Sari direct la conținut

Ciolacu: O să am o discuţie lămuritoare cu Dan Tudorache, dacă doreşte să intre în Parlament / Mandatul de deputat al fostului primar, validat de BEC

HotNews.ro
Tudorache, la Parlament, Foto: Captura Digi 24
Tudorache, la Parlament, Foto: Captura Digi 24

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că luni va avea o „discuţie lămuritoare” cu Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, dacă acesta doreşte să intre sau nu în Parlament, având în vedere că este urmărit penal, scrie news.ro. Ciolacu spune că nu şi-a încălcat promisiunea de a nu aduce în Parlament oameni trimişi în judecată, deoarece Daniel Tudorache nu se află în această situaţie. Cu toate acestea, în 26 noiembrie, după autosuspendarea lui Tudorache din partid, Ciolacu afirma că ”acest lucru implică inclusiv faptul că el nu va fi validat de către comisia de validare din Parlament, pentru că nu este membru de partid”. Mandatul de deputat al lui Dan Tudorache – inculpat de DNA în 21 noiembrie – a fost validat de Biroul Electoral Central.

Dan Tudorache apare pe lista deputaților aleși și confirmați de Biroul Electoral Central, pe poziția a doua la București, după Alexandru Rafila. Mai mult, sâmbătă Dan Tudorache a mers la Parlament pentru a-și prelua oficial mandatul.

Pentru a ajunge oficial deputat, Daniel Tudorache trebuie să treacă însă de Comisia de validare din Parlament. Mai mulți parlamentari consultați de Europa Liberă susțin însă că această este doar o formalitate, deoarece este greu de demonstrat de ce nu i s-ar valida mandatul.

Marcel Ciolacu a susținut duminică seară că nu şi-a încălcat promisiunea de a nu aduce în Parlament oameni trimişi în judecată, deoarece Daniel Tudorache nu se află în această situaţie. Cu toate acestea, în 26 noiembrie, după autosuspendarea lui Tudorache din partid, Ciolacu afirma că ”acest lucru implică inclusiv faptul că el nu va fi validat de către comisia de validare din Parlament, pentru că nu este membru de partid”.

Marcel Ciolacu a fost întrebat duminică seară, la Antena 3, ce se întâmplă cu Daniel Tudorache, dacă va intra în Parlament, având în vedere că este cercetat într-un dosar penal.

“Noi am luat o decizie politică, nu candidează pentru o funcţie de parlamentar nimeni care este trimis în judecată. Totuşi, antepronunţându-se deoarece există prezumţia de nevinovăţie, în cazul domnului Tudorache, imediat după ce a început ancheta DNA, deci nu a fost trimis în judecată, a luat decizia să se autosuspende în primul rând din funcţia de preşedinte de la Sectorul 1. Mandatul domnului Tudorache nu trebuie să îl dea Marcel Ciolacu sau PSD-ul, îl dă BEC-ul şi Judecătoria. Vom vedea mâine la comisia de validare care este temeiul şi luni de dimineaţă o să am o discuţie lămuritoare cu domnul Tudorache dacă vrea să continue demersul de a nu intra în Parlament sau doreşte să intre în Parlament şi atunci trebuie o decizie politică de urgenţă în interiorul partidului”, a transmis liderul PSD. Acesta a explicat că nu şi-a încălcat nicio promisiune.

“Domnul Tudorache nu este trimis în judecată. Eu nu mi-am încălcat nicio promisiune. Promsiunea mea a fost foarte clară: Nu candidează nimeni care este trimis în judecată”, a explicat Marcel Ciolacu.

Daniel Tudorache anunţa pe Facebook, după ce a fost pus sub control judiciar sub cauţiune pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, că a decis să se suspende din PSD.

În replică, Marcel Ciolacu a declarat atunci că, deoarece s-a autosuspendat din PSD, asta înseamnă că nu va mai fi validat ca membru în Parlamentul României. Tudorache a fost ales al doilea pe lista partidului, la Camera Deputaţilor în Bucureşti.

„După ce au apărut problemele domnului Tudorache, am avut o discuţie bărbătească cu acesta şi mă bucur că a înţeles. El a decis să se autosuspende, până în momentul în care îşi va rezolva toate problemele cu legea. Mi-a spus: «Mi se pare corect ca eu să mă autosuspend din partid până voi termina toate problemele cu justiţia». Acest lucru implică şi că nu va fi validat ca membru în Parlamentul României. Are dreptul de a se apăra. Există prezumţia de nevinovăţie. Acest lucru implică inclusiv faptul că el nu va fi validat de către comisia de validare din Parlament, pentru că nu este membru de partid. Faptul că s-a autosuspendat implică automat faptul că îşi va pierde mandatul de parlamentar”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă din 26 noiembrie.

În 21 noiembrie, DNA a anunțat că fostul primar PSD al sectorului 1 Daniel Tudorache a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influență și spălare a banilor, procurorii stabilind ca acesta să plătească o cauțiune de 1 milion de euro.

Conform DNA, în perioada 2008-2018, Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale și ar fi apelat la soția și menajera sa pentru a ascunde banii obținuți ilicit. Astfel, au fost deschise conturi pe numele acestora, au fost cumpărate pe numele fostei soții imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei, precum și bijuterii de sute de mii de euro, între care un diamant de 190.000 de euro.

În același dosar s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Acuzațiile pe care i le aduce DNA

  • În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).
  • În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
  • În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Daniel Tudorache. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenței.
  • De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.
  • În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.
  • Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.
  • Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

În perioada de referință (2008-2018), în care Daniel Tudorache ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

  • – depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
  • – achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • – acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții;
  • – achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.);
  • – achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții;
  • – asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți;
  • toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.

Tudorache este vizat de DNA și îîntr-un dosar vizând achiziția de tablete pentru elevi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro