Sari direct la conținut

Josep Borrell sugerează, acid, că SUA ar trebui reducă ajutorul militar către Israel

HotNews.ro
Josep Borrell , Foto: Belga / ddp USA / Profimedia
Josep Borrell , Foto: Belga / ddp USA / Profimedia

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut luni un apel ușor voalat către Statele Unite să reducă livrările de arme către Israel, din cauza pierderilor mari de civili în războiul său din Gaza, relatează Reuters.

Borrell a amintit că președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că răspunsul Israelului la atacul Hamas din 7 octombrie a fost „exagerat”, iar oficialii americani și alți oficiali occidentali au spus în mod repetat că prea mulți civili sunt uciși în Gaza.

„Ei bine, dacă credeți că sunt uciși prea mulți oameni, poate ar trebui să oferiți mai puține arme pentru a preveni uciderea atât de mulți oameni”, a spus Borrell reporterilor după o întâlnire a miniștrilor UE la Bruxelles pe seama ajutoarelor de dezvoltare.

„Dacă comunitatea internațională crede că acesta este un măcel, că prea mulți oameni sunt uciși, poate că trebuie să ne gândim la furnizarea de arme”, a adăugat el.

Borrell a mai remarcat că un tribunal olandez a ordonat luni guvernului Olandei să blocheze toate exporturile de piese pentru avioane de luptă F-35 către Israel din cauza temerilor că ar fi fost folosite în acțiuni care încalcă dreptul internațional în războiul din Gaza.

Borrell a spus că este contradictoriu ca țările să declare în mod repetat că Israelul ucide prea mulți civili în Gaza, dar nu face nimic concret pentru a preveni uciderea acestora.

Israelul a insistat că ia măsuri extinse pentru a proteja civilii, dar este forțat să desfășoare operațiuni militare în zone civile, deoarece Hamas, grupul militant palestinian responsabil pentru atacul din 7 octombrie, operează acolo.

Statele Unite sunt cel mai important furnizor străin de arme al Israelului. Acesta oferă Israelului 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar anual, de la avioane de luptă până la bombe. Washingtonul nu a ascultat până acum nicio cerere de a reduce astfel de ajutor.

Borell îl critică pe Netanyahu

În declarațiile sale de la Bruxelles, Borrell l-a criticat aspru și pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, spunând că nu ascultă apelurile de a face mai mult pentru a proteja civilii.

„Toată lumea merge la Tel Aviv, implorând „te rog, nu face asta, protejează civilii, nu ucide atât de mulți”. Câți sunt prea mulți? Care este standardul?” a spus Borrell, părând furios și emoționat. „Netanyahu nu ascultă (de) pe nimeni”.

Borrell a spus că Netanyahu a cerut o evacuare a civililor palestinieni din zona Rafah din Gaza – ultima parte a enclavei unde oamenii și-au găsit refugiu – dar veteranul politician spaniol a pus la îndoială cum se poate face acest lucru.

„Vor să evacueze? Unde? Pe Lună? Unde vor evacua acești oameni?”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro