Sari direct la conținut

Polițiști austrieci, văzuți ieșind cu cadouri din Ambasada Rusiei. Reacția oficială: „Nu a fost o greșeală, dar au lăsat o impresie nedorită”

HotNews.ro
Polițiști austrieci în fața ambasadei Rusiei la Viena, Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia
Polițiști austrieci în fața ambasadei Rusiei la Viena, Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Polițiștii vienezi nu ar trebui să mai accepte cadouri din partea Rusiei, a anunțat un purtător de cuvânt al Poliției de Stat, după ce mai mulți ofițeri au fost surprinși ieșind cu pungi din clădirea ambasadei, potrivit agenției austriece APA, citate de Der Standard.

Polițiștii au fost de serviciu în timpul alegerilor prezidențiale rusești din 17 martie, pentru a asigura securitatea la ambasadă.

După ce ultimul alegător a părăsit sediul misiunii diplomatice, la scurt timp după ora 22.00, cel puțin șase angajați ai Biroului de Stat pentru Securitate de Stat și Extremism (LSE), precum și polițiști cu câini de serviciu i-au urmat.

Cel puțin trei dintre ei aveau pungi-cadou cu stema națională rusă.

Polițiști în uniformă și membri ai LSE în civil au intrat de mai multe ori în ambasadă în ziua scrutinului. Un ofițer de poliție a justificat acest lucru spunând că polițiștii voiau să folosească toaleta din clădire.

APA, citată de Der Standard, scrie că ofițerii de poliție ar fi primit de asemenea mâncare.

Poliția vieneză a confirmat primirea cadourilor, fără să detalieze ce anume se afla în pungi. „La finalul operațiunii, polițiștii au primit pungi de hârtie care conțineau obiecte de valoare redusă”, a explicat un purtător de cuvânt.

Deși nu este o abatere în conformitate cu Legea privind funcția publică, acest lucru lasă o impresie nedorită care nu face dreptate abordării profesionale a ofițerilor de pe teren, a mai spus oficialul. Ofițerii fuseseră sensibilizați în acest sens și instruiți să refuze, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt a declarat că polițiștii nu ar trebui să mai accepte astfel de cadouri în viitor.

Poliția austriacă, criticată în trecut pentru poziția prietenoasă față de Rusia

Incidentul a avut loc după ce Austria a decis expulzarea a doi diplomați ruși. Însă, scrie Der Standard, se pare că Rusia este mulțumită de activitatea poliției austriece.

Ambasadorul Dmitri Liubinski a lăudat cooperarea cu Ministerul de Interne în două din cele trei mesaje video transmise în duminica alegerilor.

În vara anului 2022, poliția a fost criticată după ce experților unei asociații apropiate de ambasada Rusiei li s-a permis să țină o prelegere despre naționalismul ucrainean în cadrul unui eveniment de formare organizat de poliția din Viena.

Ambasadorul ucrainean la Viena, Vasil Chiminez, a criticat puternic poliția austriacă cu acea ocazie.

Ulterior, ministrul de interne Gerhard Karner a declarat că nu existau motive pentru măsuri disciplinare, dar a cerut „un grad mai mare de atenție și de conștientizare politică” în selectarea lectorilor pe viitor.

Austria, țintă majoră a spionilor ruși

Incidentul, scrie publicația austriacă Heute, a generat îngrijorare și nemulțumire cu privire la comportamentul polițiștilor.

Chestiunea este cu atât mai gravă cu cât politica austriacă se află în vizorul spionilor ruși, așa cum a avertizat recent șeful Direcției pentru Securitatea Statului și Informații (DSN), Omar Haijawi-Pirchner.

Potrivit acestuia, spionii ruși fură informații și inundă partidele cu propagandă la comanda lui Vladimir Putin.

În același timp, Austria a fost criticată în mai multe rânduri de Kiev și de unii aliați europeni pentru că menține relații calde cu Rusia, continuă importurile de energie și uneori blochează sau diluează sancțiunile pregătite pentru Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro