Sari direct la conținut

Pentru Orban, alegerile europene sunt istorice: „Vor decide pacea sau războiul”

HotNews.ro
Viktor Orban, la conferința conservatorilor de la Bruxelles, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia
Viktor Orban, la conferința conservatorilor de la Bruxelles, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Alegerile europene din 9 iunie sunt „istorice” și vor fi „probabil considerate ca fiind cele care au decis pacea sau războiul în Europa”, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban într-un interviu acordat publicației Le Point.

„În afară de numărul de locuri pe care le obține acest sau acel partid, cred că cel mai important lucru va fi numărul de eurodeputați care sunt pregătiți să meargă mai departe în războiul din Ucraina și numărul celor care sunt în favoarea încheierii acestuia”, a declarat Orban, a cărui țară este cea mai reticentă din UE în a susține Ucraina împotriva Rusiei, potrivit AFP.

„Deși sper că eurodeputații pro-pace vor câștiga, sper de asemenea că vor fi mai mulți eurodeputați suveraniști în favoarea unei Europe a națiunilor”, a continuat premierul ungar, care va prelua în iulie președinția rotativă a Consiliului European.

În opinia sa, „viitorul taberei suveraniste din Europa, și al dreptei în general, se află acum în mâinile a două femei”, liderii dreptei din Italia și Franța, Giorgia Meloni și Marine Le Pen.

„Dacă vor reuși să lucreze împreună, în cadrul unui singur grup sau al unei coaliții, ele vor fi o forță pentru Europa. Atracția pe care o va exercita cooperarea lor va fi foarte puternică. Ar putea fi suficientă pentru a remodela configurația dreptei europene, sau chiar pentru a suplini Partidul Popular European (PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European)”, speră Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro