[P] Automecanica Medias lansează, la Bruxelles, primul autobuz electric produs în România
Andrei Scobioala – Chairman a precizat in cadrul conferintei de presa:
“Autobuzul prezintă toate caracteristicile tehnice pe care producătorii de top din acest domeniul le-au lansat pe piață. Producerea lui în România va stimula dezvoltarea pe orizontală și a altor companii și vine în întâmpinarea conceptului European de transport verde cu un înalt grad de calitate și eficiența energetică și cu o atenție specială pentru design-ul urban de avangardă. Familia de autobuze din portofoliul Automecanica conține toată gama de lungimi de la 6 la 18 metri.
Strategia Automecanica Mobility pe termen scurt si mediu este să vină către clienti incepand cu 2024 cu prototipul pentru tramvai, in 2025 prototipul electric de tren ușor de viteză și în 2026 prototipul de metrou.”
Prototipul a fost elaborat în ultimii 2 ani de echipa mixtă, români și specialist internaționali, a centrului de cercetare și a fost produs în fabrica de dezvoltare a prototipurilor de la București. Producția de serie este programată să înceapă în anul 2024 în fabrica de la Mediaș.
Autobuzul este expus la Busworld Europe, cea mai mare expoziție internațională din domeniul autobuzelor și autocarelor . Ajuns la a 50-a ediție, evenimentul are loc în acest an la Brussel Expo, în perioada 7-12 Octombrie 2023. Cei peste 500 de expozanți vor întâmpina aproximativ 40 000 de vizitatori în cele 6 zile de desfășurare. Diversele federații din Romania și străinătate care deja au vizitat standul au transmis aprecieri asupra produsului.
Mai mulți europarlamentari români, dar și reprezentați ai administrației publice locale și centrale din România au fost plăcut surpinsi de această prezență românească la o expoziție de top mondial, găzduită în Brussel și și-au anunțat prezența la expoziție și la standul românesc Automecanica Mobility. Ambasada României în Belgia, precum și reprezentata României la UE au salutat, de asemenea ,prezența românească la acest târg, și au manifestat dorința de a vizita expoziția și standul românesc.
Platforma industrială Automecanica Mediaș, fondată în 1941, cu o lunga tradiție industrială, prin investițiile majore din ultimul an și un aport important de know-how, trece într-o nouă etapă, cea a producției de autobuze și vehicule electrice de transport urban.
Automecanica Mediaș și centrul său de cercetare-dezvoltare, beneficiază de o foarte bună experiență și know-how în acest domeniu, a atras specialiști cu o puternică experiență internațională, obținând astfel realizarea unui prototip de ultimă generație, cu un înalt nivel calitativ și competițional și un design excepțional, apreciat inclusiv de membrii companiilor competitoare, prezenți la acest eveniment.
Dezvoltarea rapidă a transportului electric permite noilor producători să revoluționze felul în care arată această industrie la nivel mondial, iar România are o șansă reală de a arăta un producător național de anvergura europeană și de ce nu mondială.
Un astfel de produs, crează locuri de muncă atât prin angajările directele cât și prin angrenarea a sute de furnizori locali.
Componenta de cercetare este cheia succesului. Producătorul anunță că va comunica viitoarele parteneriate cu institutele de cercetare și dezvoltare românești.
În ultimii 20 de ani, industria de profil a suferit o reducere dramatică a capacității de producție la nivel national, însă considerăm că potențialul de cercetare-proiectare există și dorim să-l coagulăm în jurul proiectului nostru de transport urban. Industria locală producătoare de transport public are nevoie de unitate, strategie națională, coordonare legislativă și planuri de remodelare sustenabilă a mobilițății urbane.