Sari direct la conținut

Război total între Antena 1 și Chefii la cuțite. Prejudiciul uriaș invocat de Antena 1 în procesul cu Cătălin Scărlătescu. „E hărțuire, vreți să îi distrugeți”

HotNews.ro
Cătălin Scărlătescu, Foto: Captura video
Cătălin Scărlătescu, Foto: Captura video

Foștii jurați ai emisiuni Chefi la cuțite, Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu au fost dați în judecată de Antena Group și au câte cinci procese de fiecare. La rândul lor, cei trei, au dat în judecată postul de televiziune care încearcă să le blocheze mutarea la PRO TV. Potrivit Pagina de Media, la ultimul termen de judecată într-unul din dosarele lui Scărlătescu, avocata acestuia s-a plâns de ”violenţa psihică asupra chefilor” și că Antena Grup încearcă „să îi distrugă pe chefi”.

·3,7 milioane de euro a fost prejudiciul invocat de Antena 1 lui Cătălin Scărlătescu, arată Pagina de Media, citând avocata acestuia.

·Numai pentru că a făcut reclame unei mărci de legume la conservă, fără a-i cere acordul, Antena 1 îi cere lui Scărlătescu 100.000 de euro, arată actele dosarului consultat de HotNews.

Războiul dintre postul Antena 1 și cei trei jurați ai emisiunii Chefi la Cuțite a început în luna octombrie anul trecut. Pe 12 octombrie, postul de televiziune anunța printr-un comunicat de presă că renunță la colaborarea cu Cătăllin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu.

„Motivul despărțirii: refuzul celor 3 juraţi de a participa la filmările din octombrie 2023, conform calendarului de filmare comunicat către ei în martie 2023, refuz exprimat cu foarte puţin timp înainte de data stabilită pentru filmările sezonului 13”, preciza Antena 1 în comunicat, menționând că șefii, care invocaseră oboseala acumulată, urmează a fi înlocuiți de emisiune.

O lună mai târziu, pe 23 noiembrie, la Tribunalul București se înregistrează primul proces pe care Antena Group l-a deschis celor trei jurați. Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Florin Scărlătescu au fost dați în judecată separat, obiectul cererii fiind ”obligarea să execute contractul de prestații artistice”.

Cele trei dosare se poticnesc pe rolul instanței, judecătorii declinându-și competența. Cei specializați în litigii de muncă au considerat că judecătorii care soluționează dosare de proprietate intelectuală ar trebui să judece acest caz. Și invers. Fiind ivit conflict de competență, dosarele au ajuns la Curtea de Apel București care a stabilit cine trebuie să judece acest litigiu: judecătorii specializați în proprietate intelectuală.

Daune pentru apariția șefilor în reclame fără acordul Antenei

Cât timp primele dosare s-au plimbat între tribunal și curte, Antena Group a deschis alte procese pe numele șefilor, acuzându-i de încălcarea contractelor avute cu postul și solicitând daune de 100.000 de euro pentru fiecare încălcare.

Spre exemplu, pe Cătălin Scărlătescu l-au dat din nou în judecată acuzându-l că a promovat reclame pentru o marcă de legume la conservă, fără a le cere acordul.

Potrivit datelor din dosarul aflat pe rolul Tribunalului București, pe durata contractului avut cu Antena 1, Scărlătescu avea obligația să solicite acordul scris postului pentru „realizarea de emisiuni tv, seriale, filme sau alte producții tv sau la realizarea în orice modalitate de materiale Online cu terți ce nu fac parte din trustul Antena Group”.

100.000 de euro a fost clauza stabilită în contract cu titlu de despăgubiri, pentru fiecare încălcare a contractului. După despărțirea de Scărlătescu, Antena i-a numărat toate aparițiile din mediul online.

Chef Scărlătescu a denunțat clauza din contract

Scărlătescu a fost notificat pe 31 octombrie 2023, prin intermediul unui executor judecătoresc că trebuie să plătească în termen de 3 zile 100.000 de euro daune pentru încălcarea obligației asumate în contract.

Acesta a răspuns, invocând invoce „nulitatea clauzei contractuale”. Acuzându-l de rea credință. Trustul Antena Group l-a dat în judecată.

„Pârâtul a participat la realizarea de materiale online și a postat în mediul ordine materiale realizate în favoarea terțului Daucy (un număr de 22 de promovări), terț care nu face parte din trustul de care aparține Societatea (Antena Group n.r.), fără a obține în prealabil acordul scris al Societății”, se arată în acțiunea depusă în instanță.

Si procesele prin care șefilor li se cereau daune pentru încălcarea contractelor au întâmpinat aceleași dileme în rândul judecătorilor care și-au declinat unii altora dosarul. În acest caz, Curtea urmează să stabilească cine trebuie să judece dosarul.

Mutarea la PRO Tv, urmată de alt proces

La jumătatea lunii aprilie, PRO Tv anunța mutarea celor trei jurați la emisiunea MasterChef. Plecarea la trustul rival a stârnit nemulțumirea celor de la Antena Grup care a deschis noi procese in instanță. Și de această dată chefii au fost dați în judecată separat, dar alături de ei a fost acționat în instanță și postul PRO Tv.

Încercând să blocheze mutarea celor trei la emisiunea MasterChef, reprezentanții Antena Group au apelat la o cale juridică mai rapidă. Au cerut judecătorilor prin intermediul unor ordonanțe președințiale, ca până la judecarea procesului pe fond să nu permită celor trei chefi să presteze la emisiunea trustului rival.

Pe 15 mai, Tribunalul București a respins ordonanța introdusă împotriva lui Sorin Bontea și a postului PRO Tv. Decizia a fost contestată de Antena Group pe 3 iunie, dosarul urmând a fi înaintat Curții de Apel pentru un verdict definitiv.

Marți, 4 iunie a avut loc termen la ordonanța președințială depusă în cazul lui Cătălin Scărlătescu și a celor de la PRO Tv, însă judecata a fost amânată pentru 16 iunie.

Cererea Antenei: PRO Tv să facă MasterChef cu alte persoane

„Să obligaţi să nu permiteţi Pro TV să difuzeze materiale cu pârâtul (Scărlătescu, n. red). Pro TV va putea realiza MasterChef, dar cu alte persoane”, a solicitat avocatul Antenei Group, potrivit Pagina de media.

Avocata lui Cătălin Scărlătescu acuză, scrie sursa citată, că Antena Group, prin multitudinea de demersuri îndreptate împotriva celor trei chefi, se încearcă hărțuirea și ”distrugerea” lor. Avocata care reprezintă postul PRO Tv a reacționat la solicitarea Antena Group ca șefii să nu participe la emisiunea difuzată de trustul rival: „Asta ar însemna ca ani de zile să nu facă nimic. Dacă Antena 1 a făcut un sezon Chefi la cuţite cu alţi bucătari, noi, Pro TV, de ce să nu facem MasterChef cu aceşti bucătari?”, a declarat avocata Pro TV, citată de Pagina de Media.

Ordonanța președințială în cazul lui Florin Dumitrescu urmează să se judece pe 26 iunie.

Celelalte dosare se află încă în faza de filtru a instanței.

La rândul lor, cei trei jurați au dat în judecată postul Antena 1 pe 6 martie, solicitând daune, însă nici în acest caz judecarea cauzei încă nu a început.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro