Sari direct la conținut

Rutte, „optimist” că va prelua șefia NATO, în ciuda opoziției din România, Slovacia și Ungaria

HotNews.ro
Premierul în exercițiu al Olandei Mark Rutte, Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia
Premierul în exercițiu al Olandei Mark Rutte, Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul în exerciţiu al Olandei, Mark Rutte, s-a declarat „optimist” cu privire la şansele sale de a fi numit noul secretar general al NATO, dar a subliniat că acest lucru „nu este încă decis” din cauza lipsei de sprijin din partea României, Slovaciei şi Ungariei, informează joi EFE, preluată de Agerpres.

Rutte, care a anunţat vara trecută că va părăsi politica olandeză după căderea ultimului său cabinet, este plin de speranţă în privinţa şanselor sale de a ajunge în fruntea unei organizaţii internaţionale.

„Sunt optimist”, a declarat el într-un interviu acordat Nieuwsuur, un program de la postul public NPO.

El recunoaşte totuşi că încă nu are sprijinul tuturor celor 32 de state membre, deşi a călătorit recent în Turcia şi a reuşit să-l convingă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a confruntat în nenumărate rânduri în calitate de prim-ministru olandez.

„Acest tip de paşi din cadrul procesului, a zbura pentru a vedea pe cineva, trebuie să se încadreze într-o abordare mai largă a întrebării: Mă vor sprijini acele ţări după aceea? Dar asta nu poate fi prevăzut în avans”, a subliniat Rutte.

Statele Unite au fost printre primele ţări care şi-au exprimat sprijinul pentru Rutte în cursa sa către NATO, însă politicianul olandez spune că „nu a auzit” confirmarea zvonurilor că Washingtonul face deja presiuni asupra Ungariei să renunţe la vetoul său. „De asemenea, nu exclud să existe o altă conversaţie în paralel”, a recunoscut el.

Rutte, în așteptare

Deocamdată, planul lui Rutte este să aştepte pentru că „nu e ca şi cum aş suna oamenii să le spun: ‘daţi-mi sprijinul vostru'”.

Ungaria a reiterat marţi că nu îl va sprijini pe Rutte, argumentând că prioritatea sa este ca NATO să fie condusă de un reprezentant din Europa de Est, precum preşedintele României Klaus Iohannis, a cărui candidatura nu are totuşi prea multe şanse, având în vedere sprijinul larg din rândul aliaţilor pentru Rutte, notează EFE.

Nici Slovacia nu s-a hotărât deocamdată.

Miniştrii de externe ai NATO participă joi şi vineri la Praga la o întâlnire informală pentru a pregăti summitul liderilor aliaţi care va fi găzduit de Washington în perioada 9-11 iulie, în care sprijinul pentru Ucraina va fi unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi, dar este totodată de aşteptat să se ajungă la un acord în privinţa celui care îi va succeda norvegianului Jens Stoltenberg în fruntea NATO.

Nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura lui Mark Rutte

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat miercuri că aliaţii „continuă să dezbată” asupra celor doi candidaţi la postul de secretar general al NATO, respectiv premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte şi preşedintele român Klaus Iohannis.

„Aşa cum este bine cunoscut, Mark Rutte beneficiază de un sprijin puternic, dar nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura. Prin urmare, ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front”, a explicat Julianne Smith, a cărei ţară susţine puternic numirea lui Rutte, consemnează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă se teme că această desemnare ar putea fi afectată de numirile în principalele posturi ale instituţiilor UE după alegerile europarlamentare din 9 iunie, Julianne Smith a răspuns că „este ceva ce Alianţa poate gestiona”.

„Aliaţii NATO sunt focalizaţi pe acest proces, procesul NATO de selectare a viitorului secretar general. Cred că am avansat mult în acest sens. Sper că până la summitul din iulie va fi încheiat”, a concluzionat reprezentanta permanentă a SUA pe lângă NATO.

Ambasadoarea SUA s-a declarat încrezătoare, totuși, că un acord asupra succesorului actualului secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, va fi obţinut până la summitul liderilor statelor aliate care se va desfăşura la Washington în perioada 9-11 iulie.

Creşte presiunea asupra președintelui Iohannis pentru a se retrage din cursa pentru conducerea NATO

Politico scria marți că în opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să se retragă, după două luni de competiţie pentru funcţia supremă în alianţă,, iar aliații nu vor să fie trași în cursa pentru funcții.

În culise, scrie POLITICO, o serie de oficiali şi diplomaţi europeni consideră că Iohannis joacă pe termen lung şi se foloseşte de candidatura sa la NATO pentru a se poziţiona pentru un alt rol de rang înalt în UE, potrivit News.ro.

În timp ce miniştrii de externe ai NATO se reunesc joi şi vineri la Praga, teama este că, dacă Iohannis nu renunţă în curând, căutarea viitorului secretar general al NATO riscă să devină parte a manevrelor de culise pentru ocuparea posturilor de conducere din UE după alegerile europene din 6-9 iunie.

Amintim că Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro