Sari direct la conținut

FOTO VIDEO Miting în centrul Capitalei: sute de oameni, în marș spre Ministerele Economiei și Muncii, după ce au protestat la guvern. Cer reducerea fiscalității în muncă

Protest al sindicaliștilor în fața Guvernului, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Protest al sindicaliștilor în fața Guvernului, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sute de persoane au protestat luni, în Piața Victoriei, cerând Guvernului reducerea fiscalității în muncă. De la ora 12:00, participanții la mitingul organizat de Blocul Național Sindical au plecat apoi în marș spre sediile Ministerelor Economiei și Muncii.

Protestul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale” este organizat de Blocul Național Sindical (BNS), care are 29 de federații afiliate.

În Piața Victoriei au protestat sute de persoane, care de la ora 12.00 au plecat în marș spre Ministerele Economiei și Muncii.

  • „Blocul Național Sindical aduce în atenția publicului povara prin care angajații români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate, în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.
  • 5,2% din români nu au avut în ultimul an acces la asistență medicală din motive ce tin de finanțare, liste de așteptare prea lungi sau distanța față de o unitate medicală.
  • Situația se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu față de media europeană. Raportat la PIB România, asigură cea mai slabă finanțare a sistemului de sănătate.
  • În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanțări mult mai consistente”, se arată într-un comunicat de presă al BNS.

Protestatarii cer „o reformă fiscală urgentă”.

„Salariații din România nu mai pot duce această povară prin care plătesc aproape jumătate din veniturile obținute pentru servicii cu adresabilitate universală”, conform BNS.

De la ora 12:00, protestatarii au plecat în marș spre Ministerul Economiei și Ministerul Muncii. FOTO: David Leonard Bularca/HotNews.ro

Președintele BNS susține că guvernanții vor să vină anul acesta, „pentru că este an electoral, cu tot felul de năzbâtii”.

„Spre exemplu, gratuităţi la pachetul de bază în sănătate. Atunci care mai e diferenţa dintre mine, dumneata sau dumneaei, care plătesc contribuţii şi alţii care nu plătesc nimic? Lucrurile acestea se fac strict pentru interes electoral. Vrem să terminăm odată cu acest lucru. De ce facem în an electoral? Pentru că este singurul an în care puterea în democraţie se împarte. Coboară de la ei, care au avut-o timp de patru ani, la cetăţeni. Contează enorm ca oamenii să înţeleagă ce votează, cum votează şi ce soluţii pregătesc pentru următorii patru ani de zile”, a spus președintele BNS, Dumitru Costin, potrivit Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro