Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în China a crescut la peste 9.800 / Numărul deceselor a ajuns la 213 / Italia a decretat stare de urgență – surse guvernamentale
Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat că joi au fost identificate aproape 2.000 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la peste 9.800 de cazuri. Comisia Europeană a anunțat vineri o subvenție de 10 milioane de euro pentru a susține cercetarea noului coronavirus care a luat naștere în China și pentru care nu s-a identificat niciun tratament până acum, în timp ce Guvernul italian a declarat stare de urgență la o zi după a anunțat primele două cazuri de infectare cu acest virus care a pornit din Wuhan.
Aceasta reprezintă o creștere cu 1.982 de cazuri față de datele de miercuri, iar numărul total al îmbolnăvirilor îl depășește pe cel din timpul epidemiei de sindrom respirator acut sever (SARS) din 2003.
Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213.
Cele mai importante informații ale zilei de joi, LiveText pe HotNews.ro:
UPDATE 19:13Institutul Pasteur din Paris a reușit să izoleze tulpini de coronavirus, „un avans major”
UPDATE 18.40: Principalul responsabil politic din Wuhan, epicentrul epidemiei de pneumonie virale, a recunoscut că ”și-a reproșat” o reacție prea lentă în fața cornavirusului, potrivit unui interviu difuzat vineri de către televiziunea de stat CCTV, relatează AFP.
”Am fost copleșit de acest sentiment de vinovăție, de remușcări și mi-am reproșat” modul în care am administrat această criză, a spus Ma Guoqiang, secretarul Partidului Comunist Chinez din municipalitate.
”Dacă aș fi luat măsuri de restricție mai dure mai devreme, rezultatul poate ar fi fost mai bun astăzi”, a spus el.
UPDATE 18.17: Compania aeriană poloneză LOT a declarat vineri că va trimite un avion la Beijing pentru a evacua cetățenii polonezi și europeni din zona afectată de coronavirus.
UPDATE 18.15: Canada a obținut acordul Chinei pentru a-și repatria cetățenii care se găsesc în regiune.
UPDATE 17.20: Primul caz de coronavirus a fost confirmat și în Suedia, potrivit Reuters.
UPDATE 17.05: Comisia Europeană a anunțat vineri o subvenție de 10 milioane de euro pentru a susține cercetarea noului coronavirus care a luat naștere în China și pentru care nu s-a identificat niciun tratament până acum, relatează AFP.
Bruxelles-ul a lansat un apel de urgență pentru proiecte de cercetare care ”vor avansa înțelegerea epidemiei cu noul coronavirus, vor contribui la o mai eficientă administrare clinică a pacienților afectați de virus, dar vor îmbunătăți de asemenea și pregătirea și modul în care vor reacționa autoritățile de sănătate publică”, a explicat executivul european într-un comunicat.
Părțile interesate au timp până pe 12 februarie să răspundă.
UPDATE 15.34: Rusia a confirmat două cazuri de infectare coronavirus, scrie Reuters. Autoritățile din Rusia au precizat că cei doi sunt cetățeni chinezi, aceștia fiind izolați. Ministrul sănătății a mai precizat că toate cursele spre China vor fi suspendate începând de vineri seara, cu excepția celor ale companiei naționale Aeroflot.
UPDATE 15.27: Un nou caz de coronavirus a fost raportat în Germania, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 6. Este vorba despre copilul unuia dintre angajații firmei unde au mai fost identificate alte 4 cazuri, în Bavaria. Toate persoanele afectate sunt în stare stabilă, a precizat ministrul sănătății, citat de Reuters.
UPDATE 14.18: Experţii dintr-o echipă chineză au pus la punct un kit de detectare rapidă, care poate releva prezenţa coronavirusului 2019-nCoV într-o perioadă scurtă de timp, cuprinsă între 8 şi 15 minute, informează vineri agenţia Xinhua, potrivit Agerpres. „Kitul este de o înaltă sensibilitate, este uşor de folosit şi de transportat şi va fi vital pentru prevenirea şi controlarea epidemiei”, a susținut Oficiul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al oraşului Wuxi, citat de Xinhua.
UPDATE 14.09: Din cele 9.800 de cazuri de coronavirus confirmate, 9.692 sunt în China. Lista completă a cazurilor în afara Chinei, potrivit Guardian:
- Thailanda: 19
- Japonia: 14
- Singapore: 13
- Taiwan: 9
- Malaysia: 8
- Australia: 7
- Coreea de Sud: 11
- Franța: 6
- Vietnam: 5
- SUA: 6
- Germania: 5
- Canada: 3
- Emiratele Unite Arabe: 4
- Italia: 2
- Anglia: 2
- India: 1
- Filipine: 1
- Finlanda: 1
- Nepal: 1
- Cambodgia: 1
UPDATE 13.10: Germania va trimite vineri un avion militar în Wuhan pentru a repatria ”peste 100” de cetățeni din acest oraș chinez, epicentrul noului coronavirus, a anunțat Ministerul de Externe.
Niciun german evacuat nu dă semne de infectare cu noul coronavirus, în această etapă, a declarat la Berlin, Heiko Maas.
Cu toate acestea, ei vor fi ”puși în carantină pentru două săptămâni la o bază militară pentru a ne asigura că nu sunt infectați”, a adăugat el.
UPDATE 12.30: Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în China a crescut la peste 9.800, a spus ambasadorul țări la ONU, Wang Qun.
”În total sunt 9.908 cazuri confirmate. Printre acestea, sunt 1.527 cazuri critice. De asemenea, sunt 15.238 posibile infectări”, a spus ambasadorul.
UPDATE 12:08: Thailanda a confirmat vineri primul caz de contaminare produsă pe teritoriul țării, numărul total de pacienți infectați cu coronavirus ajungând la 19, al doilea cel mai mare număr de bolnavi după China, scrie Reuters. Primul pacient care a fost contaminat pe teritoriul țării este un șofer de taxi.
UPDATE 12.03: Guvernul de la Roma va discuta vineri posibilitatea de a decreta stare națională de urgență, după confirmarea primelor două cazuri de coronavirus din țară, de la izbucnirea epidemiei din China, relatează Reuters.
UPDATE 12.01: Un cetăţean român se află internat la spitalul de boli infecţioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma cu simptome de gripă, compatibile cu cele provocate de Coronavirus, au confirmat pentru Hotnews.ro surse apropiate spitalului italian.
UPDATE 11.56: Două persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus, acesta fiind primele cazuri confirmate în Marea Britanie, au anunțat vineri autoritățile, relatează BBC News. Cei doi fac parte din aceeași familie și primesc îngrijiri medicale.
UPDATE 10.38: Un medic a devenit al șaselea caz de coronavirus din Franța, au confirmat joi seara autoritățile franceze, potrivit the Guardian.
După ce a prezentat primele simptome, pacientul s-a autoizolat și se află internat într-un spital din Paris, starea sa nefiind în măsură să nască îngrijorări, relatează Le Parisien.
Șeful direcției Sanitare a precizat că acesta este primul caz de contaminare pe teritoriul Franței, în sensul în care restul pacienților erau deja infectați în momentul în care au venit în țară.
UPDATE 8.12 Un avion având la bord 83 de cetățeni britanici și 27 de persoane de alte naționalități a părăsit vineri orașul Wuhan, scrie Reuters. Aeronava urmează să ajungă vineri la ora 13:00 în Marea Britanie, după care își va continua călătoria în Spania, unde țările de origine ale celorlalți cetățenilor care provin din Uniunea Europeană își vor asuma responsabilitatea pentru pasagerii rămași.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi seara că epidemia declanşată de noul tip de coronavirus apărut în China constituie acum o urgență de sănătate publică la nivel internațional, în condițiile în care maladia s-a extins în cel puțin 18 țări, informează AFP și Reuters.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat această decizie după o reuniune a Comitetului de Urgență din cadrul OMS, un panel de experţi independenţi, în contextul dovezilor în creștere privind răspândirea maladiei în cel puțin 18 țări. „Cea mai mare preocupare a noastră o reprezintă posibilitatea ca virusul să se propage în țări în care sistemele de sănătate sunt mai șubrede (…) Asta nu înseamnă că e vorba despre un vot de neîncredere în privința Chinei”, a asigurat el.
Deși cea mai mare parte a cazurilor de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în China continentală, alte 18 țări au fost atinse, cu peste 80 de cazuri confirmate în total, potrivit OMS.
Ce presupune starea de urgență internațională
Declararea stării de urgență duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătății, la o creștere a finanțării în domeniul medical și la alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii.
De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii să impună restricții asupra comerțului și libertății de mișcare a populației, cu toate că OMS de obicei face tot posibilul pentru a evita restricțiile impuse comerțului. Totodată, autoritățile naționale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi și în alte spații publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populației.
Recomandările impuse de OMS sunt temporare și revizuite din trei în trei luni.
Din 2009 până în prezent starea de urgență a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 și cea de Ebola din 2018.