Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 626: Un fost secretar general al NATO propune aderarea parțială a Ucrainei la alianță / Rusia încearcă să presare anti-occindetalismul în mintea rușilor cu documente din secolul XI – Apărarea Britanică

HotNews.ro
Soldați ucraineni la o poziție de artilerie din zona Bahmut, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni la o poziție de artilerie din zona Bahmut, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Sistemele de apărare antiaeriană rusești au doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Moscova și a regiunii Smolensk, la vest, în apropiere de granița cu Belarus, a declarat sâmbătă dimineața Ministerul rus al Apărării. Kievul a fost vizat de un atac aerian cu rachete balistice, primul din luna septembrie încoace.

Sinteza zilei:

  • Un fost secretar general al NATO a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, dar fără teritoriile ocupate de Rusia.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, amenință Rusoa că forțele ucrainene vor răspunde atacurilor rusești asupra Hersonului și regiunii, la un an de la eliberare.
  • Rusia face propagandă anti-Occident și încearcă să justifice războiul din Ucraina cu documente care datează din secolul XI – Ministerul britanic al Apărării
  • O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la o uzină de praf de pușcă în zona centrală a Rusiei, au anunţat autorităţile
  • Un număr de 86.647 de persoane au intrat vineri în România, dintre care 8.317 cetăţeni ucraineni, transmite Poliţia de Frontieră Română.
  • Peste 1.100 de soldați ruși au murit în ultima zi, potrivit armatei ucrainene
  • Forțele rusești au lansat o rachetă balistică asupra Kievului sâmbătă dimineață, dar aceasta a fost doborâtă de apărarea ucraineană în apropierea capitalei.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că, în atacul de sâmbătă asupra regiunii Kiev, ruși au lovit un depozit de muniție al Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de satul Divîcikî

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 626, LIVETEXT:

21:55 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că Forțele de Apărare ale Ucrainei vor răspunde atacurilor rusești asupra Hersonului și regiunii.

„Desigur, forțele noastre de securitate și apărare vor răspunde la atacurile armatei ruse asupra Hersonului și a satelor din regiunea Hersonului. Așa se întâmplă întotdeauna”, a declarat Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.

21:18 Guvernul Germaniei a convenit săptămâna aceasta să dubleze bugetul pentru ajutorul militar pentru Ucraina în 2024, a informat Bild pe 11 noiembrie, citând informații de la Ministerul german al Apărării, relatează Kyiv Independent.

În timp ce suma alocată inițial pentru ajutor militar pentru Ucraina în proiectul de buget 2024 era de patru miliarde de euro, guvernul a luat decizia de a crește acest număr la opt miliarde de euro.

20:41Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, consideră că Ucraina, Moldova și Georgia vor adera în același timp la Uniunea Europeană, relatează Ukrainska Pravda, citând Georgia Online.

„Nu, cred că se va întâmpla în același timp. Nu știu dacă acest lucru se va întâmpla în 2030, 2031 sau 2029, dar acesta este următorul așa-numit „big bang”, cu următorul lot de noi membri care se alătură în aproximativ același timp. Suntem trei – Moldova, Ucraina și Georgia; acest lucru a fost stabilit în scris”, a spus Zurabișvili.

19:53Președintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu pentru BB că luna viitoare va fi critică în războiul ruso-ucrainean, în timp ce Ucraina încearcă să-și recâștige teritoriul în operațiuni contraofensive, scrie Ukrainska Pravda.

Macron a menționat că dacă Rusiei i se permite să câștige războiul, „veți avea o nouă putere imperială” în Europa care ar putea amenința alte state foste sovietice, precum Georgia și Kazahstan, precum și întregul continent.

„Pentru că, cu siguranță, este imperialism și colonialism ceea ce face Rusia [în Ucraina]”, a spus președintele francez.

19:12Autoritățile ruse au deschis o anchetă cu privire la un „act terorist” după ce un tren de marfă a deraiat sâmbătă din cauza unei explozii într-o regiune la sud-est de Moscova, a anunțat Comisia de anchetă, relatează AFP.

Declanșarea unui „dispozitiv exploziv artizanal” a provocat dimineața deraierea a 19 vagoane, dintre care 15 avariate, în regiunea Ryazan, a adăugat Comisia pe Telegram.

18:45Un tren de marfă a fost deraiat de persoane necunoscute în dimineața zilei de 11 noiembrie în apropierea orașului Rybnoye din regiunea Ryazan din Rusia, a informat Căile Ferate de stat din Moscova, scrie Kyiv Independent.

Asistentul conductorului de tren a suferit răni ușoare, a susținut compania.

Presa a speculat că ar fi fost opera partizanilor.

18:35 Un total de 18 case au fost avariate în urma unui atac rusesc asupra regiunii Kiev în dimineața zilei de 11 noiembrie, spune Administrația regională, potrivit Ukrainska Pravda.

Rusia face propagandă anti-Occident și încearcă să justifice războiul din Ucraina cu documente care datează din secolul XI

17:53Forțele de ocupație ruse au atacat orașul Herson sâmbătă, 11 noiembrie, în jurul orei 15:00 și au lovit o casă aparținând lui Igor Iosipenko, membru al Consiliului regiunii Herson din Partidul Solidaritatea Europeană.

17:17Arhiva de Stat a Rusiei a publicat o colecție de documente, datând din secolul al XI-lea până în secolul XX, precum comentarii interpretative ale lui Vladimir Putin, care încearcă să justifice invazia pe scară largă a Rusiei, a scris Ministerul Apărării al Regatului Unit pe 11 noiembrie.

Documentele „vizează inculcarea antioccidentalismului în mintea populației ruse și intimidarea vecinilor săi occidentali”.

Colecția, intitulată „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, este folosită pentru a susține ipoteza des repetata că rușii și ucrainenii sunt un singur popor și că orientarea Ucrainei spre vest se datorează doar influenței maligne străine.

În plus, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a publicat recent un articol care conține o pseudo-istorie a relațiilor ruso-polone, susținând că politicile „rusofobe” ale Poloniei ar putea duce la distrugerea statului polonez, potrivit Kyiv Independent.

16:47Ministerul rus al Apărării a susținut că, în atacul de sâmbătă asupra regiunii Kiev, ruși au lovit un depozit de muniție al Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de satul Divîcikî, relatează Ukrainska Pravda.

15:57Ucraina a sărbătorit sâmbătă prima aniversare de la eliberarea de către armata sa a Hersonului, „un oraș sinonim cu speranța”, dată care marchează și ultima evoluție majoră de pe front contraofensiva ambițioasă a Kievului confruntându-se de atunci cu impenetrabila apărare rusă, relatează AFP.

Pe 11 noiembrie 2022, forțele ucrainene au pus capăt celor opt luni de ocupare a acestui mare oraș din sudul Ucrainei de către armata Moscovei.

Sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a adus un omagiu acestui „oraș sinonim cu speranța”, lăudându-i „eroismul”.

15:02Forțele ruse au devenit din nou mai active lângă Avdiivka din regiunea Donețk, dar cu pierderi grele de partea lor, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului Tavria al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, la televizor, pe 11 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

„Inamicul a devenit mai activ în direcția Avdiivka. Pe lângă infanterie, folosește o cantitate semnificativă de vehicule blindate”, a spus Ștupun.

Forțele ucrainene au respins 35 de atacuri rusești asupra Avdiivka și așezărilor din apropiere, potrivit purtătorului de cuvânt.

Un fost secretar general al NATO propune aderarea parțială a Ucrainei la alianță

14:37Un fost secretar general al NATO a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit acestuia, o astfel de aderare parțială ar avertiza Rusia că nu poate împiedica aderarea Ucrainei la NATO, scrie The Guardian.

13:08O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la o uzină de praf de pușcă în zona centrală a Rusiei, au anunţat autorităţile, citate de presa de stat, notează The Moscow Times.

12:34 Un număr de 86.647 de persoane au intrat vineri în România, dintre care 8.317 cetăţeni ucraineni, transmite Poliţia de Frontieră Română.

Astfel, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), până în prezent au intrat în România 6.604.873 de cetăţeni ucraineni.

Pierderi uriașe pentru armata rusă într-o singură zi

12:18Peste 1.100 de soldați ruși au murit în ultima zi, potrivit armatei ucrainene

Rusia a pierdut 310.650 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a declarat sâmbătă Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Acest număr include 1.130 de soldați ruși eliminați doar în ultima zi.

Rusia a pierdut, de asemenea, 5.342 de tancuri, 10.041 de vehicule blindate de luptă, 9.925 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.527 de sisteme de artilerie, 879 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 579 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.620 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

11:10Ucraina doborât 19 din cele 31 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit Forțelor Aeriene, transmite The Kyiv Independent.

De asemenea, Rusia a vizat Ucraina cu cel puțin trei rachete: o rachetă aeriană ghidată Kh-31 lansată din Marea Neagră, o rachetă Onyx lansată din Crimeea ocupată și o rachetă S-300 lansată din regiunea rusă Belgorod.

Dronele ar fi fost lansate din direcția Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai din Rusia, din orașul rusesc Kursk și din Capul Chauda din Crimeea ocupată.

Dronele rusești au vizat în principal zonele din linia întâi, a precizat Forțele Aeriene. Apărarea aeriană a fost activă în regiunile Odesa, Dnipropetrovsk, Harkov, Poltava, Sumî, Kirovohrad și Kiev.

Lovituri cu rachete peste noapte au fost raportate de oficiali regionali din regiunile Odesa și Kiev.

10:30Forțele rusești au lansat o rachetă balistică asupra Kievului sâmbătă dimineațp, dar aceasta a fost doborâtă de apărarea ucraineană în apropierea capitalei, a anunțat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, potrivit presei ucrainene.

Conform informațiilor preliminare, Rusia a folosit o rachetă Iskander în acest atac, a precizat oficialul.

Nu au fost raportate pagube sau victime până la ora locală 9:50.

Explozii au fost auzite în capitală în jurul orei 8.00, iar la scurt timp după aceea a fost declanșată o sirenă de raid aerian.

Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, a explicat că rachetele balistice au viteză mare și nu sunt ușor de detectat de radare, ceea ce a cauzat probabil întârzierea sistemului de avertizare.

08:54Capitala Ucrainei, Kiev, a fost vizată sâmbătă de un atac aerian și s-au auzit explozii mari, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, dar nu există momentan informații despre posibile victime, informează Reuters.

08:12Un grup de foşti militari ucraineni, inclusiv prizonieri de război, s-au oferit „voluntar” pentru a lupta pe linia frontului pentru Rusia, a susţinut agenţia de presă de stat din Moscova RIA Novosti, relatând astfel despre o potenţială încălcare a dreptului internaţional, transmite CNN.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Rusia spune că a zădărnicit încercarea Ucrainei de a construi un cap de pod pe malul de est al Niprului.
  • Armata rusă, care desfăşoară de o lună o ofensivă asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, încă încearcă să încercuiască această localitate şi să ocupe o uzină strategică, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
  • Atacurile rusești de artilerie și drone de vineri au ucis trei persoane și au deteriorat un obiect de infrastructură, linii electrice și o conductă de gaz în regiunile Dnipropetrovsk și Herson din Ucraina, au declarat oficialii locali.
  • Prizonierii ruși trimiși să lupte în Ucraina își ispășesc crimele „cu sânge”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • O navă de marfă civilă a fost lovită de o rachetă rusă la începutul acestei săptămâni, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
  • UE consideră că este puțin probabil să livreze Ucrainei toate cele 1 milion de obuze de artilerie promise până în martie 2024.

––––––

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro