Sari direct la conținut

Rubla continuă să se întărească pe fondul speculațiilor privind candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Rusia s-a apropiat luni dimineața de maximul ultimelor 5 luni față de dolar, o veste așteptată cu nerăbdare de Kremlin în contextul în care se pregătește să anunțe o nouă candidatură la președinție pentru Vladimir Putin, relatează Reuters.

Luni dimineața rubla s-a apreciat cu 1,5% față de dolar la deschiderea ședinței de tranzacționare a bursei din Moscova, un dolar ajungând să coste 88,54 ruble – cel mai bun curs de schimb pentru moneda națională a Rusiei din 4 iulie anul acesta.

Ea s-a apreciat cu 1,1% și față de euro, ajungând la o paritate de 96,74 la unu, și cu același procent față de yuanul chinezesc.

Rubla a intrat astfel în a șasea săptămână consecutivă de apreciere față de dolar după ce președintele Vladimir Putin a ordonat guvernului luna trecută să reintroducă măsurile de control a capitalului prin care exportatorii ruși sunt obligați să își convertească valuta în moneda națională.

Măsura a venit după ce majorările dobânzii de referință operate de Banca Centrală de la Moscova în lunile august și septembrie, efectuate tot la indicațiile Kremlinului, nu au reușit să oprească declinul rublei.

Banca Centrală condusă de Elvira Nabiullina a mai efectuat o majorare a dobânzii de referință și la sfârșitul lunii octombrie, după reintroducerea măsurilor de control a capitalului, ea ajungând acum la 15%.

Analiștii pun această „terapie de șoc” aplicată economiei ruse pe seama apropierii alegerilor prezidențiale, care urmează să fie organizate în Rusia în primăvara anului viitor.

Kremlinul se preface că nu știe dacă Putin va candida din nou la președinție

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reiterat chiar vinerea trecută că Putin nu ar fi luat o decizie în privința unei noi candidaturi, însă mai multe site-uri de investigație rusești, precum și publicații occidentale, afirmă că nu există niciun dubiu în această privință.

„Putin nu și-a anunțat încă intenția de a candida, dar vreau sincer să cred că va face acest lucru și nu am nicio îndoială că va câștiga alegerile. Nu am nicio îndoială că va continua să fie președinte”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului”, a spus Peskov vineri.

De altfel, jurnaliștii de investigație de la Meduza arătau mai devreme în cursul acestei luni că în Rusia a început deja campania electorală pentru Putin prin intermediul unor așa-zise „personaje proxy” – oficiali, vedete și alte persoane publice care fac campanie în numele președintelui rus.

Tot Meduza afirma încă din luna august că Kremlinul a început să caute candidați „de paie” care să concureze împotriva lui Putin pentru a-i asigura o victorie cât mai confortabilă.

Deși realegerea lui Putin este dată ca o certitudine, consilierii săi de la Kremlin vizează o prezență uriașă la alegeri și un procent record obținut de președintele rus, orice altceva putând fi privit drept o dezavuare de către ruși a războiului declanșat de acesta împotriva Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 635-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro