Sari direct la conținut

Polonia va restricționa mișcările diplomaților ruși pe teritoriul său

HotNews.ro
Autoritatile poloneze au confiscat cladirea unui fost liceu rusesc din Varsovia, Foto: Jaap Arriens / AFP / Profimedia
Autoritatile poloneze au confiscat cladirea unui fost liceu rusesc din Varsovia, Foto: Jaap Arriens / AFP / Profimedia

Polonia va introduce restricții asupra mișcărilor diplomaților ruși pe teritoriul său din cauza implicării Moscovei în ceea ce guvernul de la Varșovia consideră că este un război hibrid purtat împotriva Uniunii Europene, a anunțat luni ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, citat de Reuters.

Relațiile dintre Polonia și Rusia s-au deteriorat dramatic după începerea invaziei rusești din Ucraina, Varșovia fiind unul dintre cei mai mari furnizori militari ai Kievului.

„Acestea sunt decizii luate la nivel național, dar avem dovezi că statul rus este implicat în autorizarea unor acțiuni de sabotaj și împotriva țării noastre”, a declarat luni Radoslaw Sikorski.

„Sperăm că Federația Rusă va trata aceasta ca un avertisment foarte serios”, a mai spus la Bruxelles, unde a participat la reuniunea miniștrilor de externe din țările membre ale UE.

Ambasada rusă de la Varșovia nu a dorit să comenteze deocamdată informațiile, afirmând că nu a fost înștiințată oficial cu privire la măsurile pe care guvernul polonez intenționează să le ia.

Diplomații ruși din Polonia vor putea circula doar în provinciile în care sunt angajați

Sikorski a spus că ambasada rusă va primi în curând o notă diplomatică pe acest subiect și că restricțiile se vor aplica tuturor angajaților ambasadelor și consulatelor rusești. O excepție va fi făcută doar pentru ambasadorul Rusiei la Varșovia.

Celorlalți angajați ai reprezentanțelor diplomatice rusești le va fi permis să călătorească doar în provincia în care se află reprezentanța la care lucrează.

În februarie anul trecut fostul guvern naționalist al Poloniei, condus de Partidul Lege și Justiție, a vehiculat inclusiv posibilitatea concedierii tuturor diplomaților polonezi care au fost educați la Moscova, idee ce a fost criticată virulent de ministerul rus al afacerilor externe.

Noul guvern condus de Donald Tusk a promis că va continua să fie un susținător puternic al Ucrainei și a continuat aceeași linie dură în privința relațiilor cu Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 824-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro