Metrorex a decis, în noiembrie, mărirea cu 1.050 lei a salariului fiecărui angajat. Acum compania propune scumpirea călătoriei cu metroul la 5 lei / Ce motive a prezentat
Metrorex spune că este nevoie de scumpirea călătoriilor cu metroul începând cu anul 2025 din cauza subvenționării scăzute și a creșterilor cheltuielilor din domeniul energiei, potrivit proiectului de Ordin, publicat chiar în Ajunul Crăciunului, pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Prețul cartelelor de metrou urmează să crească de la 1 ianuarie 2025, exact ziua în care intră în vigoare noul contract colectiv de muncă, care prevede majorarea salariilor cu 1.050 lei pentru fiecare angajat Metrorex.
Despre noul contract colectiv de muncă al angajaților Metrorex a scris publicația specializată Club Feroviar, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, și atrăgea atenția că în document se precizează că salariile vor crește „după ce va fi aprobată sursa de finanțare privind creșterea veniturilor proprii necesară acoperirii acestei majorări salariale”.
- „Se acordă o majorare salarială, în cuantum de 1050 lei/salariat, aplicată la salariul de bază lunar brut, majorare care se va acorda odată cu aprobarea sursei de finanțare privind creşterea veniturilor proprii necesară acoperirii acestei majorări salariale, începând cu data de 01.01.2025, cu respectarea legislației în vigoare”.
Surse din Metrorex au declarat atunci pentru HotNews.ro că majorarea salariilor are contribuția sa la scumpirea călătoriilor de metrou, informație înaintată și de publicația Club Feroviar. Publicația susține, citând surse, că măririle au fost acceptate de ministrul Sorin Grindeanu și de Mariana Miclăuș, directoarea Metrorex, pentru a evita o grevă a sindicaliștilor.
În data de 16 decembrie, HotNews a transmis o cerere în baza legii 544/2001 prin care a solicitat Metrorex să transmită dacă are în vedere scumpirea cartelelor de metrou și dacă da, din ce motive, însă compania nu a răspuns până la data publicării.
Motivele invocate în mod oficial de Metrorex pentru creșterea prețurilor
În proiectul de Ordin publicat în 24 decembrie pe site-ul Ministerului Transporturilor Metrorex nu menționează creșterea salarială.
Compania menționează faptul că în ultimii patru ani gradul de subvenţionare a transportului de călători cu metroul a scăzut de la 57,35% în anul 2021, la circa 50,14% în 2024, excepţie făcând anul 2022, când gradul de subvenţionare a fost de 66,51%.
„Gradul de acoperire al subvenţiei în veniturile totale a scăzut de la an la an, fapt care se datorează în principal creşterii ponderii veniturilor din transport călători cu metroul, respectiv ponderii altor venituri din exploatare, în veniturile totale, ca urmare a măsurilor întreprinse de managementul companiei”, se arată în proiect.
Creșterea costurilor cu energia este un alt motiv invocat de Metrorex pentru a justifica scumpirile.
„În perioada analizată de la ultima ajustare a tarifelor, august 2021 şi până în luna septembrie 2024, preţurile de consum pentru anumite elemente care au pondere mare în cheltuielile de exploatare ale Metrorex au crescut, astfel că indicele de creştere a preţurilor specifice pentru combustibili, apă şi canal şi energie termică a fost: pentru combustibili – 131,07%, pentru apă, canal – 151,63%, pentru energie termică – 153,91%”, a explicat compania.
„Preţul mediu al călătoriei cu metroul, reprezentând rezultatul raportului dintre veniturile din transportul de călători şi numărul călătorilor transportaţi este în prezent de circa 1,71 lei/călătorie, adică 0,34 euro cenţi, în condiţiile în care la nivel european preţul mediu este de 2 euro”, se menţionează în proiect.
Ultima creștere de prețuri a biletelor de metrou a avut loc în anul 2021.
Cu cât propune Metrorex să crească biletele pentru metrou
Conform anexei proiectului, tariful pentru o călătorie va creşte de la 3 la 5 lei, cel pentru două călătorii de la 6 la 10 lei și pentru 10 călătorii de la 25 de lei la 40 de lei.
Abonamentul pentru 24 de ore va costa 12 lei (8 lei în prezent), cel pentru 72 de ore – 35 de lei (20 lei în prezent), abonamentul săptămânal 45 de lei (35 lei în prezent), cel lunar – 100 lei (80 în prezent), abonamentul pe 6 luni – 500 lei (400 în prezent) şi cel pe un an 900 lei (700 în prezent).
De asemenea, preţul abonamentului lunar pentru donatori de sânge va creşte de la 40 de lei la 50 de lei şi cel pentru studenţi de la 8 lei la 9 lei. 10 călătorii pentru studenţi vor costa 4 lei (2,5 lei în prezent).