Sari direct la conținut

Submarin rusesc „gonit” de marina britanică în largul Irlandei

HotNews.ro
Submarinul Rostov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Submarinul Rostov, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ca și în timpul Războiului Rece, submarinele rusești se aventurează din ce în ce mai regulat în apropierea coastelor NATO în scopuri de informații sau pur și simplu pentru a testa capacitatea de reacție a forțelor navale ale statelor membre ale Alianței Atlantice. Așa „a gonit” marina britanică în urmă cu șase luni un submarin rusesc în largul Cork Harbour, portul micii marine irlandeze, relatează „Irish Examiner” şi „Daily Mail”.

Puţine detalii au apărut în legătură cu acest incident care a avut loc acum şase luni.

Royal Navy a trimis o fregată de război antisubmarin și un elicopter pentru a „goni” submarinul rusesc, care era însoțit de o navă „civilă” înmatriculată în Rusia, însărcinată cu asigurarea „supravegherii la suprafață”, crede „The Irish Examiner”, citat de Le Figaro și Rador Radio România.

„Chiar înainte de căderea nopții, elicopterul a venit deasupra și a aruncat echipamente sonar (probabil o geamandură sonar, n. red.) în apă”.

A survolat zona o vreme după care a plecat”, precizează o sursă militară pentru cotidianul irlndez.

O flotă irlandeză foarte modestă

Cele două nave rusești nu au încălcat dreptul internațional deoarece nu au depășit limita de 12 mile marine (aproximativ 22 de kilometri) a apelor teritoriale. Dar „Rușii își dau seama că Regatul Unit este vulnerabil pe flancul său vestic, deoarece Marina Irlandeză nu are capabilități de sonar pe cele două nave încă operaționale, ceea ce înseamnă că nu poate detecta ce se întâmplă sub apă”, relatează „Irish Examiner”.

Irish Naval Service, marina irlandeză foarte modestă, are doar două ambarcațiuni de patrulare din clasa Samuel Beckett, care nu au niciun mijloc de război antisubmarin. Această deficiență de capacitate este recentă din moment ce, până în iulie 2022, Serviciul Naval avea în inventar trei ambarcațiuni vechi de patrulare clasa Eithne, puse în funcțiune la începutul anilor 1980, care erau echipate atât cu sonar, cât și cu elicopter.

„Un proiect de consolidare a ‘capacităților de conștientizare subacvatică’ este în prezent în derulare”, a reacţionat Ministerul irlandez al Apărării, fără a da precizări suplimentare.

La rândul ei, Rusia, a cărei forță submarină a căzut rapid în paragină după căderea Uniunii Sovietice în 1991, și-a redus patrulele timp de douăzeci de ani, dar în ultimii zece ani a reluat o activitate submarină până în Oceanul Atlantic, devenită posibilă prin punerea în funcțiune de noi nave sau reabilitarea unora vechi.

Pe lângă unsprezece submarine nucleare lansatoare de rachete balistice (inclusiv 7 noi Borei) dedicate descurajării nucleare, flota rusă desfășoară aproximativ cincisprezece submarine nucleare de atac (din care patru Yasen noi), trei submarine nucleare destinate „misiunilor speciale de spionaj” (printre care noul Belgorod) și aproximativ cincisprezece submarine de atac diesel-electrice (inclusiv 11 Kilo-M noi, dintre care unul a fost cel mai probabil distrus în Marea Neagră în timpul războiului din Ucraina).

Ilustrație a acestei creșteri a puterii: Vladimir Putin a asistat săptămâna aceasta la punerea în funcțiune a două noi submarine cu propulsie nucleară. Alte zece sunt în prezent în construcție, precum și încă cinci cu propulsie convențională.

„Rute ciudate”

Revenirea patrulelor submarine rusești îi îngrijorează de câțiva ani pe oficialii militari din statele membre NATO. „În ultimele luni”, Royal Navy „a urmărit submarinele rusești în Atlanticul de Nord, Marea Irlandei și Marea Nordului. Urmau rute bizare pe care nu le-ar urma în mod normal”, a anunțat Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, pe 18 aprilie 2023, citat de revista americană „Politico”.

„Am constatat o creștere a activității militare în jurul Norvegiei, în Nordul Mare, în Atlanticul de Nord. Am văzut submarinele rusești operând diferit decât în urmă cu un deceniu. Operează mai imprevizibil și unele dintre manevrele lor par mai agresive”, a declarat șeful Marinei Regale Norvegiene, contraamiralul Rune Andersen, într-un reportaj al NBC News citat de Le Figaro. (preluare Rador Radio România)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro