Sari direct la conținut

Chișinăul exclude ca Moscova să aibă un rol în soluţionarea problemei separatiste transnistrene

HotNews.ro
Transnistria, Foto: Dreamstime.com
Transnistria, Foto: Dreamstime.com

Cel mai important negociator al Republicii Moldova în soluţionarea disputei de trei decenii cu enclava separatistă transnistreană pro-rusă a exclus duminică orice rol al Moscovei în găsirea unei soluţii atât timp cât este angajată în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a făcut aceste declaraţii la postul naţional de radio, în timp ce guvernul pro-european al Republicii Moldova continuă eforturile de a-şi asigura aderarea la Uniunea Europeană, notează Agerpres.

Premierul ţării a declarat sâmbătă că nou-numitul ministru al Afacerilor Europene va conduce echipa R. Moldova în discuţiile de aderare, pentru care au dat undă verde liderii Uniunii Europene luna trecută.

Serebrian a spus că procesul de negociere 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean, în vigoare de 20 de ani, din care fac parte Rusia şi Ucraina, precum şi Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori – nu ar putea servi la nimic atât timp cât Rusia îşi va continua invazia.

„Revenirea la acest format pentru o reglementare paşnică depinde de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev”, a spus el. „Nu a fost desfiinţat oficial, dar este îngheţat”.

Progrese puține

Puţine progrese ar putea fi de aşteptat pentru moment cu privire la „al treilea coş” al discuţiilor, ce tratează viitorul statut al enclavei separatiste.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a mai declarat că prioritatea Republicii Moldova pentru 2024 este integrarea treptată în UE.

Preşedintele Maia Sandu, care denunţă invadarea Ucrainei de către Rusia, a cerut un rol mai mare pentru UE în rezolvarea conflictului cu Transnistria.

Premierul Dorin Recean a anunţat sâmbătă, într-o prezentare video, că secretarul de stat în Ministerul de Externe Cristina Gherasimov va ocupa funcţia de ministru al Integrării Europene şi negociator-şef în negocierile privind aderarea la UE.

Gherasimov va conduce, de asemenea, un nou Birou de Integrare Europeană dedicat continuării acestor discuţii.

Numirea ei, şi cea a noului ministru de Externe Mihail Popşoi au urmat demisiei de săptămâna trecută a ministrului de Externe Nicu Popescu.

Negociatorii transnistreni se tem că vor fi arestați

Transnistria s-a desprins de Republica Moldova înainte de prăbuşirea regimului sovietic în 1991 şi a dus un scurt război împotriva noului stat independent, dar a rămas ca entitate în cadrul Republicii Moldova timp de peste 30 de ani, în acest timp înregistrându-se tulburări limitate. Tiraspolul nu are recunoaştere internaţională şi este puternic dependent de Moscova, notează News.ro.

Cele două părţi poartă periodic discuţii individuale, dar ultima rundă din această lună a fost afectată de noile taxe vamale impuse de Republica Moldova, parte a procesului de aderare la UE, dar care au fost denunţate de separatişti ca fiind dăunătoare pentru întreprinderile transnistrene.

Negociatorii transnistreni au declarat că nu vor mai participa la discuţii în zonele controlate de guvernul moldovean, deoarece se tem de arestarea lor în conformitate cu noile legi mai dure împotriva separatismului.

Potrivit NewsMaker, deputaţii parlamentului Republicii Moldova au votat, la 2 februarie 2023, modificări la Codul penal, care conţin şi articolul „Separatism”. Conform noilor prevederi, „acţiunile separatiste, comise în scopul separării unei părţi a teritoriului Republicii Moldova” vor fi pedepsite cu închisoare de la doi până la cinci ani.

Instituţia de la Tiraspol responsabilă cu „relaţiile externe” a calificat drept „un act de agresiune” adoptarea proiectului legislativ. „MAE” transnistrean a declarat că responsabilitatea pentru escaladarea tensiunii dintre Tiraspol şi Chişinău revine părţii moldoveneşti.

„Ministrul de externe” din Transnistria e căutat de justiția ucraineană

Ulterior, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (aflat la guvernare) Oazu Nantoi a declarat pentru portalul rus Kommersant, într-o discuţie despre legea care prevede sancţiuni pentru separatism, că reprezentantul Tiraspolului responsabil de „afacerile externe” ale regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, „poate fi arestat, când va veni la Chişinău”.

Ignatiev deţine cetăţenia ucraineană şi rusă, iar Kievul i-a ordonat să se prezinte în această lună la un tribunal ucrainean pentru a răspunde acuzaţiilor de a fi salutat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi pentru declaraţii ostile mai recente despre Ucraina.

Recent, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a fost întrebat dacă întâlnirile cu privire la reglementarea transnistreană vor avea loc doar la Tiraspol sau şi la Chişinău.

„Noi am invitat colegii procesului de discuţie la Chişinău, dar desigur ei spun că atât timp cât este legea separatismului, aşa o numesc ei, dar de fapt acestea sunt amendamentele la Codul penal… Ei cer garanţii de securitate, eu nu pot oferi aceste garanţii pentru că eu nu sunt nici procuror, nici… dar noi în orice caz suntem gata să plecăm şi la Bender, şi la Tiraspol. Cu aceasta noi nu avem probleme”, a menţionat Serebrian la postul TV8.

Vicepremierul pentru reintegrare a adăugat că Chişinăul nu va insista ca întâlnirile să aibă loc şi în capitala Republicii Moldova. „Desigur ar fi fost bine să aibă loc aceste evenimente şi la Chişinău, şi chiar online”, a transmis Serebrian. (sursă foto Dreamstime)

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro