Sari direct la conținut

NATO reacționează la afirmațiile lui Trump. „Subminează întreaga noastră securitate și expune soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”

HotNews.ro
Steagurile tarilor membre la sediul NATO de la Bruxelles, Foto: Janine Schmitz / DPA / Profimedia Images
Steagurile tarilor membre la sediul NATO de la Bruxelles, Foto: Janine Schmitz / DPA / Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat duminică în privința comentariilor care „subminează securitatea noastră”, după declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea de a nu mai apăra țările din Alianță ale căror contribuții financiare sunt insuficiente.

„Orice sugestie că aliații nu se vor mai apăra unii pe alții subminează securitatea noastră a tuturor, inclusiv a Statelor Unite, și îi expune pe soldații americani și europeni unui risc sporit”, a transmis duminică șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat, potrivit AFP.

„NATO rămâne pregătită și capabilă să îi apere pe toți aliații”, a insistat secretarul general al NATO în comunicat, subliniind că „orice atac împotriva NATO va antrena un răspuns unit și energic”.

„Sunt convins că Statele Unite vor rămâne un aliat puternic și angajat în cadrul NATO, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale”, a adăugat Stoltenberg.

Trump: „Nu ați plătit? Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja pe ruși”

Donald Trump, probabil candidatul republican care îl va înfrunta pe Joe Biden la alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a amenințat sâmbătă că, dacă va fi reales, nu va mai apăra țările NATO care nu alocă o parte suficient de mare din bugetele lor pentru apărare, mergând chiar până la a încuraja Rusia să le atace.

Trump, care în timpul unui miting politic desfășurat sâmbătă în Carolina de Sud părea să povestească o întâlnire cu liderii NATO, l-a citat pe președintele unei „țări mari” pe care nu a numit-o, care l-ar fi întrebat: „Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia – ne veți proteja?”.

„Am întrebat: `Nu ați plătit? Sunteți rău-platnici?`. El a spus: `Da, să spunem că așa este`. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești”.

Casa Albă: „Declarații îngrozitoare și demente”

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre declarațiile lui Trump, a spus: „Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă – și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră”.

Tratatul NATO conține o prevedere care garantează apărarea reciprocă a statelor membre în cazul în care unul dintre ele este atacat.

Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, a fost un critic înverșunat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord atunci când era președinte, amenințând în mod repetat că se va retrage din Alianță.

El a redus finanțarea apărării pentru NATO și s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât este echitabil.

Europenii se tem că Donald Trump va pune în pericol NATO

Purtătorul de cuvânt Andrew Bates a declarat că președintele Joe Biden a restabilit alianțele americane după ce a preluat funcția în 2021, asigurându-se că NATO este acum „mai mare și cea mai importantă care a fost vreodată”.

„În loc să ceară războaie și să promoveze un haos dezaxat, președintele Biden va continua să consolideze leadershipul american și să susțină interesele noastre de securitate națională – nu împotriva lor”, a spus el într-un comunicat transmis sâmbătă noapte.

În condițiile în care Trump îl devansează pe Biden în unele sondaje, aliații europeni se tem că o victorie a lui Trump în noiembrie ar putea pune în pericol angajamentul SUA față de Alianță, însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că nu crede că o a doua președinție Trump ar pune în pericol apartenența SUA.

Stoltenberg, care a făcut presiuni asupra statelor membre pentru a crește cheltuielile pentru apărare, a declarat că aliații europeni își măresc contribuțiile militare și „se îndreaptă în direcția corectă”.

Într-un interviu acordat sâmbătă presei germane, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut europenilor să își sporească producția de armament pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro