Sari direct la conținut

În Japonia, 68.000 de vârstnici se estimează că vor muri singuri în casă în acest an. Românii de peste 65 de ani care trăiesc în singurătate absolută au ajuns la 1,4 milioane

HotNews.ro
În România, 1,4 milioane de vârstnici trăiesc singuri, Foto: Dimaberkut | Dreamstime.com
În România, 1,4 milioane de vârstnici trăiesc singuri, Foto: Dimaberkut | Dreamstime.com

Numai în primele trei luni ale acestui an 21.716 oameni au murit singuri în casă, dintre care 80% sunt persoane peste 65 de ani, conform publicației Japan Times, care citează datele oficiale ale Poliției din această țară. Problema vârstnicilor singuri e o problemă care se acutizează și în România.

  • Cei mai mulți bătrâni care trăiesc singuri la noi sunt din regiunea Moldovei și Dobrogei.

Japonia se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației sale, motiv pentru care situația oamenilor care trăiesc și îmbătrânesc singuri a devenit din ce în ce mai importantă pe agenda politicii și este atent monitorizată de instituțiile specializate.

Agenția Națională de Poliție din Japonia preconizează că numărul vârstnicilor care mor în singurătate va ajunge la circa 68.000 la sfârșitul anului. Proiecția se bazează pe statistica deja existentă pe primul trimestru al lui 2024.

Un singur locuitor în peste o treime din gospodării

Potrivit datelor guvernului de la Tokyo, în 2020 în 36% din locuințele din Japonia trăia o singură persoană, procent care se estimează că va rămâne ridicat în anii următori. În același an, ponderea populației cu vârsta de peste 65 de ani a fost de 28,6%, procent, de asemenea, așteptat să crească în viitor.

Dacă în 2020, peste 7,38 de milioane de vârstnici de peste 65 de ani locuiau singuri în casă, numărul acesta va ajunge la 8,87 milioane în 2030 și la 10,84 milioane în 2050, potrivit estimărilor făcute de Institutului Național de Cercetare a Populației și Securității Sociale din Japonia.

Se estimează că va rămâne în creștere în anii următori și numărul oamenilor care mor singuri în casă, deși aceasta nu este o problema recentă a Japoniei.

Japonezii au chiar o expresie intrată în lexicul popular, „koritsushi” („moarte izolată”) după cutremurul Hanshin din 1995, când mulți oameni în vârstă au fost scoși din comunitățile lor și nevoiți să se mute în locuințe temporare pentru o perioadă prelungită. O parte dintre ei au intrat într-o stare de neglijare, nemaiputând să aibă grijă de ei sau să primească ajutor de la alții.

1,4 milioane de români trăiesc singuri

În România, 1,4 milioane de români cu vârsta peste 65 de ani locuiesc singuri în casă, arată o analiză HotNews de anul trecut, care citează datele din 2022 furnizate de INS, la solicitarea jurnaliștilor.

La acest număr, se adaugă alți 1,2 milioane de români, cupluri de vârstnici peste 65 de ani care locuiesc singuri și au grijă unul de altul, mai arată datele Statisticii.

Din cele 3,7 familii de seniori de 65+, doar un sfert trăiau în 2022 alături de cel puțin unul din copii.

Cei mai mulți bătrâni care trăiesc singuri sunt din regiunea Moldovei, Dobrogei, mai arată datele Statisticii, urmată de Muntenia și de zona de Nord-Vest a României. Acolo trăiesc jumătate dintre bătrânii singuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro