Sari direct la conținut

OMS afirmă că bilanțul palestinian privind numărul morților din Fâșia Gaza este de încredere: „Nu este nimic în neregulă cu datele” / La cât a ajuns numărul victimelor

HotNews.ro
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat marți încrederea deplină în bilanțul publicat de ministerul sănătății din Fâșia Gaza privind numărul de victime provocate de operațiunile militare ale Israelului, relatează Reuters.

Anunțul vine în contextul în care ministerul sănătății din Gaza, o autoritate controlată de organizația teroristă Hamas, și-a actualizat săptămâna trecută raportarea defalcată a numărului de victime înregistrate în exclava palestiniană după riposta israeliană la atacul sângeros din data de 7 octombrie a anului trecut.

Ministerul sănătății afirma că până săptămâna trecută au fost înregistrate aproximativ 35.000 de victime, dintre care 25.000 au fost identificate cu numele și că jumătate dintre acestea sunt femei și copii.

Acest lucru a făcut Israelul să acuze că autoritățile palestiniene prezintă date inexacte întrucât acestea au estimat anterior că peste 70% din cei uciși în Fâșia Gaza sunt femei și copii.

Agențiile ONU au preluat cifrele prezentate de palestinieni, acestea arătând că de săptămâna trecută încoace numărul victimelor a crescut la peste 35.000.

„Nu există nimic în neregulă cu datele, datele per ansamblu sunt aceleași (de peste 35.000 de victime)”, a declarat Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al OMS, după ce a fost întrebat într-o conferință de presă organizată la Geneva despre acest subiect.

OMS vorbește de un „pas înainte” privind identificarea victimelor din Fâșia Gaza

„Faptul că avem acum 25.000 de persoane identificate este un pas înainte”, a mai declarat el, adăugând că cele mai noi date arată că 60% din morții din Gaza sunt femei și copii. El a spus de asemenea că multe dintre cadavrele aflate încă sub dărâmături vor fi identificate probabil ca făcând parte din aceste două categorii.

Purtătorul de cuvânt al OMS a declarat că este normal ca bilanțul privind victimele să fie actualizat într-un conflict, amintind în acest sens că inclusiv Israelul și-a revizuit în jos bilanțul de 1.200 de victime anunțat inițial pentru atacul comis de Hamas pe teritoriul său în octombrie anul trecut.

„Vorbim practic despre 35.000 de persoane care sunt moarte și fiecare viață contează, nu?”, a declarat marți și Liz Throssel, purtătoarea de cuvânt a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, la aceeași conferință de presă de la Geneva.

„Și știm că mulți, mulți morți sunt femei și copii și încă 1.000 sunt dispăruți printre dărâmături”, a adăugat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro