Sari direct la conținut

O mică victorie a premierului Boris Johnson, după ce opoziția britanică a obținut controlul asupra agendei Brexit: Un tribunal scoțian declară legală suspendarea Parlamentului

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Flickr/ Foreign and Commonwealth Office
Boris Johnson, Foto: Flickr/ Foreign and Commonwealth Office

Un tribunal scoțian declară legală suspendarea Parlamentului britanic de către Boris Johnson, după ce decizia premierului britanic a fost contestată în instanță de mai mulți parlamentari, iar trei instanțe diferite au decis săptămâna trecută amânarea unei decizii, relatează AFP și Reuters.

Judecătorul Raymond Doherty a respins acțiunea în instanță depusă de 75 de parlamentari proeuropeni pentru a bloca suspendarea. În cazul celorlalte două cauze judecată în Irlanda de Nord și Londra încă nu a fost dată o decizie.

Judecătorul scoțian Lord Doherty a mai spus că problema nu este o problemă ce trebuie soluționată de instanță, ci este o problemă politică.

Reamintim că decizia premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului a fost contestată în instanță de mai mulți parlamentari, cărora li s-a alăturat și fostul premier John Major. În trei cauze distincte care se judecă la instanțe diferite, magistrații au decis, pe 30 august, amânarea unei decizii pentru săptămâna aceasta.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a aprobat, pe 28 august, cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului, facilitând producerea unui Brexit fără niciun acord.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a suferit o înfrângere usturătoare, marți seară, în Parlamentul britanic, unde deputații au adoptat o moțiune prin care vizează o amânare a Brexitului, prevăzut să se producă pe 31 octombrie, transmit AFP și Reuters.

Mai exact, parlamentarii britanici au votat, cu 328 de voturi „pentru” la 301 „împotrivă”, o moțiune depusă de partidele de opoziție și de „rebeli” din partidul lui Boris Johnson – care au fost anterior avertizați cu excluderea din Partidul Conservator dacă sfidează Guvernul.

Moțiunea aprobată de membrii Camerei Comunelor permite opoziției să stabilească agenda Parlamentului de la Londra, acesta fiind primul pas în cadrul unui proces ce ar permite blocarea planului premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat ulterior, marți seară, că Partidul Conservator va depune o moțiune pentru convocarea de alegeri anticipate, după ce opoziția a obținut controlul asupra agendei Parlamentului, fapt ce ar putea să-i permită blocarea unei amânări a Brexitului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro