Sari direct la conținut

VIDEO Operația premierului slovac Fico, împușcat miercuri, s-a încheiat. „Starea este stabilă”

HotNews.ro
Robert Fico a iesit din operatie dupa ce a fost impuscat, Foto: Zhao Dingzhe / Xinhua News / Profimedia
Robert Fico a iesit din operatie dupa ce a fost impuscat, Foto: Zhao Dingzhe / Xinhua News / Profimedia

Premierul Slovaciei Robert Fico a ieșit din operație după ce a fost împușcat în stomac, dar și în alte părți ale corpului, miercuri de către un bărbat de 71 de ani, scriu publicațiile Denník N și Aktuality din Slovacia. „Starea acestuia este stabilă” și „este conștient”

Cu puțin timp înainte,viceprim-ministrul Slovaciei, Tomas Taraba , a declarat pentru BBC că crede că premierul Robert Fico „va supraviețui” și că nu se mai află într-o situație care pune viața în pericol.

Fico s-a aflat într-o stare extrem de gravă, după ce a fost împușcat și rănit într-o tentativă de asasinat, a declarat miercuri ministrul Apărării Robert Kalinak reporterilor, relatează Reuters și presa slovacă.

  • „Este un asasinat motivat politic”, au spus colegii de coalitie ai lui Robert Fico.

Ministrului Apărării, Robert Kalinak, și ministrul de Interne, Matúš Šutaj Eštok, spuneau la o conferință de presă de la ora 21, ora României, că încă nu au vești bune, iar premierul Fico era încă în sala de operații.

„E încă în sala de operație, operația este în desfășurare”, a spus Kalinak mai devreme în această seară.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un stigmat care ne va bântui mulți ani de acum înainte”, a spus Ministrul Apărării, Robert Kalinak.

„Dar în acest moment toți ne gândim la starea premierului nostru Robert Fico”, adaugă el și conchide că „sperăm că este suficient de puternic pentru a face față acestei traume”.

Ministrul de Interne dă vina pe ura de pe rețele de socializare

„Făptașul a tras 5 focuri de armă, iar prim-ministrul este în stare critică. Încă pe masa de operație”, a spus ministrul de Interne Matúš Šutaj Eštok.

Ministrul slovac de interne Matus Sutaj Estok a declarat că autoritățile bănuiesc că atacul a fost motivat politic.

Ministrul de Interne, Matus Sutaj Estok, s-a adresat presei spunând că „mulți dintre voi ați fost cei care au semănat această ură”.

El a cerut presei să recunoască că are o „responsabilitate socială” și să se asigure că „oprește această ură”.

Matus Sutaj Estok a mai spus că incidentul de astăzi a fost un atac la adresa democrației și a statului însuși, un mesaj care aduce aminte de afirmația președintei în exercițiu Zuzana Caputova, care a descris mai devreme atacul asupra adversarului său politic drept un „atac împotriva democrației”.

Estok i-a rugat pe cetățeni să nu răspundă la ură cu ură.

El spune că ura față de orice politician și toate partidele politice ar trebui să înceteze și adaugă că autoritățile au făcut tot ce au putut pentru a-i proteja pe politicieni.

Estok spune că protecția va fi oferită acum tuturor oficialilor constituționali.

El dă vina pe răspândirea urii pe rețelele de socializare pentru atac, spunând că „ceea ce a început acum a fost semănat de mulți dintre voi, de ura voastră”, potrivit BBC.

Amintim că premierul Slovaciei a fost împușcat miercuri în Handlova și transportat de urgență la spital, iar apoi a fost transferat cu elicopterul în capitala regională, Banska Bystrica.

Robert Fico a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani din Levice, potrivit presei slovace. Atacatorul este un poet, fost membru al unui club literar de stânga. În trecut, a lucrat ca agent de securitate într-un centru comercial. În urmă cu opt ani, a anunțat pe internet că strânge semnături pentru înființarea unui partid. Cine e suspectul în cazul atacului asupra lui Fico

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro