-au tradus suficient”. „Cred că meciul se joacă” și este „important să-l jucăm la toate nivelurile”, a spus Predoiu.

Predoiu a afirmat la Digi 24 că declarațiile anterioare ale ministrului austriac de Interne au arătat că poziția Austriei nu s-a schimbat în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, însă că „era important să resetăm jocul, să-l abordăm constructiv prin prisma unor interese comune”.

  • „Evident că n am fost acolo ca să spunem: „V-ați răzgândit”. Ar fi un mod neprofesionist de a aborda dosarul. E necesar să ieșim din această paradigmă, unu vine și cere și altul refuză, pentru că s-a ajuns la un blocaj. Era important să resetăm jocul, să-l abordăm constructiv prin prisma unor interese comune. Am menționat că România și Austria au interee comune. Dosarul Schengen nu este un simplu dialog între România și Austria, este un dosar multidimensional, are componente de migrație, de cooperare internațională, de geopolitică regională și nu numai. Este un doar foarte complex”, a spus ministrul.

Urmează „să înceapă o construcție”

Potrivit lui Predoiu declarațiile ministrului austriac de după întâlnirea cu el „au fost declarații de consum politic, pentru partidul lui, dar au fost și declarații care nu s-au tradus suficient”.

  • „S-a mulțumit de trei ori României pentru acțiunile întreprinse, cum ar fi desființarea clanurilor. S-a spus că Austria nu are o problemă directă cu România, ci cu Comisia Europeană. Am pus pe masă cifrele de migrație și nu au fost contestate. România face performanță în această privință”, a mai menționat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă România are vreo șansă să intre în Spațiul Schengen, ministrul a spus că „se desfășoară multiple acțiuni, pe diverse paliere diplomatice”.

  • „Avem atuuri, trebuie jucate la momente potrivite, fără a anunța sau a face estimări hazardate sau care să mulțumească opinia publică. Prefer să fiu responsabil decât să fiu imprudent. Cred că meciul se joacă. E important să-l jucăm la toate nivelurile și componenta economică are o mare importanță. Mediul de afaceri din România, cu capital austriac, acționează în direcția corectă”, a conchis ministrul Afacerilor Interne.

Reamintim că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, miercuri, la Viena, cu omologul său austriac, Gerhard Karner, care se opune aderării României la Schengen.

Mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.

Întrebat dacă Austria își va schimba poziția până la alegerile parlamentare din toamnă, Gerhard Karner a susținut că veto-ul Vienei „nu are nicio legătură” cu alegerile: „Suntem răspunzători să garantăm siguranța populației și acest lucru nu ține de alegeri parlamentare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro