Sari direct la conținut

VIDEO Rezultate alegeri locale 2024. Consecințe: Cătălin Drulă demisionează de la șefia USR: Voi convoca alegeri pentru un nou președinte USR, în cel mai scurt timp

HotNews.ro
Catalin Drula, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Catalin Drula, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat, luni, că își asumă rezultatul alegerilor și că „în cel mai surt timp” va convoca alegeri pentru un nou președinte al USR. El a spus că Dominic Fritz – care a câștigat un nou mandat la Primăria Timișoara – este „cel mai legitim candidat” pentru conducerea partidului.

Cătălin Drulă a spus că a luat această decizie în urma rezultatului „sub așteptări” pe care USR l-a obținut la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.

Principalele declarații făcute de Cătălin Drulă, luni, într-o conferință de presă:

  • Pentru mine, asumarea a fost un principiu de bază în întreaga mea viață. Îmi asum rezultatul alegerilor de duminică, sub așteptările noastre și ale celor care ne-au încredințat votul, și voi convoca, în cel mai scurt timp, alegeri în USR pentru un nou președinte al partidului.
  • Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această construcție. Mă gândesc aici, spre exemplu, la Dominic Fritz, un om care a câștigat decisiv votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte.
  • Este foarte important ca USR să continue pentru că în această mișcare s-au pus speranțele de modernizare a României.
  • Cred că este foarte important să avem un reset, să plecăm mai departe cu energii proaspete și să atacăm alegerile foarte importante din toamnă – prezidențiale și parlamentare – cu un suflu nou și cu optimism.

Ce vă reproșați, având în vedere pierderea unor orașe?

  • Mi-am dăruit toată priceperea. Acum am obținut un scor politic mai bun pentru consilii județene față de 2020.
  • În 2020, am avut un scor politic de 8% la locale, înțeleg că acum avem scorul politic de circa 12%, în creștere. Președințiile de CJ sunt extrem de greu de câștigat.
  • E democrația pe care o avem acum în România, în regimul Iohannis.

Vă mai vedeți candidat la prezidențiale?

  • Anul acesta nu

V-a cerut cineva din partid să vă dați demisia?

  • Absolut nimeni nu mi-a cerut să plec. Fiecare membru USR își poate depune candidatura la această cursă. Am vorbit și cu Elena Lasconi, era fericită să își continue mandatul de primar. Dominic Fritz și-ar putea asuma această candidatură, pentru șefia USR.
  • Cred că Alianța Dreapta Unită trebuie să continue.
  • Dominic Fritz e cel mai legitim candidat pentru președinția USR. Cred că are toată legitimitatea să ducă această construcție mai departe, pe o poveste a unui învingător. Eu rămân în partid, în USR.

Despre câștigul PSD-PNL la alegeri:

  • Voiam să fac un comentariu legat de votul PSD-PNL. Este, desigur, legat de acel transfer de la primării. Oamenii au votat la primar pe linie cu PSD-PNL, dacă primarul a fost de la PSD și PNL.
  • Nu vreau să îi cert pe alegători, dar există o responsabilitate în vot. Dacă ei iau 48%, o să înțeleagă că fac bine României.
  • Nu e timpul pierdut. Mai sunt alegeri. Gândiți-vă bine cu cine votați, pentru că votați pentru viitorul nostru.

Cătălin Drulă a vorbit și despre și rezultatele bune înregistrate de Alianța Dreapta Unită în alegerile locale de duminică – mandatele reconfirmate la Primăria București, Primăria Timișoara, Primăria Bacău și Primăria Câmpulung și zeci de primării de orașe și comune din județele Timiș, Brașov, Bacău, Sibiu, Argeș, Ilfov sau Suceava.

Rezultatele provizorii ale alegerilor locale de duminică arată că USR a fi pierdut cele două sectoare din București unde avea primari, sectoarele 1 și 2 (Clotilde Armand și Radu Mihaiu), și Primăria Brașov (Allen Coliban). A câștigat însă la Timișoara, unde Dominic Fritz a obținut un nou mandat, și la Cîmpulung Muscel, unde Elena Lasconi a fost realeasă.

Cătălin Drulă este președinte al USR din iulie 2022, după demisia lui Dacian Cioloș.

„E un mandat de a face opoziție pe bune actualei puteri falimentare, e un mandat pentru organizare și seriozitate internă, e un mandat ca USR să dea premierul și președintele acestei țări”, spunea Cătălin Drulă la scurt timp după ce a fost ales la șefia USR.

Cu o campanie internă marcată de plecarea lui Dacian Cioloș și a mai mutor membri de partid proveniți din PLUS, Cătălin Drulă a făcut atunci un apel la unitate, dar a transmis și un avertisment clar celor preocupați de „vedetisme”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro