Sari direct la conținut

VIDEO Un nou protest masiv antiguvernamental la Tel Aviv. Mii de oameni au cerut recuperarea ostaticilor din Gaza: „Trebuie să-i scoatem din acest iad acum”

HotNews.ro
Protest la Tel Aviv, 25 mai 2024. Oamenii cer demisia guvernului premierului Benjamin Netanyahu și recuperarea ostaticilor din Fâșia Gaza., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Protest la Tel Aviv. Oamenii cer demisia guvernului premierului Benjamin Netanyahu și recuperarea ostaticilor din Fâșia Gaza., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă seară la Tel Aviv pentru a cere o acţiune urgentă a guvernului condus de Benjamin Netanyahu prin care să se obţină eliberarea ostaticilor ţinuţi captivi în continuare în Fâşia Gaza, după ce armata a recuperat corpurile neînsuflețite ale altor trei persoane răpite de militanții grupării islamiste, relatează AFP.

Manifestanţii au păstrat un minut de reculegere în Piaţa Ostaticilor din Tel Aviv, în semn de omagiu adus ostaticilor decedaţi, conform unui corespondent al agenției franceze de știri.

Vineri, armata israeliană a anunțat că forţele sale au recuperat cadavrele a trei ostatici, Hanan Yablonka, Michel Nisenbaum şi Orión Hernández Radoux, în timpul unei operaţiuni efectuate la Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, notează Agerpres.

„În câteva ore, îmi voi îngropa fratele”

„În câteva ore, îmi voi îngropa fratele de 42 de ani. (…) Mă temeam de acest moment”, a declarat, în timpul protestului, Avivit, sora lui Hanan Yablonka.

„Frate, îţi promit că voi continua să ţip (…), să lupt şi să fac tot ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că toţi ostaticii se întorc acasă teferi şi nevătămaţi”, a adăugat ea.

„Trebuie să-i scoatem din acest iad acum”, a insistat Avivit.

Săptămâna trecută, corpurile altor patru ostatici decedaţi, Ron Benjamin, Yitzhak Gelerenter, Shani Louk şi Amit Buskila, au fost recuperate din Fâşia Gaza.

O altă manifestaţie, în care s-au cerut alegeri anticipate şi demisia premierului Benjamin Netanyahu a avut loc, de asemenea, sâmbătă seară la Tel Aviv.

Războiul din Fâşia Gaza a început pe 7 octombrie anul trecut, în urma unui asalt în sudul teritoriului israelian al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, soldat cu peste 1.170 de morţi, potrivit unui bilanţ AFP.

În acea zi, 252 de persoane au fost luate ostatice pe teritoriul palestinian.

După un armistiţiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 121 de ostatici se află încă în enclava palestiniană, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Riposta Israelului a constat în ofensiva devastatoare din Gaza, care continuă și în prezent, în cadrul căreia aproape 36.000 de palestinieni au fost uciși, majoritatea lor fiind femei și copii, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro