Un serviciu european de informații crede că Rusia ar putea ataca Europa iarna viitoare – Bild
Un serviciu european de informații crede că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna 2024-2025, relatează tabloidul german Bild, scrie Ukrainska Pravda.
De ce ar ataca Rusia fix atunci?
Tabloidul german Bild citează o sursă dintr-un serviciu de informații european care crede că Rusia ar putea ataca Europa atunci când SUA sunt „fără lider”, provocând o întârziere a asistenței pe care ar putea să o acorde țărilor europene.
Prin aceasta, se referă la timpul de după alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024 și înainte de învestirea președintelui nou ales în ianuarie 2025.
Sursa din cadrul serviciului de informații a declarat pentru Bild că guvernul rus speră ca fostul președinte Donald Trump să fie ales din nou; dacă acesta este cazul, „se poate întâmpla orice”, a spus sursa.
Anterior, Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a spus că industria europeană de apărare are nevoie de timp pentru a-și dezvolta capacitățile.
„Acum avem aproximativ cinci până la opt ani pentru a recupera – în ceea ce privește forțele armate, industrie și societate”, a spus Boris Pistorius.
În ce situație ar fi dispus Putin să negocieze încetarea focului
New York Times scria pe baza surselor sale că președintele rus Vladimir Putin ar fi semnalat în spatele ușilor închise că Rusia ar fi deschisă la o încetare a focului de-a lungul actualei linii de front.
Încetarea focului dorită de Putin ar însemna că Rusia ar păstra teritoriile pe care le ocupă ilegal în Ucraina, unde populația este supusă răpirilor și execuțiilor sumare.
„El chiar este dispus să se oprească la pozițiile actuale”, a declarat un fost oficial rus de rang înalt pentru New York Times. „Dar nu este dispus să se retragă niciun metru”, a adăugat fostul oficial.
Pe de altă parte, președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, a spus săptămâna aceasta că președintele Rusiei, Vladimir Putin, așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene.
„Președintele Putin a transmis cât se poate de clar că nu pot exista niciun fel de discuții privind pacea până la încheierea alegerilor din Statele Unite. El a transmis astfel clar că, pentru el, partenerul pentru posibile negocieri este nimeni altul decât SUA și nu vreuna din țările europene importante”, a declarat Pavel într-un interviu acordat ziarului ceh Seznam Zpravy.
Liderul de la Praga a avertizat că dacă Donald Trump ar redeveni președinte al Statelor Unite, Putin ar putea încerca să negocieze cu el „indiferent ce crede Ucraina sau restul Europei” despre acest lucru.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat și el impactul pe care l-ar avea Donald Trump dacă acesta ar reveni pentru un nou mandat la Casa Albă.
- „Dacă politica următorului președinte, oricine ar fi el, este diferită față de Ucraina, mai rece sau mai economică, atunci cred că aceste semnale vor avea un impact foarte puternic asupra cursului războiului”
- Donald Trump are o „personalitate diferită” față de Joe Biden și, prin urmare, va conduce „o politică diferită”.
- O posibilă scădere a ajutorului american l-ar putea influența pe cel al Uniunii Europene, care „cu siguranță va avea un impact și cu siguranță nu pozitiv pentru Ucraina”, a avertizat Zelenski