Sari direct la conținut

Dumitru Buzatu, trimis în judecată de DNA în dosarul în care a fost prins când lua mită 1,25 de milioane de lei

HotNews.ro
Dumitru Buzatu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Dumitru Buzatu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul în care în luna septembrie a fost prins în flagrant de procurori când primea mită 1,25 de milioane de lei de la un om de afaceri clujean pentru a favoriza firma acestuia să obţină un contract. Banii au fost găsiţi în portbagajul maşinii lui Buzatu în timp ce era la pescuit.

DNA a anunțat vineri că l-a trimis în judecată pe Dumitru Buzatu pentru luare de mită, alături de Radu Judele – aflat în arest la domiciliu, acuzat și el de luare de mită și trafic de influență.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Buzatu

  • „În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul Județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.
  • În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și Dumitru Buzatu, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cca. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
  • În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică) administrată de inculpatul expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
  • După întocmirea raportului de expertiză, în perioadele 27-29.06.2022 și 07.02.2023-26.04.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).
  • De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
  • În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
  • După remiterea sumei, expertul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.
  • În perioada 08.05 – 07.09.2023, Dumitru Buzatu, în calitatea președinte al Consiliului județean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la același om de afaceri sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro menționată mai sus (ce reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri).
  • La data de 22 septembrie 2023, Dumitru Buzatu ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea flagrantului„.

Procurorii au dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcții, terenuri) care îi aparțin lui Buzatu și expertului trimis în judecată alături de el. De asemenea, a fost pus sechestru pe sume de bani ridicate de la Dumitru Buzatu în timpul perchezițiilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Dumitru Buzatu se află în arest preventiv din 23 septembrie.

VIDEO Filmul flagrantului: „Îți mulțumesc, că eram pe drojdie”

Dumitru Buzatu a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

  • „La orele 17.15, (…) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (…) şi marca (…). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (…), iar (…) la autoturismul (…), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (…), (…) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean.

„Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…) cu nr. de înmatriculare (…) utilizat de către Consiliul Judeţean Vaslui a fost oprit la ieşirea din ferma (…), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoţit de un conducător auto angajat al Consiliului Judeţean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziţiei auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui.

Buzatu primise 2.500 de bancnote de câte 500 de lei, marcate de către anchetatori pentru realizarea flagrantului. Banii primiţi drept mită erau pentru un contract din fonduri europene.

Discuția interceptată de procurori:

  • Dumitru Buzatu: Ai pescuit ceva?
  • Martor: Am prins câte un pește toți!
  • Dumitru Buzatu: Altceva… decât pește?
  • Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
  • Dumitru Buzatu: Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!
  • Martor: Hai! Hai!
  • Dumitru Buzatu: Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!
  • Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
  • Dumitru Buzatu: Când vin… vin, pescuiesc 5 minute și plec!
  • Martor: Gata! Da, da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă?
  • Dumitru Buzatu: Acuma vin! Acuma ajung!
  • Martor: Acuma ajungeți?
  • Dumitru Buzatu: Acuma, vin acum, da.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat apoi că Buzatu a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, fosta soție lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro