Sari direct la conținut

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, obține un nou mandat prezidențial / Ingrida Simonyte și-a recunoscut înfrângerea

HotNews.ro
Gitanas Nauseda obtine un nou mandat de presedinte al Lituaniei, Foto: Mindaugas Kulbis / AP / Profimedia
Gitanas Nauseda obtine un nou mandat de presedinte al Lituaniei, Foto: Mindaugas Kulbis / AP / Profimedia

Gitanas Nauseda este pe cale de a obține un al doilea mandat de președinte al Lituaniei duminică în turul final al alegerilor prezidențiale din țara baltică, în timp ce actualul premier Ingrida Simonyte și-a recunoscut înfrângerea, relatează Reuters.

Rezultatele parțiale, după numărarea a aproximativ 30% din buletinele de vot, îl arată pe actualul președinte câștigător cu 82%, urmat de premierul Ingrida Simonyte, în vârstă de 49 de ani, din partidul de guvernământ de centru-dreapta, „Uniunea Patriei”.

Nauseda, în vârstă de 60 de ani, un fost important economist în cadrul grupului bancar suedez SEB, care nu este afiliat niciunui partid, a câștigat primul tur al alegerilor din 12 mai cu 44% din voturi, mai puțin decât cele 50% de care avea nevoie pentru o victorie categorică.

Simonyte fost singura femeie din opt candidați din primul tur și a ajuns pe locul doi cu 20% din voturi.

Nauseda a învins-o pe Symonite pentru a doua oară

Este pentru a doua oară când cei doi se vor confrunta în cadrul unui tur de scrutin prezidențial.

În 2019, Nauseda a învins-o pe Simonyte, obținând 66% din voturi.

Puțin peste jumătate dintre lituanieni cred că un atac rusesc este posibil sau chiar foarte probabil, potrivit unui sondaj ELTA/Baltijos Tyrimai realizat între februarie și martie. Rusia a respins în mod regulat temerile că ar putea ataca un membru NATO.

Nauseda a declarat marți într-o dezbatere că vede Rusia ca pe un inamic. „Dușmanii noștri – care chiar se numesc dușmanii noștri, care sunt dușmanii noștri și ai întregii lumi democratice – încearcă să ne destabilizeze politica și trebuie să facem totul pentru a rezista”.

Atât Nauseda, cât și Simonyte susțin creșterea cheltuielilor pentru apărare la cel puțin 3% din produsul intern brut al Lituaniei, de la 2,75% planificat pentru acest an.

Simonyte, fost ministru de finanțe, a declarat joi că, dacă va câștiga, „direcția țării – proeuropeană, prooccidentală – nu se va schimba”.

„Dar mi-aș dori un progres mai rapid, mai multă deschidere și înțelegere, o toleranță mai mare față de oamenii care sunt diferiți de noi”, a spus ea.

Președintele Lituaniei are un rol semi-executiv, care include conducerea forțelor armate, prezidarea organismului suprem pentru apărare și pentru politica de securitate națională și reprezentarea țării la summiturile UE și NATO.

Președintele stabilește politica externă și de securitate în tandem cu guvernul, poate exercita dreptul de veto asupra legilor și are un cuvânt de spus în numirea unor oficiali-cheie, cum ar fi judecătorii, procurorul-șef, șeful apărării și șeful băncii centrale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro