Sari direct la conținut

Juncker si Trump au ajuns la un acord pentru dezamorsarea conflictului comercial / Zero taxe pentru schimburile industriale, nu și pentru automobile/ UE va achiziţiona mai multă soia și gaz petrolier lichefiat

HotNews.ro
Juncker si Trump, Foto: Colaj foto
Juncker si Trump, Foto: Colaj foto

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele american Donald Trump au anunțat miercuri că au ajuns la un acord, dezamorsând diferendul comercial dintre Washington și Bruxelles, care a avut ca rezultat impuneri reciproce de taxe comerciale, anunță AFP.

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un „acord“, a declarat Jean-Claude Juncker susținând că ambele părți doresc soluția cu „zero“ tarife în comerțul industrial, cu excepția industriei de automobile. Potrivit unei surse europene, nu va fi impus niciun nou tarif vamal asupra importurilor de automobile europene în Statele Unite, o chestiune deosebit de delicată pentru Berlin.

Uniunea Europeană va crește „imediat“ importurile de soia din SUA, a declarat Trump și a promis să revizuiască problema tarifelor pe importurile din UE de oțel și aluminiu.

Potrivit lui Trump, UE va achiziţiona mai mult gaz petrolier lichefiat din SUA. Donald Trump, care a anunțat înființarea „imediată” a unui grup de lucru, a mai spus că relațiile dintre Washington și Bruxelles intră într-o „fază nouă”.

UPDATE 01:15 Germania a salutat rezultatul negocierilor văzând un „progres” pentru a evita un război comercial și a salva milioane de locuri de muncă, a scris Ministrul german al Economiei Peter Altmaier pe Twitter.

În SUA, industria auto germană dispune de peste 118.000 de angajaţi, iar 60% din producţia sa americană este exportată în alte ţări.

Trump a ameninţat să majoreze cu 20% impozitele impuse importurilor de maşini europene. Miliardarul a transmis prin Twitter că America ar trebui „să le producă aici”, sugerând astfel că pe piaţa americană ar trebui să fie comercializate mai multe maşini europene produse în SUA.

UE a reacționat ameninţând cu măsuri de acelaşi calibru şi enumerat o serie de produse americane extrem de populare care ar putea suporta o serie de taxe suplimentare ca urmare a măsurilor promise de preşedinte.

Compania americană producătoare de motociclete, Harley-Davidson, a avertizat Washingtonul că, în urma acestor majorări, profiturile sale s-ar putea reduce la jumătate. Firma susţine că profitul s-ar situa între 9 şi 10%, comparativ cu cel de anul trecut, care a fost de 20%.

„Tarifele sunt cele mai grozave! Orice ţară care tratează SUA cu rea credinţă va trebui să negocieze un acord corect sau să suporte taxele”, a fost reacția lui Trump.

ARHIVĂ COMENTARII
xan • 2018-07-26 07:03:25
Daca acordul asta chiar ramane atunci Trump este cu adevarat un negociator cu un ordin de marime peste toti ceilalti, iar presa ramane sa se prinda cum a reusit sa devina atat de ridicola cu istericalele ei nesfarsite.
21 12
taro • 2018-07-26 09:56:11
sunt numai declaratiile lui Trump care nu sunt in general adevarate cand vine vorba de EU si NATO. Ia sa vedem ce a zis -zero taxe la schimburile industriale dar taxa auto va ramane. In momentul de fata este zero. Pentru EU poate sa ramana asa. -EU va cumpara mai mult petrol si soia? Nu inseamna ca este adevarat. Poate cumpara petrol daca este mai ieftin decat cel din Rusia, SUA poate sa dea ceva subventii la companiile petroliere, Rusia nu are de unde. Tineti minte cand a zis Trump ca NATO are sa cheltuiasca mult mai mult decat ce s-au inteles inaitne? Nu era adevarat, membrii NATO au fost de acord sa cheltuie doar cei 2% dar l-au lasat in pace sa declare ce vrea.
6 17
harapalb • 2018-07-26 10:38:14
Mai bine citeste Statement-ul oficial, e mult mai clar ca acest "articol". http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-4687_en.htm Toti se asteptau la un scandal - ei, uite ca nu-i asa!
9 10
Adu84 • 2018-07-26 11:18:05
Sunt unii suparati pe adevar probabil si s-au descarcat prin ati da minusuri :). Fortarea Europei spre comert competitiv, mai putine subventii, diversificarea surselor de energie, cresterea investitiilor in armata... cred ca demult nu a mai facut cineva atatea servicii Europei...
9 7
bogdan1477 • 2018-07-26 10:04:18
Poate pe termen foarte scurt cistiga ceva bani. Pe termen mediu insa, ceea ce reuseste e sa creeze o zona de liber schimb UE-Japonia-Canada (si probabil partial China), din care nu va face parte, pentru ca nici una din aceste mari puteri nu vrea sa se asocieze cu o SUA imprevizibila, dependenta de toanele din ziua respectiva ale lui Trump. Din pacate Trump nu poate intelege politica mai departe de cistigul material imediat. Nu intelege ca in perspectiva, pe termen mediu si lung, previzibilitatea si increderea sunt valori mult mai importante decit 3 arginti storsi azi de la parteneri prin santaj. Cind un partener ameninta zilnic cu ruperea relatiilor daca nu primeste in schimb inca 3 lei din schimburile comerciale, incet, incet el devine izolat de catre ceilalti.
9 15
harapalb • 2018-07-26 11:00:33
Faceti loc! Trebuie sa-l lasam pe bogdan1477 sa le dea niste lectii americanilor - mama lor de americani imbecili! Trump nu intelege, dar bogdan1477 DA!
11 7
Observatory • 2018-07-26 18:27:05
se pricepe și are experiența , este mai bogat ca Trump, care este un HOT PSDist... Bogdane băiatule, de ce nu dirijezi tu economia socialista din România , ca văd ca te dai vioi .... Lasă l pe Trump și America și vezi mizeria politic și economică a României , este mai aproape de tine și sufletul tău ! Cam mirosi liberal Hillarios ...
3 1
bogdan1477 • 2018-07-30 14:28:42
Aici suntem doar pe un forum si ne dam cu parerea mai mutl sau mai putin anonimi. Mai departe: 1. bogatia nu e neaparat semn de desteptaciune 2.Nu dirijez economia noastra socialista pentru ca nu-s nici macar membru de partid, nu mai spun de ministru, pentru ca nu ma pricep, pentru ca nu ma intereseaza si pentru ca am o meserie suficient de linistita si banoasa incit sa nu ma leg la cap cu asemenea chestii. 3. Despre mizeria de la noi comentez zilnic, dar nu vad de ce m-ar face asta sa nu comentez si despre Trump. 4. Oi fimirsind eu liberal, dar tu duhnesti de prostie bolsevica.
0 0
bogdan1477 • 2018-07-30 14:24:08
... singurul tau argument e ca daca spune Trump, sigur asha e? E sificient sa cauti ceva articole despre Trump in presa americana si vei vedea ca nu prea-l agreeaza nimeni nici acolo.
0 0
harapalb • 2018-07-31 02:03:57
Nu am adus argument la nimic, am evidentiat doar comicul situatiei! Un pic mai sus ii marturisesti lui Observatory urmatorul lucru: "nu ma pricep". Urmaresc presa americana - si pe cea "pro" si pe cea "anti" Trump. Stirile la care faci referire nu reflecta realitatea. Dupa ce va castiga Trump si in 2020, vei intelege. Cu putin efort de vointa de a iesi din hipnoza mass-mediei, poti si mai devreme. Succes si numai bine!
0 0
bogdan1477 • 2018-08-01 15:01:23
... si asta nu e o caracterizare de om inteligent. Si pe linga asta mai ai si ceva analfabetism functional... 1. nu inteleg ce comic de situatie e intr-o parere despre consecintele atiunilor lui Trump 2. Declaratia "nu ma pricep" era intr-un context. Am zis ca nu ma pricep sa dirijez economia noastra socialista, ceea ce n-are a face cu parerea mea despre Trump decit daca nu reusesti sa intelegi toata fraza. 3. Degeaba urmaresti cu atentie si presa "anti" Trump daca stii deja ca ea greseste si ca Trump va cistiga alegerile din 2020. E pur si simplu pierdere de timp sa citesti ceva doar pentru a te declara impotriva. 4. Hipnoza zici? Esti sigur ca nu tu esti ala aflat sub hipnoza?!?
0 0
Adu84 • 2018-07-26 11:26:09
In Canada e acum Justin care pare smecheras, dar sunt foarte dependenti de economia Americii si NAFTA. Japonia, la granita cu China sunt dependenti de protectia Americii si nu vor misca niciodata impotriva lor fara sa existe alt garantor de protectie. Poate e badaran Trump in comportament, dar sa nu uitam ca interesul american e sustinut de CIA, si cu ei nu te joci cu "scoti America din calcule".
10 6
bogdan1477 • 2018-07-30 15:33:54
Canada are trata de liber schimb cu UE, la fel ca si Japonia. Astea sunt fapte. Iar economia UE e similara ca dimensiune ce cea a SUA. Canada poate relativ usor muta dinspre piata SUA spre UE. Japonia, la fel ca si UE, deja consitintizeaza faptul ca nu se mai pot baza pe SUA la nivel militar, si-si vor dezvolta propriile sisteme de aparare performante. Schimbarile astea nu se fac de azi pe miine, dar in 10-15 ani s-ar putea sa vedem o SUA din ce in ce mai izolata de restul lumii bune.
1 0
AliKimiku • 2018-07-26 20:25:50
economie politica. US sunt cea mai mare piata din lume si nimeni, dar absolut nimeni nu vrea sa piarda accesul la aceea piata. Ca sa compenseze pierderea lor ar trebui toti sa isi vanda volume cam cu 30% mai mari si pur si simplu nu pot face asta. Teoriile tale cu marea zona de liber-schimb ma fac sa cred ca ai trait pe Marte in ultimii 5 ani. Europenii sau cacait vreo 5 ani sa semneze acordul cu canadienii(Atentie, stat cu vreo 36 milioane locuitori si cu o industrie cvasi-dependenta de americani) si tu visezi zone de liber-schimb trans-oceanice? Cat despre santajul lui Trump, reciteste bancurile cu Radio Erevan poate te lamuresti.
3 0
bogdan1477 • 2018-07-30 15:40:56
US si UE au PIB-uri comparabile. UE-Canada-Japonia sunt mult peste ce reprezinta azi SUA. Iar daca toate astea ajung sa scoata SUA de pe piata locala, americanii vor avea o problema. Cit despre cacait, cam asha se fac intelegerile astea, in citiva ani, studiinind toate detaliile. Nu cum face Trump, anuntind taxe vamale crescute cu 25% de luna viitoare. Speranta mea e ca SUA se va scutura rapid de sindromul Trump, care scoate SUA din intelegerile globale si-o alatura de Rusia sau Coreea de Nord. Gindeste-te doar ca azi China e membra a acordului climatic de la Paris, investind sume uriase in energie regenerabila, pe cind SUA a denuntat acordul.
0 0
Lok • 2018-07-26 08:54:50
13 4
bogdan1477 • 2018-07-26 10:06:23
Trump se gindeste doar la banii luati de parteneri pe termen scurt. Cit despre gaz lichefiat, ideea o fi buna, dar implementarea dificila. E greu sa cumperi gaz lichefiat la pret de gaz transportat prin conducta.
5 12
vorbis • 2018-07-26 15:32:20
Nici la cantitate, nici la pret.
1 7
AliKimiku • 2018-07-26 20:31:29
Azi, la pretul actual, nu. Dar nu se stie maine, la anul, peste 10 ani. Si nu trebuie sa inlocuiasca tot gazul rusesc, 10-20% e suficient. PS Quatar-ul exporta la greu LNG, Spania, UK si Belgia sunt printre beneficiari alaturi de Japonia, Coreea si India.
2 0
kent8 • 2018-07-27 10:21:32
De ce sa luam scump din SUA ?
0 1
Mazeta • 2018-07-26 09:38:50
Să primească fiecare țară UE cote de butelii, soia și refugiați.
18 0
Lok • 2018-07-26 10:01:30
0 7
freejack • 2018-07-26 09:53:04
nimeni nu poate sa se joace cu SUA. toti au nevoie de piata americana. iar Trump stie sa puna "problema" in folosul americanilor. iar Junker poate sa savureze un Jack Daniel's nescumpit.
16 9
Adu84 • 2018-07-26 11:32:13
Te joci cu Trump ( in sensul ca faci misto de el in presa si la TV ca a fost celebritate TV)... dar oficial, nu te joci cu USA( care in afara de Trump mai e reprezentata si de US Army, CIA,...). Exemplu elocvent: USA au reimpus sanctiuni Iranului. UE si Franta au zis ca ei sustin in continuare acordul. =>Toate companiile private parasesc Iranul. http://www.france24.com/en/20180605-business-iran-usa-france-carmaker-psa-peugeot-citroen-leave-over-risk-us-sanctions
8 3
amicugri • 2018-07-26 11:09:08
Din cauza excedentelor comerciale foarte mari pe care le au in relatia cu SUA nici UE, nici China, nici Japonia nu sint intr-o pozitie puternica de negociere. SUA este si Trump stie asta. Caderea la pace cu UE arata ca e si constient de posibilitatea formarii unei coalitii impotriva SUA si nu e chiar nepasator la perspectiva.
4 5
Adu84 • 2018-07-26 11:46:00
Pentru Trump: isi serveste electoratul fermier, isi serveste industria energetica/gaz si isi balanseaza putin comertul cu UE. Plus ca puncteaza la imagine puternic. Pentru UE: Chiar daca plateste in plus pentru gaz scade dependenta de Rusia. Se foloseste de eveniment sa scada subventiile si sa devina mai competitiva si revine la principii mai sanatoase de comert. Bonus: la Helsinki, Putin s-a angajat sa nu scada pretul la gaz sub limita de rentabilitate pentru LPG. Pentru cei care ati ascultat.
7 6
kent8 • 2018-07-27 10:20:56
Arata sursa acestei informatii.
0 1
Habermas • 2018-07-26 11:14:53
Si de ce nu s-a facut pana acuma? Probabil trebuia sa vina un Trump sa-i scuture pe toti. Si a venit. Iar Juncker si-a spalat toate pacatele (ca exceptie, nu sunt sigur de ala cu discursul recent despre Marx, in fine ...). Bai fratilor, va rog observati: Cam cati oameni de business il critica pe Trump? Ei? Eu nu prea vad. Il critica cei obisnuiti cu limbajul de lemn politically-correct al socialistilor-caviar, si restul politicienilor-caviar, plus marele alai de jurnalisti intelectualisti spin-doctors. Va dau un exemplu din experienta personala, si care explica in mare parte de ce nu mi-a placut Trump deloc si apoi mi-am schimbat parerea. La ultima confruntare TV intre Trump si Hillary Clinton, am vrut sa urmaresc cu ochii mei (n-am dormit noaptea aia, numai ca sa vad in direct pe internet). Ok, am vazut, mi-am format opinia: Trump mai taran macho viclean, Clinton mai orasanca intelectuala si bine intentionata. Per ansamblu, Trump a castigat disputa (opinia mea), cam cu 60 la 40. Oh, shit! am spus eu, cam slaba Clintoana, dar tot va castiga (credeam eu, speram eu). A doua zi, repede pe New York Times sa vad comentariile analistilor. Bai frate, am avut un soc. Da' soc-soc. Numai si numai sofisme, fantastic intelectual (ii iubeai numai cum vorbeau si cadeai pe spate de admiratie cat de bine stapanesc astia limba si nuantele, etc), Dar, toti, absolut toti (din vreo 10-15, nu mai stiu exact), fie te duceau cu presul ca in final sa-ti arate ca albul e negru si invers, sau faceau analize corecte dar trageau concluzia taman pe dos. La unison, cica Hillary Clinton a castigat confruntarea TV, in mod clar si categoric, si ca i-a dat clasa lui Trump. Cum stiam sigur ca si eu si ei ne-am uitat la acelasi "film", am tras concluzia logica: Bullshit! Astia sunt propagandisti. Super talentati, dar necinstiti. De atunci, in speta asta, ma uit numai la fapte, nu la vorbe.
11 7
aramos • 2018-07-26 18:22:19
Viewers Say Clinton Wins Second Debate https://news.gallup.com/poll/196304/viewers-say-clinton-wins-second-debate.aspx
0 4
Habermas • 2018-07-26 19:34:58
evident, se mai intampla. Ce ma deranjeaza este intoarcerea celor vazute pe dos. Este posibil sa ma inselat (Nu zic ca m-alm inselat, ci ca e posibil - vezi 2. si 3.) 2. Votul spectatorilor nu reflecta atat opinia lor obiectiva cat preferinta lor electorala. Opinia spectatorilor nu este o decizia despre cine a castigat o dezbatere. Nu accept votul spectatorilor ca si contra-argument, pentru ca nu am nicio garantie ca spectatorii au privit la fel de obiectiv ca mine (sau ca macar au facut un efort sa priveasca total obiectiv); 3. Pentru a obtine o evaluare cat mai apropiata de realitate, este mai complicat (si costisitor): iti trebuie un juriu de experti care sa faca o analiza profesionista, si sa voteze eliminand factorul propriei preferinte electorale, si aplicand toate regulile de obiectivitate din metodele cunoscute. Asa ceva da, as putea accepta ca opinie superioara (oricare ar fi scorul dat de ei).
3 0
aramos • 2018-07-27 16:51:09
decat daca e al tau :))))
0 1
revo • 2018-07-26 11:31:09
Deci cuiul lui Pepelea erau gazele lichefiate, asa cum am mai scris. Si pentru asta, marele barbat a trebuit sa faca crize, sa se dea cu curul de pamant, sa dea din maini si din picioare, sa zbiere stropind tot in jur, sa ameninte ca taie si spanzura toti partenerii Americii, dar mai ales ca concediaza UE-ul! El doar asa stie sa comunice, doar asa este in stare sa faca afaceri - daca nu merge specula, atunci trece la amenintari si crize. Mare om, mare caracter, mare om de afaceri, mare diplomat, mare sef peste executivul american! Sa le traiasca! Cu siguranta alegatorii sai sunt in extaz acum: mama, ce tare e! Cand de fapt, n-a obtinut mare lucru. Pana la urma, voi ati inteles ce a obtinut in afara de cresterea exportului de gaze si soia modificata genetic?
4 11
freejack • 2018-07-26 14:02:16
...zero taxe pentru schimburile industriale... ce a cerut Trump in Canada la G7? zonă de liber schimb fără tarife, subvenţii şi bariere. la alte produse inca nu se poate. in UE agricultura este puternic subventionata, in SUA nu se da nici o subventie in nici un domeniu.
8 2
aramos • 2018-07-26 18:12:55
dar astea ce sunt ? In 2005 SUA a subventionat agricultura cu 20 de miliarde, in 2010 subventiile au ajuns la 172 de miliarde de dolari. https://en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidy#United_States
0 5
xan • 2018-07-26 14:30:27
...it ain't stupid. A obtinut un acord de liber schimb intre cele mai mari doua blocuri economice mondiale, acord cu care Obama s-a chinuit aproape 8 ani si a iesit doar un mare fas.
6 3
vorbis • 2018-07-26 15:19:46
n-a obtinut nimic, e intelegerea lui Obama pe care prostu a intarziat-o aproape 2 ani.
2 8
Adu84 • 2018-07-26 15:24:16
Se pare ca liber schimb e usor de facut. Ce a negociat Obama cu UE si Asia erau tratate secrete, cu tribunale deasupra statelor si tot felul de mecanisme complicate. O mare promisiune prin care a si castigat Trump a fost anularea acelor tratate dubioase,
5 1
AliKimiku • 2018-07-26 20:39:00
Europenii s-au sparcait 8 ani sa nu semneze TTIP-ul sau cum i zicea si care sigur avea prevederi mai ok pt ei. Acum a venit Trump si a rezolvat problema. Bine, putem sa ne asteptam in continuare de la eco-socialistii europeni la tot felul de piedici, ba ca daca mananci soia OMG iti creste inca un testicol, ba ca daca mergi cu Harley-ul iti cad si alea pe care le mai ai, etc.
4 0
kent8 • 2018-07-27 10:18:48
Cand a venit Trump tratatul era gata sa fie semnat. A fost nevoie de spectacol ieftin si circ ca sa se ajunga la acelasi rezultat.
0 3
Adu84 • 2018-07-26 15:19:37
Poate parea ... putin, dar e imens: - zeci de miliarde in venituri - fortarea UE sa isi dezvolte infrastructura pentru acest tip de gaze cu scopul ca: - in caz ca Rusia face pe nebuna, alternativa pentru gazele rusesti ( deci, falimentarea Rusiei) + vazand ca gazoductul prin Siria nu se realizeaza, probabil si gazul din Qatar va fi adus tot pe mare. Partea cu soia, trebe inteleasa prin electoratul din electoratul care l-a votat. Statele cu resurse si agricultura l-au votat pe Trump deoarece o duceau greu. Daca Trump le "livreaza" ce le-a promis, in 2020 va fi reales cu toata opozitia presei si a statelor de coasta.
5 1
revo • 2018-07-27 08:31:15
Corect ce spui cu producatorii care l-au votat, dar... in UE este interzisa soia modificata genetic! Deci este un mister cum o sa importe.
0 4
vorbis • 2018-07-26 15:22:28
Trump a cazut la pace. bravo UE !
2 9
revo • 2018-07-27 08:39:38
America trumpista a fost traznita in moalele capului de acordul de liber schimb cu China si Japonia, de care se pare ca nu stia nimic. Un astfel de acord nu se incheie de azi pe maine, se lucra de mult timp la el si SUA nu au stiut! Asa ca nu au avut cum sa previna incheierea lui. Si nu e tot, am citit ca se pregateste un acord cu Australia si Noua Zeelanda, o deschidere catre tarile Magrebului si inca un acord cu a patra piata mondiala (imi pare rau, nu i-am retinut acronimul si n-am avut timp sa caut ce tari fac parte din ea). Cred ca articolul era pe economica.net, dar nu bag mana in foc.
0 5
INTERVIURILE HotNews.ro