Sari direct la conținut

Coreea de Nord ar putea vinde Rusiei noi tipuri de rachete balistice, avertizează Coreea de Sud

HotNews.ro
Shin Won-sik, Foto: Yonhap News / imago stock&people / Profimedia
Shin Won-sik, Foto: Yonhap News / imago stock&people / Profimedia

Coreea de Nord ar putea vinde Rusiei noi tipuri de rachete tactice, pe lângă presupusa furnizare de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru utilizarea de către Moscova în războiul cu Ucraina, a declarat Shin Won-sik, ministrul Apărării al Coreei de Sud, relatează Ukrainska Pravda.

De asemenea, potrivit acestuia, Coreea de Nord ar putea testa o rachetă balistică cu rază medie de acțiune cu combustibil solid încă din această lună și ar putea lansa o rachetă cu rază lungă de acțiune pentru a escalada tensiunile deja mari înainte de alegerile cheie din Coreea de Sud și Statele Unite.

Shin Won-sik a declarat într-un interviu pentru Yonhap că sistemul de arme, dezvăluit de instituțiile media de stat nord-coreene în timpul vizitei liderului Kim Jong Un la o fabrică de muniții la începutul acestei săptămâni, păreau a fi rachete balistice cu rază scurtă de acțiune capabile să transporte arme nucleare tactice.

„Coreea de Nord a lansat pentru prima dată o rachetă balistică cu rază apropiată în aprilie 2022. Este un nou tip de armă cu o rază de acțiune estimată de 100-180 de kilometri”, a spus ministrul.

Shin a sugerat că recenta vizită a lui Kim la fabricile de muniție ar putea fi legată de posibilele vânzări de arme ale Coreei de Nord către Rusia, pe măsură ce cele două țări își întăresc cooperarea militară.

„Având în vedere recentul comerț cu arme, (cred că) Coreea de Nord le-ar putea vinde Rusiei”, a spus acesta.

Statele Unite și aliații lor au condamnat miercuri folosirea rachetelor nord-coreene de către Rusia în Ucraina, calificând acest lucru ca fiind detestabil, în timp ce Seulul a spus că tara invadată din februarie 2022 este un loc de testare pentru rachetele cu capacitatea nucleară ale Phenianului.

Ambasadorul rus la ONU nu a negat fără echivoc folosirea rachetelor nord-coreene

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că statele occidentale au calificat sesiunea Consiliului de Securitate drept un exercițiu de „propagandă antirusească”, dar nu a negat fără echivoc faptul că Moscova ar fi tras rachete nord-coreene asupra Ucrainei.

„Astăzi, membrii occidentali ai Consiliului de Securitate au repetat „faptul” că armata rusă folosește rachete din Republica Populară Democrată Coreeană în operațiunea sa militară specială din Ucraina”, a declarat Nebenzia, precizând că un reprezentant al Forțelor Aeriene ucrainene a negat că ar exista vreo dovadă a acestui „fapt”. Așadar, se pare că SUA răspândesc informații care sunt greșite, fără a se chinui să verifice în prealabil acest lucru”, a declarat oficialul rus.

Ambasadorul Coreei de Sud a declarat că utilizarea de către Rusia a rachetelor nord-coreene a oferit Phenianului „”informații tehnice și militare valoroase” despre armele sale.

„Prin exportul de rachete către Rusia, RPDC folosește Ucraina ca loc de testare a rachetelor sale cu capacitate nucleară”, a declarat trimisul sud-coreean Hwang Joon-kook.

„Unii experți apreciază că rachetele lansate în Ucraina sunt rachete KN-23, despre care RPDC susține că pot transporta focoase nucleare”, a adăugat el, precizând că una dintre ele a zburat 460 km, distanța dintre un poligon de lansare nord-coreean și orașul sud-coreean Pusan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro