Sari direct la conținut

Toader a găsit o explicație pentru urgența ordonanței pe codurile penale: Riscăm infringementul. Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi

HotNews.ro
Toader a găsit o explicație pentru urgența ordonanței pe codurile penale: Riscăm infringementul. Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că ordonanța de urgență pe Codurile Penale este necesară pe motiv că România riscă infringementul pentru netranspunerea unor directive europene. Toader a invocat o decizie a Curții Constituționale în acest sens, precizând, totodată, că decizia care se referă la imposibilitatea modificării prin OUG a unei legi aflate în Parlament nu se aplică, deoarece de această dată „Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri”.

Ministrul Justiției a declarat că modificarea codurilor penale a venit ca o consecință a unor decizii ale Curții Constituționale, dar și a transpunerii în legislație a unor directive europene. „Legiuitorul trebuie să modifice codurile în 45 de zile în raport cu deciziile CCR, ceea ce nu s-a făcut. Doi, riscăm intrarea în infringement pentru netranspunerea directivelor. (…) Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi”, a spus Toader.

Cât privește intervenția prin OUG, Toader a susținut că aceasta este în acord cu deciziile CCR.

„Unii spun ceea ce știu, alții știu ceea ce spun. Era undeva în vara lui 2010 când Parlamentul elaborase proiectul de lege pentru noua lege a Educației, trecuse de Camera Deputaților și urma votul final la Senat. În momentul acela, Guvernul a venit și a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat, Curtea a spus că nu poate Guvernul să preia de la legiuitori un act normativ aflat în adoptare finală. Astăzi, dacă vorbim de OUG pe coduri penale, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri, cum era atunci când legea Parlamentului era înlocuită cu OUG Guvernului. De data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest Cod Penal cu altul, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare și va rămâne în vigoare”, a spus Toader.

Ministrul a invocat decizia 802 din 19 mai 2009, în care Curtea Constituţională a statuat că „Guvernul este abilitat din punct de vedere constituţional ca, prin mijloacele pe care le are la îndemână, să garanteze îndeplinirea obligaţiilor României faţă de Uniunea Europeană. Astfel, folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru punerea de acord a legislaţiei naţionale cu cea comunitară în situaţia în care era iminentă declanşarea procedurii de infringement în faţa Curţii de Justiţie este pe deplin constituţională”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro