Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 623: Bruxellesul recomandă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova / Fondurile americane pentru Ucraina, 96% epuizate / Deputat rus din Lugansk, asasinat cu o mașină-capcană / O rachetă rusească a lovit o navă comercială într-un port ucrainean

HotNews.ro
Soldat ucrainean într-o tranșee de lângă localitatea New York din regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean într-o tranșee de lângă localitatea New York din regiunea Donețk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata ucraineană a afirmat marți că trupele sale au respins atacuri rusești în diferite sectoare de luptă și se pregătește pentru o nouă încercare a inamicului de a cuceri Avdiivka, oraș-cheie aflat pe linia frontului din estul țării. Statul Major General al Ucrainei, în raportul de marți seară, a transmis că forțele sale au respins 15 atacuri în apropiere de Kupiansk, în nord-est, și 18 atacuri în apropiere de Marinka, mai la sud, unde bătăliile se desfășoară de luni de zile. Nouă atacuri au fost respinse în și în apropiere de Avdiivka, unde armata rusă a declanșat luna trecută o nouă campanie ofensivă.

07:59Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 623, LIVETEXT:

01:24 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că poporul său merită să fie în Uniunea Europeană, împreună cu celelalte popoare libere. „Înţelegem deja ce paşi sunt necesari în continuare pentru a avansa după decizia Consiliului European şi a aduce scopul cheie – accederea ţării noastre în UE – mai aproape”, a arătat Zelenski.

00:57 Germania urmează să retragă cele trei sisteme de apărare aeriană Patriot desfăşurate în Polonia, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Berlin.

Împreună cu sistemele Patriot, aproximativ 300 de soldaţi germani au fost desfăşuraţi în oraşul polonez Zamosc, la aproximativ 50 km de graniţa cu Ucraina, de la începutul anului, pentru a proteja legătura sa feroviară crucială cu Ucraina. Desfăşurarea acestor unităţi s-a făcut după ce o rachetă ucraineană rătăcită a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut, un incident ce a stârnit temeri că războiul din Ucraina se va extinde peste graniţă.

00:12Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi occidentali nu o ajută să acopere deficitul bugetar masiv, iar o asemenea criză economică ar fi „foarte, foarte traumatizantă, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă”, a declarat miercuri pentru Politico.eu ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko.

23:45Fondurile americane pentru Ucraina sunt epuizate în proporție de 96%, afirmă Casa Albă

Statele Unite au epuizat 96% din fondurile pe care le-au alocat până în prezent pentru Ucraina, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby.

SUA consideră că Ucraina își poate recâștiga teritoriul, a mai spus John Kirby, dar a admis că progresele au fost lente, relatează Reuters.

Reuters amintește că unii politicieni republicani din SUA au devenit sceptici cu privire la continuarea finanțării efortului de război al Ucrainei.

O rachetă rusească a lovit o navă comercială într-un port ucrainean

22:40Intrarea Ucrainei în UE ar fi o „catastrofă” pentru agricultura europeană, a reacţionat miercuri preşedintele principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Arnaud Rousseau, într-un interviu acordat presei regionale din Franţa, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

21:12Ucraina acuză Rusia că a lovit o navă civilă care naviga spre un port din regiunea Odesa

Armata ucraineană a acuzat miercuri Rusia că a lovit o navă civilă care intra într-unul dintre porturile din regiunea Odesa, în sudul țării, ucigând căpitanul și rănind alte patru persoane, potrivit AFP.

O rachetă rusă, „trasă de un avion”, „a lovit structura unei nave civile care arbora pavilionul liberian”, a precizat Comandamentul de Sud al armatei ucrainene pe Telegram.

20:50Sprijinul militar francez acordat Ucrainei se ridică la 3,2 miliarde de euro, potrivit deputaților într-un raport parlamentar prezentat miercuri la Comisia pentru apărare și forțe armate a Adunării Naționale, potrivit AFP.

Potrivit raportului, costul echipamentelor militare vândute Ucrainei reprezintă cea mai mare parte din total, ridicându-se la 1,7 miliarde de euro dacă se iau în considerare costurile de înlocuire.

La acestea se adaugă costul formării asigurate de armata franceză pentru 7.000 de soldați ucraineni, în valoare de 300 de milioane de euro, contribuția Franței la Fondul european pentru pace (EPF) „în măsura în care acesta vizează Ucraina”, în valoare de un miliard de euro, și 200 de milioane de euro pentru fondul de sprijin pentru Ucraina.

Ucraina a trimis Ungariei o propunere pentru soluţionarea disputei privind legea minorităţilor

20:36Stoltenberg cere Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil”

Parlamentul ungar trebuie să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil”, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a răspuns Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ungar Katalin Novak, având în vedere că Ungaria este una dintre ultimele două țări NATO, alături de Turcia, care nu a ratificat aderarea la NATO.

20:12 Rusia: Putin semnează un decret care autorizează „schimbul” de active străine confiscate

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care autorizează „schimbul” de active rusești înghețate în străinătate cu active străine sechestrate în Rusia, un nou pas în arsenalul legislativ privind restricțiile instituite pentru companiile care au ales să părăsească Rusia, potrivit AFP.

19:13 Ucraina a trimis Ungariei o propunere pentru soluţionarea disputei privind legea minorităţilor

Ucraina a propus Ungariei o „foaie de parcurs detaliată” pentru soluţionarea divergenţelor dintre cele două ţări asupra legislaţiei ucrainene care ar afecta drepturile minorităţii maghiare în Ucraina, legislaţie din cauza căreia guvernul ungar ameninţă că va bloca prin veto deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Trupele ucrainene ar fi transferat blindate peste Nipru

18:36 Bloggeri ruşi susţin că trupele ucrainene ar fi transferat blindate peste Nipru, pe malul stâng în regiunea Herson

Forţele ucrainene au transferat peste fluviul Nipru un număr redus de blindate pe malul stâng în regiunea Herson (sud), ocupat de trupele ruse, şi îşi continuă ofensiva pe acest mal cu o grupare de infanterie uşoară de mărimea unui batalion, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care analizează informaţiile furnizate de bloggeri militari ruşi.

18:11 Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, afirmă că negocierea păcii în conflictul ruso-ucrainean trebuie „să excludă capitularea Ucrainei”

Într-un interviu acordat vineri agenţiei spaniole de presă EFE, la reuniunea miniştrilor de externe din statele G7 desfăşurată la Tokyo, şeful diplomaţiei UE a arătat că se teme de riscul „slăbirii” poziţiei comune împotriva Rusiei, întrucât lumea occidentală nu a reacţionat în faţa situaţiei umanitare grave create de bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza la fel cum a reacţionat în faţa invaziei ruse în Ucraina, ceea ce el crede că ar putea submina frontul internaţional comun creat de SUA şi UE contra Rusiei.

Statele din G7 şi-au reafirmat de asemenea angajamentul de a menţine presiunea asupra Rusiei în scenariul unui conflict prelungit în Ucraina, context în care UE va adopta curând un nou pachet de sancţiuni care va cuprinde şi restricţii asupra exporturilor ruseşti de diamante, a spus Borrell.

El a mai semnalat că UE „este oricând dispusă să deschidă uşa negocierilor” între Kiev şi Moscova, „dar nu a capitulării” Ucrainei. „Pacea trebuie construită pe baze solide, nu dorim o pace bazată pe capitularea Ucrainei, dorim o pace justă, iar asta ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă”.

17:34 Autoritățile ruse au cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru o activistă rusă care a fost încarcerată după ce s-a pronunțat împotriva războiului declanșat de Moscova în Ucraina, relatează Associated Press.

Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată în Sankt Petersburg, orașul său natal, în aprilie 2022, sub acuzația de răspândire de informații false despre armată, după ce a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu sloganuri anti-război și care denunțau invazia.

Site-ul independent de știri Mediazona o citează pe Skochilenko, care s-a declarat „șocată” de severitatea sentinței cerute împotriva sa.

Putin: Cooperarea militară Moscova – Beijing, din ce în ce mai importantă

16:56 Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri o lege care permite ca fondurile obținute din impozitul pe venit plătit de personalul militar să fie folosite pentru a finanța achiziția și producția de armament, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Kiev, potrivit Reuters.

Impozitul, care până acum mergea mai degrabă în visteriile locale decât în bugetul central, ar urma să aducă aproximativ 96 de miliarde de grivne (2,5 miliarde de euro). Fondurile ar urma să fie folosite pentru achiziționarea de drone, implementarea de noi tehnologii și stimularea industriei naționale de apărare, a declarat ministrul de finanțe Serhiy Marchenko.

În timpul unei dezbateri privind legislația înainte de vot, Marchenko a declarat: „Trebuie să creăm condițiile pentru a schimba cursul campaniei militare”.

16:30Cooperarea militară dintre Rusia şi China este „din ce în ce mai importantă”, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, susținând că cele două ţări nu încearcă să creeze o alianţă similară celor din perioada Războiului Rece, potrivit AFP.

15:58 Ucraina a reușit să evacueze cu succes primul său grup de 43 de cetățeni ucraineni din Gaza, a anunțat Zelenski.

„Aceștia se află acum în siguranță în Egipt, unde diplomații ucraineni le oferă asistența necesară. Am ajutat, de asemenea, la evacuarea a 36 de cetățeni din Moldova și suntem bucuroși să ne ajutăm vecinul și prietenul nostru. Evacuarea continuă. Ambasadele noastre din Israel și Egipt, precum și alte agenții relevante, lucrează din răsputeri pentru a scoate mai mulți cetățeni ai noștri din Gaza”, a adăugat el.

15:43 Klaus Iohannis a salutat decizia istorică a Bruxellesului de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

„Este o recunoaștere pe deplin meritată a amplelor lor eforturi de reformă. Româniasusține cu tărie o decizie a UE în acest an. Salut, de asemenea, recomandările Comisiei de a acorda statutul de țară candidată pentru Georgia în condițiile în care se vor lua o serie de măsuri și de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia&Herțegovina odată ce se va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”, a scris președintele român pe X.

Rușii nu vor despăgubiri pentru cablul distrus de o navă chineză

15:28 Președintele georgian Salome Zurabishvili a declarat miercuri că este „încântată” de recomandarea Comisiei Europene de a acorda Georgiei statutul de candidat la UE.

„Mă bucur alături de poporul georgian și salut recomandarea pozitivă a Comisiei Europene privind statutul de candidat pentru Georgia”, a scris liderul prooccidental pe X.

Salomé Zourabichvili a promis că va continua „mai mult ca oricând să-și joace rolul de lider proeuropean pentru a promova și avansa reformele care sunt încă necesare”.

15:13 Procurorii din Sankt Petersburg au cerut miercuri unui judecător să condamne la opt ani de închisoare o artistă după ce aceasta a organizat un protest împotriva războiului Rusiei din Ucraina, înlocuind etichetele de preț din supermarketuri cu apeluri la încetarea conflictului.

Alexandra Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, a desfășurat protestul la 31 martie anul trecut, înlocuind etichetele de preț cu bucăți de hârtie care îndemnau la încetarea războiului.

Ea a fost reținută în aprilie 2022, după ce un client s-a plâns de acțiunea ei, care includea afișarea de informații despre civilii uciși în bombardamentele rusești – lucru negat de Moscova la acea vreme – în locul în care ar fi trebuit să fie prețurile din supermarket.

14:56 Compania rusă de stat Rostelecom nu va cere despăgubiri pentru deteriorarea cablului de fibră optică care a fost rupt luna trecută în Marea Baltică și va finaliza reparația pe cheltuială proprie, a declarat miercuri o sursă din cadrul companiei pentru Reuters.

Compania a precizat marți că acest cablu a fost deteriorat atunci când o navă container chineză, NewNew Polar Bear, a trecut peste el la sfârșitul zilei de 7 octombrie. Proprietarii navei au refuzat să comenteze, dar China a declarat că va furniza informații relevante în conformitate cu dreptul internațional.

Anchetatorii finlandezi suspectează că aceeași navă, care și-a târât ancor pe fundul mării, a fost responsabilă, la scurt timp după aceea, de spargerea unei conducte de gaz către Estonia, Balticconnector. Alte două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică aflate pe ruta navei au fost avariate în aceeași noapte. (Reuters)

Putin s-a întâlnit cu un important general chinez

14:31 Zelenski a salutat miercuri recomandarea executivului Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina, calificând-o drept „un pas corect din punct de vedere istoric”.

„Ucrainenii merită acest lucru atât pentru protecția valorilor europene, cât și pentru faptul că, fie și în vremuri de război total, ne ținem de cuvânt prin dezvoltarea instituțiilor statului”, a spus el pe Telegram.

14:27Imagini surprinse la recoltarea producției agricole în Ucraina:

14:25 Cooperarea militară dintre Rusia și China devine din ce în ce mai importantă, dar cele două țări nu intenționează să construiască o alianță militară în stilul Războiului Rece, a declarat miercuri Vladimir Putin, care a primit un general chinez de rang înalt.

De asemenea, președintele rus i-a spus generalului Zhang Youxia, vicepreședintele Comisiei militare centrale a Chinei, că armamentul modern va contribui la asigurarea securității ambelor lor țări. Putin s a acuzat, de asemenea, NATO că a creat tensiuni în regiunea Asia-Pacific.

Bruxellesul recomandă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

14:13 Marea Britanie a impus miercuri sancțiuni împotriva a 29 de persoane și entități din sectoarele aurului și petrolului din Rusia.

Printre cei sancționați se numără o rețea cu sediul în Emiratele Arabe Unite, despre care Marea Britanie a afirmat că este responsabilă de canalizarea către Rusia a unor venituri din aur în valoare de peste 300 de milioane de dolari.

Marea Britanie a sancționat, de asemenea, doi dintre cei mai mari producători de aur din Rusia, Nord Gold Plc și Highland Gold Mining Ltd, precum și pe oligarhii Vladislav Sviblov și Konstantin Strukov.

„Sancțiunile de astăzi îi vor lovi pe cei care i-au oferit sprijin lui Putin, ajutându-l să diminueze impactul sancțiunilor noastre asupra aurului și petrolului rusesc – două surse esențiale de venituri pentru mașina de război rusă”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

14:00Noul guvern al Slovaciei a renunțat miercuri la planul executivului anterior de a dona rachete și muniție Ucrainei, respectând astfel angajamentul noului prim-ministru Robert Fico de a opri ajutorul militar acordat Kievului.

Pachetul de ajutor includea 140 de rachete pentru sistemul antiaerian mobil KUB, peste 5.000 de obuze pentru tunuri de 125 mm și 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, conform acordului care fusese propus de guvernul interimar al țării înainte de a preda puterea luna trecută. Guvernul Fico a respins pachetul în cadrul unei ședințe de cabinet de miercuri.

Fico a desfășurat o campanie în care a criticat sprijinul militar occidental pentru Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei și susține promovarea unor negocieri de pace, o linie similară cu cea a liderului ungar Viktor Orban. (Reuters)

13:48 Comisia Europeană a decis miercuri să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, țări care au primit anul trecut statutul de țări candidate.

Rușii „plâng” iar de grija R. Moldova

13:26 Agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) a transmis că a desfășurat împreună cu forțele de rezistență din regiunea ocupată Luhansk operațiunea prin care l-au ucis miercuri dimineață pe Filiponenko cu o mașină capcană miercuri dimineață. „O operațiune specială de eliminare a lui Filiponenko a fost pusă în aplicare împreună cu reprezentanți ai mișcării de rezistență. Ca urmare a exploziei de dimineață, Filiponenko a murit pe loc”, a transmis GUR pe Telegram.

13:18 Uniunea Europeană va merge mai departe cu proiectul de interzicere a diamantelor rusești după ce a obținut un sprijin suficient din partea Grupului celor șapte națiuni (G7), a relatat miercuri Financial Times

Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat pentru FT că reuniunea de două zile a miniștrilor de externe ai G7 din Japonia, care s-a încheiat miercuri, a oferit sprijin pentru această inițiativă. UE anunțase luni că așteaptă ca țările G7 să vină cu „un fel de propunere” pentru a impune sancțiuni asupra diamantelor rusești.

12:59 Rușii „plâng” iar de grija R. Moldova: O să devină o victimă a Occidentului, a luat calea aderării la UE, a românizării

12:23 Președintele rus Vladimir Putin îl va primi pe generalul Zhang Youxia, vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale din China, a anunțat miercuri Kremlinul. Youxia s-a întâlnit, miercuri dimineață, cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Deputat rus din Lugansk, ucis cu o mașină-capcană

12:07 Ministerul ucrainean al Energiei a declarat miercuri că Rusia a atacat infrastructura energetică ucraineană cu diferite arme de 60 de ori în ultimele săptămâni.

„După fiecare nou atac, nevoia de echipamente energetice crește și, prin urmare, ajutorul partenerilor pentru sectorul energetic ucrainean este foarte important”, a precizat ministerul într-un comunicat.

11:50 FOTO VIDEO Deputat rus din Lugansk, fost comandant separatist al așa-zisei Republici Populare, a murit după ce mașina în care se afla a sărit în aer

11:26 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „La șaptesprezece luni după ce au fost raportate primele incidente, sabotajele asupra căilor ferate rusești de către activiștii anti-război continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru autoritățile ruse.
  • Cercetările efectuate de Mediazona, o publicație rusă independentă, sugerează că, din februarie 2022 și până în octombrie 2023, 76 de cazuri de sabotaj feroviar au ajuns în instanță. Cel puțin 137 de persoane, în marea lor majoritate cu vârste sub 24 de ani, au fost urmărite penal.
  • De la începutul anului 2023, pe elemente principale de infrastructură feroviară au fost lipite afișe care atrag atenția că, în conformitate cu Codul penal rus, sabotajul poate fi pedepsit cu închisoare pe viață.
  • Logistica militară rusă, inclusiv aprovizionarea războiului din Ucraina, rămâne dependentă de cei 33.000 km de cale ferată din țară.
  • Având în vedere că în Rusia sunt interzise practic toate metodele de disidență deschisă, sabotajul continuă să fie atractiv pentru unii tineri ca metodă de protest împotriva „Operațiunii militare speciale”.”

Pentru ucraineni urmează o nouă iarnă grea

11:11 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat miercuri Occidentul că provoacă crize pe piața mondială a petrolului și a gazelor naturale, grăbindu-se să treacă la energia verde și presând alte țări să facă același lucru.

„De fapt, motivele pentru fenomenele negative din sectorul energetic au fost acțiunile iresponsabile ale Occidentului colectiv, când a decis să forțeze … tranziția verde pentru el însuși și să impună aceeași tranziție verde altor țări care pur și simplu nu erau pregătite din punct de vedere economic pentru aceasta”, a declarat Lavrov.

El a susținut că boicotul occidental asupra energiei rusești, ca răspuns la războiul din Ucraina, „a dat o lovitură serioasă securității energetice globale”. (reuters)

11:00Colonelul Ants Kiviselg, șeful serviciului de informații al armatei estone, afirmă într-un interviu acordat RBC Ucraina că pentru ucraineni urmează o nouă iarnă grea și că Rusia masează trupe în regiunile Lugansk și Donețk din estul țării.

10:37 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a întâlnit miercuri, la Moscova, cu un oficial militar chinez de rang înalt și a declarat că vor discuta despre măsurile de aprofundare a cooperării, relatează agenția de presă Interfax.

„Noi, spre deosebire de unele țări occidentale agresive, nu creăm un bloc militar. Relațiile dintre Rusia și China sunt un exemplu de interacțiune strategică bazată pe încredere și respect”, a declarat Șoigu în cadrul întâlnirii cu generalul Zhang Youxia, vicepreședinte al Comisiei militare centrale chineze.

Este pentru a doua oară când cei doi se întâlnesc în decurs de 10 zile, după discuțiile purtate în marja unui forum la care Șoigu a participat la Beijing pe 30 octombrie. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

10:28 Franța intenționează să adauge încă 200 de milioane de euro la pachetul de ajutor pentru Ucraina, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, potrivit Franceinfo. Sprijinul suplimentar va permite armatei ucrainene să continue să cumpere echipamente militare franceze.

09:51Comisia Europeană prezintă miercuri, pentru prima dată, evaluarea sa asupra reformelor din Republica Moldova şi Ucraina, care au primit în iunie 2022 statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană

09:01 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 780 de soldați, 8 tancuri, 22 de alte blindate de luptă, 29 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 5 echipamente speciale și 47 diferite vehicule și cisterne.

Patrușev: Politicile SUA sporesc riscul folosirii de arme nucleare

08:52 Un cunoscut blogger militar rus, de obicei optimist în ceea ce privește capacitățile rusești, a formulat o evaluare relativ pesimistă a războiului și a subliniat că, pentru a câștiga, Kremlinul trebuie să pună pe picior de război toată economia rusă și baza industrială a apărării.

Bloggerul Sladkov, care are aproape 1 milion de urmăritori pe canalul său de Telegram, a spus că Ucraina este angajată într-un „război de uzură”, așa că Rusia are nevoie de un „potențial de luptă enorm” și de un „calcul precis” al capacităților sale pentru a învinge. Un alt blogger rus a afirmat că Rusia „plătește groaznic de mult” pentru lipsa de voință a Kremlinului de a se angaja pe deplin în război.

Solicitările bloggerilor de a mobiliza mai mult economia rusă pare să facă parte din discuțiile recente din spațiul informațional rusesc cu privire la schimbările operaționale care ar putea ajuta forțele rusești să depășească provocările din Ucraina, probabil ca răspuns la afirmațiile recente ale șefului armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, pe tema „războiului pozițional”, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

08:41 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat miercuri că politicile „distructive” ale Statelor Unite și ale aliaților săi sporesc riscul de a fi folosite arme nucleare, chimice sau biologice, transmite TASS:

„Consecința naturală a politicilor distructive ale Statelor Unite este deteriorarea securității globale”, a susținut Patrușev, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

„Riscul ca armele nucleare, chimice și biologice să fie folosite este în creștere. Regimul internațional de control al armelor a fost subminat”, a adăugat el.

08:10 Miniștrii de externe ai G7 reuniți miercuri la Tokyo au promis că grupul va rămâne „unit” în „sprijinul ferm” pentru Ucraina, „chiar și în situația internațională actuală”, o referire la conflictul Israel-Hamas.

De asemenea, ei și-au afirmat dorința de a continua să impună în comun „sancțiuni severe” Moscovei, de a accelera eforturile de reconstrucție a Ucrainei pe „termen mediu și lung” și de a „lucra la un proces de pace” cu alți parteneri internaționali, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului japonez de Externe.

Este important ca G7 să trimită un mesaj clar comunității internaționale că angajamentul său de a sprijini Ucraina „nu va slăbi niciodată”, chiar dacă a izbucnit un nou conflict în Orientul Mijlociu, a declarat ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa.

Zelenski, încrezător că țara sa va intra în UE

07:48 Statul major ucrainean a spus că forțele sale au respins atacuri rusești pe fronturile din Kupiansk, Marinka, dar și Avdiivka, unde trupele Moscovei par să se pregătească pentru o nouă tentativă de a cuceri acest oraș de pe frontul de est.

Vitalii Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat că mai multe zile de ploaie au împiedicat un nou asalt rusesc, care ar reprezenta „al treilea val”, dar trupele Moscovei au lovit cu artileria vasta uzină de cocsificare a orașului în ultima săptămână.

„Am avut aproape o săptămână de ploi abundente. Terenul este prea dificil și echipamentele nu se pot deplasa”, a declarat el pentru postul public de televiziune Suspilne.

Ultimii 16 muncitori care mențineau uzina în funcțiune au fost în cele din urmă evacuați, a spus el, iar în ceea ce era un oraș de 32.000 de locuitori înainte de invazia rusă, au rămas doar doi medici și patru asistente medicale.

07:04Potrivit majorității ungurilor, este inacceptabil că Viktor Orbán s-a întâlnit cu Vladimir Putin în China.

00:56 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se arată încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. „Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială şi pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi”, afirmă el.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, relatează Reuters. Avioanele au aterizat la Fetești, a anunțat MApN.
  • ​Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova odată ce aceste ţări vor îndeplini condiţiile restante, au declarat doi oficiali europeni.
  • Rusia s-a retras în mod oficial din tratatul-cheie care reglementa forţele armate europene după Războiul Rece: „A devenit inacceptabil”.
  • Zelenski le-a cerut ucrainenilor să rămână uniți, apelul său venind la câteva zile după apariția unei falii între cancelaria sa și comandantul șef al armatei din cauza comentariilor făcute despre ofensiva de vară a Kievului, însă îngrijorările sunt tot mai mari în Ucraina.
  • Moscova spune că vede o „campanie de represiune” în Republica Moldova. Diplomați ruși au denunțat marți o presupusă „campanie de represiune” în timpul recentelor alegeri locale din Republica Moldova, în timp ce partidul proeuropean aflat la putere a acuzat Moscova de ingerință.
  • Maiorul Ghenadi Ciastiakov, un consilier apropiat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a fost ucis după ce o grenadă primită cadou de ziua sa de naştere a explodat. Kievul a venit cu clarificări în acest caz după ce în presă se vehicula un posibil asasinat.
  • Rusia a emis un mandat de arestare pentru un judecător de la Curtea Penală Internațională (CPI), care în martie a emis un mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război, a informat agenția de presă TASS.
  • Statele Unite au declarat marți că susțin menținerea unei democrații „puternice” în Ucraina, în timp ce par să înțeleagă reticența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a organiza alegeri la începutul anului viitor.
  • Guvernul Ungariei și noul guvern al Slovaciei consideră că este necesar să caute o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina și nu sprijină furnizarea de arme armatei ucrainene, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, vorbind la o conferință de presă la Bratislava, după o întâlnire cu prim-ministrul slovac Robert Fico.

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro