Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 621: Un consilier al lui Zalujnîi, ucis de un cadou-capcană / Putin nu a anunțat că va candida pentru un nou mandat, spune Peskov / Ucrainenii i-ar fi atacat pe mercenarii Wagner din Sudan (Kyiv Post)

HotNews.ro
Soldați ucraineni trag obuze în direcția Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni trag obuze în direcția Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina a anunţat duminică deschiderea unei anchete cu privire la moartea unui grup de soldaţi ucişi într-un atac cu rachetă al forţelor ruse, în timpul unei ceremonii de înmânare de decoraţii într-o zonă apropiată liniei frontului.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 621, LIVETEXT:

23:40Forțele ruse au bombardat un drum în Krasnohorivka din regiunea Donețk pe 6 noiembrie, ucigând un bărbat de 32 de ani în mașina sa, a informat Susiplne Donbas, citându-l pe purtătorul de cuvânt al parchetului regional, relatează Kyiv Independent.

Rusia a lansat atacul în jurul orei 17.00, folosind artileria, a declarat purtătorul de cuvânt Anastasiia Miedviedieva.

Nu au fost furnizate alte detalii.

22:55 Mica navă rusească purtătoare de rachete de croazieră Askold a suferit pagube semnificative în urma loviturii Ucrainei asupra Crimeei din 4 noiembrie, și ar putea fi imposibil de reparat, a declarat Biroul de Comunicații Strategice (StratCom) al armatei ucrainene pe 6 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

21:50Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că este iresponsabil să discutăm despre organizarea unor alegeri în Ucraina, atunci când țara este implicată într-un război, relatează Reuters.

Un consilier al lui Zalujnîi, ucis cu un cadou-capcană

„Înțelegem cu toții că acum, în timp de război, când există multe provocări, este total iresponsabil să ne angajăm în subiecte legate de alegeri într-o manieră atât de frivol”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

21:34Georgia: Un civil a fost ucis de soldații ruși, anunță Tbilisi

Un cetățean georgian a fost ucis luni de soldați ruși în apropiere de regiunea separatistă Osetia de Sud, aflată sub controlul Moscovei de când a fost invadată în 2008, a anunțat Tbilisi, într-un episod relativ rar, care intervine la apogeul tensiunilor dintre cei doi vecini, potrivit AFP.

Luni, „un cetățean georgian a murit în urma unor focuri de armă trase de forțele de ocupație rusești în apropiere de satul Kirbali, în municipalitatea Gori”, au precizat serviciile de securitate georgiene într-un comunicat. Acestea nu au oferit detalii despre identitatea victimei sau despre circumstanțele exacte ale morții sale.

21:13Un consilier apropiat al comandantului-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost ucis într-o explozie. Dispozitivul exploziv fusese ascuns într-un cadou trimis de ziua acestuia.

Șoferii de camioane polonezi blochează frontiera ucraineană

20:42Ucraina se așteaptă la o evaluare „pozitivă” a candidaturii la aderare din partea UE

Ucraina se așteaptă la o evaluare „pozitivă” din partea Uniunii Europene a progreselor sale pe calea spre o eventuală aderare la UE, într-un raport care urmează să fie prezentat în această săptămână, a declarat un ministru de rang înalt al guvernului, potrivit SKy News.

Vicepremierul Olha Stefanișina a făcut aceste comentarii înaintea publicării miercuri a raportului executiv al Comisiei Europene. Kievul speră că acesta va recomanda liderilor UE să decidă, în decembrie, să deschidă discuții oficiale de aderare cu Ucraina.

20:20Cel mai vechi producător de arme din Franța, Verney-Carron, a semnat un contract de 35 de milioane de euro pentru a furniza arme Ucrainei, a anunțat compania-mamă CYBERGUN Group pe 6 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

Verney-Carron va furniza 10.000 de puști de asalt, 2.000 de puști cu lunetă și 400 de lansatoare de grenade.

20:03 Financial Times relatează că 127 de companii britanice au recunoscut că au încălcat sancțiunile britanice impuse după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, dar unele dintre încălcări ar fi putut fi accidentale, potrivit The Guardian.

Regatul Unit a pus sub sancțiuni 1.600 de persoane fizice și companii legate de Rusia din februarie 2022.

19:43Radio Europa Liberă se teme că Rusia a luat-o „ostatică” pe Alsu Kurmasheva pentru un potențial schimb de prizonieri cu Statele Unite și face apel la Moscova să nu o trateze cu cruzime, a declarat președintele interimar al radiodifuzorului, relatează Reuters.

Alsu Kurmasheva, o jurnalistă ruso-americană pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), se află în arest din 18 octombrie. Ea fost reținută anterior pentru scurt timp în iunie în timp ce încerca să zboare din Rusia după ce și-a vizitat mama.

Kurmasheva, în vârstă de 47 de ani, este al doilea jurnalist american reținut în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

19:26Șoferii de camioane polonezi blochează frontiera ucraineană pentru a denunța „concurența neloială”.

Câteva zeci de transportatori polonezi au blocat luni trei puncte de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ei numesc „concurență neloială” din partea companiilor din țara vecină.

Aproape tot traficul rutier a fost blocat de camioanele aliniate de demonstranți care au pus scăderea veniturilor lor pe seama liberalizării de către Uniunea Europeană a normelor de transport la frontieră.

Forțele speciale ucrainene i-ar fi atacat pe mercenarii Wagner din Sudan

18:50 Kyiv Post a publicat două videoclipuri în care presupusele forțe speciale ucrainene ar vâna mercenari ai Grupului Wagner în Sudan, deși guvernul ucrainean nu a recunoscut oficial nici desfășurarea de unități de luptă în Sudan, nici desfășurarea operațiunilor împotriva wagneriților din acea țară, relatează Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei Kyiv Post din sectorul de securitate și apărare al Ucrainei, în această țară africană este în curs de desfășurare o operațiune pentru a-i lichida pe mercenari.

În primul videoclip, care pare să fi fost filmat noaptea de o dronă cu infraroșu, luptătorii înconjoară o clădire, iar țintele din interior sunt evidențiate în videoclip. Într-o altă secvență, un atacator folosește un lansator de grenade pentru a trage printr-o fereastră a unei clădiri. Ulterior, au loc mai multe explozii.

17:55Un grup mare de foști mercenari Wagner ai Rusiei a început antrenamentele cu forțele speciale din Cecenia, a declarat luni liderul cecen Ramzan Kadîrov, relatează Reuters.

Wagner a jucat un rol important în unele dintre cele mai înverșunate lupte ale războiului Rusiei în Ucraina, dar viitorul grupului a fost pus sub semnul întrebării când liderul său, Evgheni Prigojin, a murit după ce avionul în care se afla s-a prăbușit în august, la două luni după ce a condus o scurtă revoltă împotriva Ministerului rus al Apărării.

Kadîrov a spus într-un mesaj pe Telegram că un grup mare de foști luptători Wagner se antrenează intens cu forțele sale speciale Akhmat.

„Mă bucur că astăzi celebrei unități (Akhmat) li s-au alăturat luptători care au o experiență excelentă de luptă și s-au dovedit a fi războinici curajoși și eficienți”, a spus el.

„Sunt încrezător că în luptele viitoare ei se vor ridica pe deplin la nivelul reputației lor”.

El a publicat un videoclip, însoțit de muzică , arătând soldați în plin antrenament de luptă, inclusiv unii purtând însemnele Wagner pe uniforme și măști pe fețe.

Nu era clar câți foști luptători Wagner participau sau dacă vreunul dintre ei va rămâne cu forțele cecene după terminarea antrenamentului.

Un fost ministru adjunct al Apărării Ucrainei a delapidat statul cu aproape 1 miliard de grivne

17:17Un fost ministru adjunct al Apărării al Ucrainei ar fi vinovat de o pagubă de aproape 1 miliard grivne (peste 25 milioane de euro) pentru furnizarea de uniforme militare necorespunzătoare pentru Forțele Armate ale Ucrainei, spune Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

16:03Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins luni vehement orice reîncepere a discuţiilor cu Washingtonul cu privire la reluarea inspecţiilor reciproce asupra arsenalelor nucleare în cadrul tratatului START.

15:38Producătorul de armament deținut de statul ucrainean plănuiește să își crească producția totală cu 62% până la sfârșitul anului și a început, de asemenea, producția în serie a unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 km, a declarat șeful Ukroboronprom, Herman Smetanin, potrivit Reuters.

Ucraina, blocată în al doilea an de război cu Rusia, urmărește îndeaproape orice semn că livrările militare din Occident ar putea să se oprească și încearcă să crească producția internă de echipamente militare și muniții.

„Dacă vorbim despre volume, ne vom crește producția cu 62% în cele patru trimestre ale anului 2023, comparativ cu anul trecut”, a declarat el într-un interviu acordat publicației Ukrainska Pravda.

Smetanin a descris producția în serie de drone „kamikaze” cu o rază de acțiune în luptă de 1.000 km, despre care a spus că este în curs de desfășurare în cooperare cu parteneri internaționali.

„Avem un analog al lui Shahed (drone de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește pentru a ținti instalații din Ucraina, n.r.) și există și modele mai puternice, pentru că Shahed nu zboară atât de departe. Acum ne concentrăm pe producerea unor proiecte mai complexe și mai scumpe, cu performanțe ridicate”, a spus el.

14:43Ucraina a declarat luni că forțele rusești au lansat în cursul nopții un atac combinat cu rachete și de drone din regiunile ocupate din sudul țării, potrivit The Moscow Times.

„Cincisprezece drone Shahed și o rachetă ghidată Kh-59 au fost doborâte”, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

13:55Premierul irlandez Leo Varadkar a anunțat că guvernul său redactează planuri ca până la sfârșitul anului să taie cazarea gratuită de care beneficiază refugiații ucraineni, plus alte măsuri legate de asistența socială pentru aceștia, afirmând că Irlanda a rămas fără locuri de cazare și că a ajuns să găzduiască refugiații în corturi.

13:50Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a decis să candideze pentru un nou mandat de şef al statului în martie anul viitor şi va rămâne astfel la putere cel puţin până în 2030, au declarat pentru Reuters şase surse cărora agenţia nu le dezvăluie identitatea, notează Agerpres.

Rusia și Ucraina au versiuni contradictorii în privința situației de pe frontul din Zaporojie

12:37Rusia şi Ucraina au prezentat la sfârşitul săptămânii trecute versiuni contradictorii privind situaţia de pe front, în regiunea Zaporojie, observă Reuters luni.

12:07Președintele rus Vladimir Putin nu a anunțat că va candida pentru un nou mandat, iar campania nu a fost încă anunțată, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

„Președintele nu a făcut nicio declarație” în acest sens, a spus Peksov, întrebat despre o știre Reuters potrivit căreia Putin a decis să candideze.

„Iar campania nu a fost încă anunțată oficial”, a spus Peskov.

11:43Brigada de asalt 128 din Ucraina a declarat luni că un atac aerian rusesc a ucis 19 dintre soldații săi în regiunea Zaporojie, aflată pe linia frontului, săptămâna trecută, transmite Reuters.

Autoritățile ucrainene au ordonat o investigație asupra atacului după ce s-a raportat că soldații au fost uciși în timpul unei ceremonii de premiere într-un sat din apropierea liniilor de front din sud-estul țării.

11:00 Președintele rus Vladimir Putin va face o vizită în Kazahstan, joi, 9 noiembrie, a anunțat luni biroul președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev, potrivit Reuters.

Cei doi lideri se vor întâlni în capitala kazahă, Astana, pentru a discuta chestiuni bilaterale, a precizat acesta într-un comunicat. Putin și Tokayev vor participa, de asemenea, prin legătură video la o conferință de afaceri kazahă-rusă care va avea loc în orașul Kostanai.

Aceasta ar fi doar a treia călătorie cunoscută a lui Putin în străinătate de când Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis în martie un mandat de arestare pe numele liderului rus pentru acuzații de crime de război, lucru pe care Kremlinul îl respinge cu fermitate.

Kazahstanul, ca și China și Kârgâzstan, celelalte două țări pe care Putin le-a vizitat recent, nu este semnatar al CPI.

Zelenski: Rusia domnină cerul

09:29Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se plânge de lipsurile din apărarea aeriană a ţării sale şi de supremaţia forţelor armate ruse, informează luni dpa și Agerpres.

08:08Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, fostul socialist Ion Ceban, a câştigat, din primul tur, alegerile locale din capitala Republicii Moldova, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni dimineaţa, la ora 7.30, de Comisia Electorală Centrală, în urma centralizării voturilor de la 304 din totalul celor 305 secţii de votare din oraş, transmite Agerpres.

07:53 Cinci persoane au fost rănite la Odesa, iar una din principalele galerii de artă ale oraşului a fost avariată în atacuri ruseşti duminică seara, au declarat oficialii ucraineni din portul de la Marea Neagră, informează Reuters.

„Pe 6 noiembrie, Muzeul Naţional de Artă Odesa împlineşte 124 de ani”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa pe Telegram.

„În ajunul zilei de 6 noiembrie, ruşii au „felicitat” monumentul nostru arhitectural cu o rachetă care a căzut în apropiere”. Pereţii clădirii au fost deterioraţi, iar o parte din geamuri s-au spart, a adăugat el.

Muzeul, aflat într-unul dintre cele mai vechi palate din Odesa, a adăpostit înainte de război peste 10.000 de piese de artă, inclusiv picturi ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti ruşi şi ucraineni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Consiliul orăşenesc a dat publicităţii un clip video în care se pot vedea ferestre aruncate în aer şi resturi din interiorul a ceea ce spune că este Muzeul Naţional de Artă Odesa.

07:28Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să viziteze Ucraina, după ce fostul preşedinte american a promis că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales în 2024, relatează nbcnews.com.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în discursul său de duminică seară despre moartea unor soldaţi ucraineni în urma unui atac rusesc în timpul unei ceremonii de decorare, afirmând că „este o tragedie care putea fi evitată”.
  • Zelenski nu e dispus să discute cu Rusia: „Trebuie să plece de pe teritoriul nostru, abia apoi lumea va putea pune în mişcare diplomaţia”.
  • VIDEO „Sper că o altă navă a luat-o pe urmele Moskva!” / Ce se știe despre atacul asupra portului Kerci și ce navă rusească ar fi fost lovită.
  • Rușii au lovit cu o rachetă o ceremonie de decorare din Zaporojie / Peste 20 de soldați ucraineni au fost uciși, a fost deschisă o anchetă.
  • Forțele ruse care luptă în sectorul Tavria (zonă operațional-strategică din sud-estul Ucrainei) folosesc atacuri în valuri cu „carne de tun”, spune un purtător de cuvânt militar ucrainean, colonelul Oleksandr Ştupun, potrivit Ukrinform.
  • Volodimir Zelenski respinge sugestia comandantului-șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, conform căreia războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, după ce și în urmă cu zi un consilier din cadrul administrației sale l-a mustrat pe generalul în cauză acuzându-l că, prin dezvăluirea de informații de pe câmpul de luptă, „face mai ușoară treaba agresorului”.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu difuzat duminică că relațiile cu Statele Unite sunt „sub zero”.
  • Imagini din satelit publicate duminică de Planet Labs, arată că loviturile ucrainene au provocat daune la șantierul naval din Kerci și o navă de război care, de asemenea, pare să fi suferit avarii.
  • Trupele ruse au lansat un atac „masiv” cu rachete și artilerie împotriva orașului Avdiivka din regiunea Donețk în dimineața zilei de duminică, a anunțat guvernatorul interimar Ihor Moroz, potrivit Kyiv Independent.
  • Rusia spune că noul submarin nuclear din clasa Borei a lansat cu succes o rachetă intercontinentală Bulava / Ucrainenii afirmă că testul a fost unul ratat.

––––––

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro