Rusia anunță exerciții navale de amploare în Marea Japoniei și Ohotsk
Rusia a început exerciţii operaţionale în apele Mărilor Japoniei şi Ohotsk care vor dura până la 20 iunie, a anunţat luni Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters și Agerpres.
„Peste 60 de nave de război şi nave de sprijin, aproximativ 35 de aeronave din cadrul aviaţiei navale, trupe de coastă şi mai mult de 11.000 de cadre militare sunt implicate în exerciţiul forţelor Flotei din Pacific”, a declarat ministerul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
„În prezent, forţele flotei sunt dislocate în zonele desemnate şi au început desfăşurarea practică a sarcinilor conform planurilor pentru exerciţiu”, a precizat serviciul de presă al Flotei din Pacific (TOF), citat de agenţia independentă de ştiri Interfax.
Potrivit TOF, în timpul exerciţiilor, armata va căuta şi urmări submarine inamice simulate, va efectua antrenament de luptă asupra unor ţinte plutitoare şi din aer implicând trageri de rachete şi artilerie.
Rusia a demarat exercițiile navale la puțin peste o săptămână după ce Japonia a anunțat după încheierea summitului țărilor G7 pe care l-a găzduit că va impune noi sancțiuni împotriva Moscovei și a condamnat desfășurarea de arme nucleare rusești în Belarus.
„Fiind singura ţară care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, Japonia nu acceptă niciodată ameninţarea nucleară a Rusiei, cu atât mai puţin utilizarea acesteia”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Hirokazu Matsuno, șeful de cabinet al premierului japonez.
Comentariile sale au fost denunțate imediat în termeni duri de către ministerul rus al externelor.
Tensiuni între Japonia și Rusia
MAE rus a precizat de asemenea că evaluează implementarea sancțiunilor impuse de Japonia asupra securității naționale și economiei sale și că nu va lăsa fără răspuns „acțiunile nelegitime” ale Tokyo.
Exercițiile navale rusești din această regiune au loc după ce în luna aprilie ministerul rus al apărării a anunțat că și-a pus flota din Pacific în alertă ridicată ca parte a unei inspecții surpriză menită să îi consolideze capabilitățile de apărare.
„Obiectivul principal al acestei inspecții este de a crește abilitatea Forțelor Armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcția oceanului și a mării”, a afirmat ministrul apărării Serghei Șoigu într-o intervenție la televiziunea de stat.
Inspecția a dus la demiterea și înlocuirea comandantului flotei ruse de la Pacific.
Tensiunile dintre Rusia și Japonia au cunoscut o escaladare fără precedent de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial după ce țara insulară s-a aliniat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei ca urmare a declanșării invaziei în Ucraina și a readus în discuție problema propriilor teritorii despre care afirmă că sunt ocupate ilegal de țara lui Vladimir Putin.
Urmărește ultimele evoluții din a 467-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.