Scurgere de informații la „Casa Verde” 2023: O firmă din Voluntari îi sună pe cei înscriși să le instaleze panouri solare, deși datele ar trebui să fie secrete: „AFM ne-a dat numerele” / Ce spune Ministerul Mediului / Reacția AFM
Un brașovean care s-a înscris în programul Casa Verde 2023 pentru a-și instala pe casă panouri solare a fost sunat recent prin call-center pentru o ofertă de la o firmă de instalații din Voluntari, în condițiile în care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat încă lista instalatorilor acreditați, iar datele personale ale celor înscriși în program nu sunt publice.
- Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Ministerului Mediului au spus că în ultimele zile au existat mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.
UPDATE (13:09) Reacția AFM după investigația HotNews.ro:
- „Având în vedere sesizările scrise și telefonice primite de la cetățeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care ulterior ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția Corpului de control al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât situația să se clarifice în cel mai scurt timp.
- La momentul actual, Administrația Fondului pentru Mediu este în proces de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii. Ulterior, aceștia vor transmite garanția de participare în cadrul programului, iar Administrația Fondului pentru Mediu va publica lista cu instalatorii validați. După această etapă, va fi permisă selectarea în aplicație a unui instalator de către solicitanții care s-au înscris în program.”, a anunțat vineri biroul de presă al AFM.
Care este procedura de acces la datele din platforma IT a AFM:
- Abia după ce AFM va publica lista cu instalatorii acreditați, beneficiarii vor putea intra în contul personal din aplicație și selecta unul dintre instalatorii acreditați, care este notificat.
- Ulterior, instalatorul selectat primește acces doar la datele acelui beneficiar pentru a-i verifica documentele depuse la dosar, iar după confirmarea validării de către AFM poate demara instalarea sistemelor.
- Instalatorii nu ar trebui să aibă acces la lista cu beneficiarii înscriși, în niciun moment pe parcursul programului, decât doar la acei beneficiari care îi selectează în aplicația informatică.
„Mi s-a oferit un contract care trebuie semnat doar cu o firmă”
Un brașovean ne-a semnalat recent la redacție „o posibilă fraudă legată de accesul la dosarele înscrise în programul Casa Verde 2023.”
- „Pe 24 mai 2023 mi-am depus dosarul în platformă, acesta fiind acceptat și acum apare cu statusul „Depus” în aplicație.
- Conform calendarului, pe 15 iulie ar trebui să fie publicată lista de instalatori acceptați, iar eu, ca aplicant, să-mi aleg unul dintre instalatori, iar aceștia să aibă acces la dosarul meu.
- Însă luni, 10 iulie, am fost sunat de la un call-center și mi s-a oferit un contract care trebuie semnat doar cu o firmă, SC ROMOFFICE CONSTRUCT HOLDING AG SRL, din Voluntari, contractul având valabilitate până pe 14 iulie, cu o zi înaintea publicării pe AFM.
- Din ce înțeleg, în mod normal, accesul la dosarele aplicanților se face doar după ce firma este acceptată în program și clienții îi permit accesul.
- Voi face plângere și la Autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal”, ne-a semnalat cititorul.
Contactat de HotNews.ro, acesta ne-a trimis dovada privind oferta primită pe email de la firma menționată.
„Mi-au spus că au acces pentru că m-am înscris pe platforma AFM și atunci e public”
Acesta ne-a mai precizat că este prima dată când aplică la acest program și că nu și-a mai dat datele personale nicăieri.
Ar fi vorbit doar cu niște apropiați tot din Brașov, așa că nu mică i-a fost mirarea că este sunat de o firmă cu sediul în Voluntari, Ilfov.
Brașoveanul are deja un coleg care are o firmă de instalații din Brașov cu care vrea să lucreze, firmă care s-a înscris și ea în program, dar care așteaptă să afle dacă este acreditată pentru a accesa banii din Casa Verde 2023.
Ce bani sunt în joc în programul Casa Verde 2023
- Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.
- Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
Imediat după ce a fost sunat de pe numărul 0212019999, brașoveanul a primit și oferta din partea firmei Romoffice Construct Holding AG SRL de la adresa de email: panouri.solare@blue-point.ro.
- „Mi-au zis la telefon că această ofertă e valabilă doar până în 14 iulie. Astăzi m-au sunat din nou să mă întrebe dacă sunt interesat de contract și i-am întrebat acum de unde au datele mele.
- Mi-au spus că au acces pentru că m-am înscris pe platforma AFM și atunci e public pentru toate firmele care și-au depus dosarul. Mi-au mai spus și că ei sunt de la o firmă care s-a calificat în acest program”, a declarat brașoveanul.
Angajat al firmei din Voluntari: „AFM ne-a dat numerele de telefon ale celor înscriși în program”
HotNews.ro a mers pe firul poveștii și a sunat la numărul de fix al firmei Blue-Point Telecom, care furnizează servicii de call-center.
Am pretins că suntem o persoană interesată de accesarea fondurilor din programul Casa Verde.
Inițial, angajatul firmei ne-a spus că firma Blue Point oferă servicii de call-center, dar după ce i-am spus că un prieten a fost sunat și a primit o ofertă de contract de pe adresa „panouri.solare@blue.point.ro”, angajatul Blue Point ne-a rugat să așteptăm câteva clipe pentru a verifica.
În câteva secunde ne-a spus că „este în regulă” și ne-a cerut numărul de telefon și o adresă de email, la care vom fi contactați imediat.
Angajatul Blue Point ne-a confirmat și că adresa panouri.solare@blue-point.ro aparține firmei Blue Point Telecom.
În scurt timp, am fost sunați de pe numărul 0212019999, de către un alt angajat, de această dată al firmei Romoffice Construct Holding AG SRL.
- „Romoffice Construct Holding AG este o firma instalator, una dintre firmele acreditate în programul Casa Verde 2023. Blue Point este o firmă de call center separată”, ne-a precizat angajatul Romoffice.
Redăm mai jos dialogul cu angajatul Romoffice Construct Holding AG:
- HotNews.ro: Dumneavoastră reprezentanți firma Romoffice, nu firma de call center, da?
Angajat Romoffice: Da, suntem Romoffice, din Ilfov.
- HotNews.ro: Și sigur sunteți acreditați de AFM? Că nu am găsit pe site-ul AFM o listă cu instalatorii acreditați.
Angajat Romoffice: Am înțeles. Urmează să fie publicată sâmbăta aceasta.
- HotNews.ro: De unde știți că va fi publicată lista și că sunteți autorizați?
Angajat Romoffice: Cei de la AFM ne-au anunțat că suntem autorizați și au anunțat public că urmează să fie publicată lista pe data de 15 iulie.
- HotNews.ro: V-au dat mai multe contacte ale celor care sunt beneficiari persoane fizice si culte?
Angajat Romoffice: Doar persoane fizice. Doar numărul de telefon al persoanelor înscrise”.
Reprezentantul Romoffice Construct ne-a precizat apoi pe scurt oferta, cu mențiunea că vom primi toate informațiile pe email.
- „Noi vă oferim posibilitatea de a economisi finaciar prin alegerea noastră ca instalator un sistem fotovoltaic de 3KW. (…)
- Contribuția dvoastra conform proiectului cea de 2.000 de RON va fi gratuită și plata dosarului de prosumator care poate costa pana la 1500 de ron va fi de asemenea gratuita.
- Desigur că puteti beneficia de toate acestea doar dacă colaborati cu noi”, ne-a spus angajatul firmei de instalații.
Ce am fost atenționați să facem „ca să fie toți pașii compleți”
La fel ca brașoveanul care a reclamat către HotNews.ro situația, și noi am primit apoi imediat oferta și contractul de servicii al firmei Romoffice Construct.
Înainte de aceasta însă, la telefon ni s-a explicat schema în amănunt, astfel încât „lucrurile să fie în regulă”.
- „Vă putem trimite contractul pe adresa de email. Dumneavoastră îl completați și semnați și îl trimiteți către noi, apoi noi îl trimitem semnat și ștampilat către dumneavoastră, ca să beneficiați de cele două vouchere.
- Ulterior, când cei de la AFM vor publica acea listă de instalatori, trebuie să ne selectați și din acea listă, ca să fie toți pașii compleți”, ne-a comunicat angajatul Romoffice.
După ce ne-am arătat temerea de a nu fi înșelați de către o firmă care poate nu are acreditarea AFM, reprezentantul firmei de instalații a ținut să ne liniștească:
- „Vă dați seama că dacă nu știam că suntem aprobați de cei de la AFM pentru acest proiect nu v-am fi contactat”.
Ministerul Mediului: Instalatorii nu au acces la lista cu beneficiarii înscriși în niciun moment pe parcursul programului
HotNews.ro a vorbit cu Mihai Drăgan, directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, despre procedura de avizare a instalatorilor acreditați și accesul la datele personale în platforma gestionată de AFM.
- „În acest moment, AFM a finalizat analiza instalatorilor înscriși în program și a transmis către aceștia contractele, în vederea semnării. Este vorba de 654 de instalatori validați, din cei 754 înscriși.
- După semnarea contractelor de către aceștia și depunerea garanției de participare, AFM va publica lista instalatorilor care participă la ediția 2023 a programului. Ulterior, intrând în contul personal din aplicație, beneficiarii vor putea selecta unul dintre instalatori.
- Instalatorii analizează documentele depuse de beneficiari, le validează și, după confirmarea validării de către AFM, poate demara instalarea efectivă a sistemelor.
- Este important de precizat că instalatorii nu au acces la lista cu beneficiarii înscriși, în niciun moment pe parcursul programului. Aceștia au acces doar la acei beneficiari care îi selectează în aplicația informatică.”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.
Potrivit acestuia, lista cu instalatorii acreditați va fi publicată până la sfârșitul acestei luni.
Ministrul Mediului va trimite Corpul de control la AFM, după mai multe sesizări privind o scurgere de informații
Ulterior, acesta a revenit anunțând că în ultimele zile au existat mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu (foto).
- „MMAP a primit, în ultimele zile, mai multe sesizări scrise și telefonice de la cetățeni care reclamau o potențială scurgere de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în programul Casa Verde Fotovoltaice – editia 2023 și care, ulterior, ar fi fost contactați de diversi agenți economici pentru a își oferi serviciile.
- Astfel, ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control al ministrului să verifice dacă aspectele semnalate se confirmă.
- Controlul vizează Administratia Fondului pentru Mediu și va demara în perioada imediat următoare. În urma verificărilor, vor fi luate măsurile legale care se impun, după caz”, a mai precizat directorul de comunicare din Ministerul Mediului.
Cine controlează firmele Romoffice Construct Holding AG și Blue Point Telecom
Romoffice Construct Holding AG SRL este o firmă privată deținută integral de Ștefan Bălan (39 de ani, din Slobozia, Ialomița), unde are și sediul secundar.
- Firma și-a schimbat sediul social în data de 20 iunie 2023 în orașul Voluntari, Ilfov, iar domeniul principal de activitate este cel de lucrări de instalații electrice, potrivit informațiilor de la Registrul Comerțului.
- Anul trecut, firma a înregistrat un profit net de 489.570 de lei cu un număr mediu de 18 angajați. În anul 2021, firma a avut un profit net de 232.455 de lei la un număr mediu de 16 angajați.
Blue Point Telecom SRL este deținută de Roșu Violeta (46 de ani, din București, cu 31,7%), Liviu Preoteasa (44 de ani din Drăgășani, Vâlcea – 31,6%), Gabriel-Cristian Postolache (45 de ani din Suceava – 30%) și Simona Popescu (48 de ani din Slobozia – 6,7%), potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
- Firma are sediul social în Sectorul 4 din București, dar are ca sedii secundare două puncte de lucru – unul în municipiul Slobozia și altul în municipiul Buzău.
- Domeniul principal de activitate al firmei îl reprezintă „activități ale centrelor de intermediere telefonică – call center”.
Anul trecut, Blue Point Telecom a avut un profit net de peste 6,7 milioane de lei, cu un număr mediu de 261 de angajați. În anul 2021, firma a avut un profit net de peste 4,6 milioane de lei, la un număr mediu de 251 de angajați.
UPDATE (miercuri, 19 iulie) Drept la replică transmis de patronul Romoffice Construct Holding AG
Într-un drept la replică transmis miercuri, 19 iulie, patronul Romoffice Construct Holding AG din Voluntari, Ștefan Bălan, susține că articolul HotNews.ro a apărut fără a i se solicita un punct de vedere și că abia după publicare a fost contactat pentru a-și exprima opinia. Pe de altă parte, acesta confirmă că firma sa „are în desfășurare un contract de reprezentare și marketing cu firma SC Blue Point Telecom SRL”:
„Respectivul articol a fost lansat in presa fara a mi se solicta un punct de vedere si fara a se verifica veridicitatea si corectitudinea informatiilor. Abia dupa publicare, am fost contactat pentru a-mi exprima opinia.
Referitor la Pragramul Casa Verde , SC ROMOFFICE CONSTRUCT HOLDING AG SRL, isi promoveaza inca din luna martie 2023 serviciile si produsele asimilate centralelor fotovoltaice prin mai multe canale de comunicare (agenti de vanzari, direct marketing, social media marketing, call center, door-to-door) catre mii de clienti din toata tara. Contractul despre care se face vorbire in articol, reprezinta materializarea si acceptarea unei oferte promotionale cu 4 beneficii, pentru clientul care accepta oferta promotionala. Oferta promotionala, ca orice alta oferta de tipul promotiilor, are un caracter clar si finit cantitativ, ca termen de desfasurare.
Referitor la afirmatia falsa: “ Imediat după ce a fost sunat de pe numărul 0212019999, brașoveanul a primit și oferta din partea firmei Romoffice Construct Holding AG SRL de la adresa de email: panouri.solare@blue-point.ro.” precizez ca, SC ROMOFFICE CONSTRUCT HOLDING AG SRL, nu este titularul numarului de telefon 0212019999 si sub nicio forma nu poate initia apeluri. Nu are acces la adresa de email: panouri.solare@blue-point.ro, dar are in desfasurare cu SC BLUE POINT TELECOM SRL un contract de reprezentare si marketing.
Informatiile prezentate in articol sunt deformate, mincinoase, calomnioase si aducatoare de prejudicii materiale semnificative subscrisei din urmatoarele considerente:
– Niciun angajat SC ROMOFFICE CONSTRUCT HOLDING AG SRL NU A FOST ANGRENAT IN NICIO CONVERSATIE TELEFONICA CU NICIUN REPREZENTANT HOTNEWS.RO IN DATA DE 13.07.2023.
– NICIUNA DINTRE AFIRMATIILE PREZENTATE IN ARTICOL NU NI LE ASUMAM, SI DREPT URMARE VOM ACTIONA IN JUDECATA PROMOTORII ACESTORA, ULTERIOR SESIZARII ORGANELOR DE CERCETARE PENALA.”, se arată în dreptul la replică.
HotNews.ro a prezentat în articolul de mai sus pașii pe care i-am făcut în această investigație, dar și mailul transmis de pe adresa panouri.solare@blue-point.ro în data de 13 iulie 2023, în urma convorbirii telefonice cu o persoană care ne-a precizat că reprezintă firma Romoffice Construct Holding AG din Ilfov.