Sari direct la conținut

Coreea de Sud anunță că suspendă acordul încheiat cu Coreea de Nord pentru normalizarea relațiilor, din cauza baloanelor cu gunoi trimise peste graniță

HotNews.ro
Deșeuri trimise peste graniță de către Coreea de Nord, Foto: YONHAP / AP / Profimedia
Deșeuri trimise peste graniță de către Coreea de Nord, Foto: YONHAP / AP / Profimedia

Coreea de Sud suspendă un acord militar semnat cu Nordul în 2018, menit să reducă tensiunile, a informat luni agenția Yonhap, după ce Seulul a avertizat cu privire la un răspuns puternic la sutele de baloane lansate de Phenianul care transportă gunoi în Sud, relatează Reuters.

Anterior, Coreea de Nord a declarat că încetează să mai trimită baloane pline de gunoi în Coreea de Sud, după ce Seul a raportat că alte sute de livrări de deșeuri prin aer plutesc peste graniță, potrivit CNN.

Viceministrul Apărării din Coreea de Nord, Kim Kang Il, a declarat că țara „va opri temporar aruncarea gunoiului peste graniță”, după ce a susținut că a trimis un total de 15 tone de gunoi vecinului său, potrivit declarației sale publicate duminică de presa de stat KCNA.

Kim a spus că baloanele au fost „un act strict de reciprocitate” drept răspuns la practica Coreei de Sud de a trimite baloane cu pliante anti-Coreea de Nord în sens invers.

„Am lăsat sud-coreenii să experimenteze cât de murdar se simte și cât de mult efort comun este nevoie pentru a curăța gunoiul împrăștiat”, a spus Kim.

Un oficial sud-coreean a promis că țara sa va lua „măsuri insuportabile” împotriva Coreei de Nord pentru că a trimis mai multe baloane de gunoi în acest weekend, care vor fi „specificate în zilele următoare”.

Oficialul de la biroul prezidențial a adăugat că guvernul „nu va exclude problema reluării difuzoarelor” care obișnuiau să arunce propagandă în zona demilitarizată, dar care fuseseră oprite de când a fost semnat un acord militar în 2018.

Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că „nicio substanță dăunătoare pentru siguranță” nu a fost găsită printre alte sute de baloane care au ajuns în țară sâmbătă seara – spre deosebire de acum câteva zile, când a fost găsită hârtie igienică uzată în unele dintre cele aproximativ 150 de baloane care au traversat graniță.

Ultimele fotografii publicate de JCS arată un sac mare care conține ceea ce pare a fi hârtie lăsată pe marginea drumului, în timp ce alte imagini arată ofițeri inspectând gunoiul împrăștiat pe pământ. Alții au arătat mucuri de țigară arse.

Potrivit imaginilor difuzate de autorități, pachetele sunt transportate cu baloane mari, pline cu gaz.

Coreea de Sud a declarat că armata sa lucrează cu poliția, guvernul local, ministerul siguranței și Comandamentul Națiunilor Unite pentru a recupera în siguranță baloanele și resturile. Baloanele au fost găsite în capitala Seul, precum și în provinciile Gyeonggi și Chungcheong. Unii au fost chiar observați la mai mult de 300 de kilometri sud de capitală.

Cele două țări vecine au fost separate una de cealaltă de la sfârșitul războiului din Coreea în 1953 cu un armistițiu. Din punct de vedere tehnic, ele sunt încă în război.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro