Sari direct la conținut

Protestele pro-palestiniene ale studenților din România se extind și la Cluj, unde a fost ocupată curtea Facultății de Sociologie / La București, reprezentanții protestatarilor au fost chemați la discuții

Protestatarii pro-Palestina din București au instalat corturi , Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Protestatarii pro-Palestina din București au instalat corturi , Foto: Inquam Photos / Saul Pop

​Studenți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca au ocupat vineri curtea Facultății de Sociologie, într-o mișcare pro-palestiniană, în timp ce aproximativ 50 de studenți continuă să protesteze lângă Facultatea de Psihologie a Universității din București (UB).

Ce spun organizatorii protestului pro-palestinieni de la Facultatea de Sociologie din Cluj:

  • „Noi, studenți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, reuniți sub numele de Cluj Students for Palestine am ocupat curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială pe termen nelimitat pentru a solicita universităților noastre responsabilitate instituțională și dezinvestirea imediată față de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfășurare în Fâșia Gaza și a apartheidului din Cisiordania Ocupată”, arată o postare de pe Instagram.

Discuții ale reprezentanților protestatarilor de la UB cu Universitatea

De asemenea, astăzi, trei reprezentanți ai protestatarilor pro-palestinieni de la Facultatea de Psihologie a Universității din București au fost chemați la discuții cu reprezentanții Universității, după ce manifestanții au instalat corturi de luni spre marți.

Potrivit reporterului HotNews la fața locului, în acest moment sunt aproximativ 20 de corturi instalate și aproximativ 50 de studenți.

Discuția a început la ora 15:00 și s-a încheiat în jurul orei 17:00. Din primele informații, cei care au mers la negocieri cu Universitatea au ieșit optimiști, însă protestul va continua.

Studenții au spus de la început că vor sta cât timp este nevoie pentru ca Universitatea din București să încheie orice colaborare cu Israel sau instituțiile din Israel.

Reprezentanții UB au spus până acum că susțin dreptul universal la protest, „dar acesta trebuie exercitat cu respectarea legislaţiei naţionale şi a regulamentelor universitare în vigoare”.

Reamintim de asemenea că Asociația ActiveWatch a transmis miercuri că forțele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Poliția și Jandarmeria) au comis o serie de abuzuri prin care au încercat să descurajeze sau chiar să împiedice participarea unor persoane la protestele pro-palestiniene din București.

Astfel, unele persoane care și-au arătat interesul pentru a participa la aceste acțiuni ar fi fost convocate la poliție sau chiar vizitate la domiciliu de angajați MAI, iar unele mesaje au fost interzise la manifestațiile care au avut loc până acum.

Ce revendicări au studenții

Cei care protestează zilele acestea cer, printre altele, universităților să ia o poziție cu privire la dezastrul umanitar din Fâșia Gaza.

„Refuzăm să le permitem universităților noastre să colaboreze cu universități, centre de cercetare, întreprinderi sau alte instituții israeliene, colaborări care le fac complicitare în genocidul actual”, conform organizatorilor protestului.

Studenții spun că își doresc ca „universitățile noastre să fie alături de poporul palestinian împotriva oprimării, prin:

  • stabilirea de parteneriate cu universitățile palestiniene; implementare de burse și fellowshipuri pentru studenți și academici palestinieni pentru a putea studia și lucra
  • traducerea cercetărilor academice palestiniene; predarea și scrierea despre Palestina
  • transparență totală din partea universităților în ceea ce privește legăturile cu programe, proiecte, inițiative și instituții israeliene
  • Tăierea oricărei astfel de legături; de la parteneriate, la acorduri, proiecte și orice formă de colaborare. Mai mult, cerem să nu se mai formeze orice alte relații de acest fel în viitor”, conform organizatorilor care au publicat acest mesaj pe un cont de Instagram, denumit buchareststudents.forpalestine.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro