Sari direct la conținut

Coreea de Nord spune că a testat o rachetă hipersonică în prezența lui Kim Jong Un

HotNews.ro
Test cu rachete in Coreea de Nord, Foto: KCNA
Test cu rachete in Coreea de Nord, Foto: KCNA

Numărul unu nord-coreean, Kim Jong Un, a supravegheat personal testul cu succes al unei rachete hipersonice, a declarat miercuri presa de stat, înainte de a cere țării sale să-și consolideze arsenalul militar strategic, în timp ce Statele Unite au anunțat sancțiuni financiare împotriva a cinci dintre compatrioții săi, scrie AFP.

Fotografii difuzate de presa oficială îl arată pe lider, echipat cu binoclu și înconjurat de bărbați în uniformă militară, observând tirul de rachetă, al doilea în mai puțin de o săptămână.

Rachetele hipersonice se numără printre „prioritățile de top” ale planului cincinal al Coreei de Nord, a informat presa de stat anul trecut.

După aceast tir, Kim Jong Un și-a îndemnat țara să „și accelereze eforturile de a-și consolida treptat arsenalul militar strategic atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ și să continue modernizarea armatei sale”, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

Acest test a avut loc în momentul în care Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se întrunea pentru a dezbate asupra testului de săptămâna trecută a ceea ce Phenianul a prezentat drept o rachetă hipersonică.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat tirul de marți, considerând că „constituie o amenințare (…) pentru comunitatea internațională”.

Conform estimărilor inițiale, racheta lansată marți a parcurs peste 700 km până la o altitudine maximă de 60 km, la o viteză maximă de până la de 10 ori mai mare decât viteza sunetului (12.348 kmh/7.673 mph), a precizat într-o declarație Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS).

„Evaluăm că aceasta este mai avansată decât racheta lansată de Coreea de Nord pe 5 ianuarie, deși autoritățile de informații sud-coreene și americane efectuează analize detaliate”, a precizat JCS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro