Sari direct la conținut

Război în Ucraina – ziua 817: Zelenski critică lentoarea aliaților occidentali / Lituania vrea ca Ucraina să poată ataca teritoriul rus cu arme occidentale / Rusia revendică o nouă victorie / Trupele ucrainene controlează 60% din orașul Vovchansk

Soldat ucrainean în regiunea Lugansk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean în regiunea Lugansk, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusia a lovit duminică o stațiune de pe malul unui lac de la marginea orașului Harkov și a atacat sate din regiunea înconjurătoare, ucigând cel puțin 11 persoane și rănind numeroase alte persoane. Salvatorii au declarat că lovitura inițială a fost urmată de o a doua lovitură aproximativ 20 de minute mai târziu, vizând echipele de urgență de la fața locului într-o „dublă lovitură”. Moscova a atacat cu rachete în ultimele săptămâni regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde trupele ruse au lansat o ofensivă. Luni dimineața, Moscova a atacat din nou Ucraina cu drone kamikaze, toate fiind doborâte, potrivit Kievului.

Sinteza zilei:

  • Rafinăria din Slaviansk, situată în regiunea rusă Krasnodar, a fost avariată după un atac cu drone
  • Ucraina controlează în continuarea circa 60% din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, în ciuda ofensivei rusești
  • Armata rusă a preluat controlul satului Bilohorivka din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova
  • Președintele Bulgariei pune tentativa de asasinare a lui Robert Fico pe seama războiului din Ucraina și cere oprirea livrărilor de arme către Kiev
  • Oleksandr Lîtvînenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că Ucraina realizează că războiul se va încheia cu negocieri
  • Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că președintele Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă”
  • Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat frustrarea într-un interviu acordat Reuters despre întâzierea deciziilor aliaților occidentali.
  • Spania pregătește un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a anunțat ministrul spaniol al Apărării
  • Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian
  • Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat transferul unui lot de blindate YPR-765 Kievului

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 817 – LIVE pe HotNews.ro:

01:00Un proces împotriva a două artiste, care riscă şapte ani de închisoare din cauza unei piese de teatru, a început luni la Moscova, o nouă ilustrare a represiunii în Rusia în sfera culturală, relatează AFP.

Regizoarea Evghenia Berkovici, în 39 de ani, şi dramaturga Svetlana Petriiciuk, în vârstă de 44 de ani, au fost arestate la 5 mai 2023, acuzate de ”justificarea terorimului”.

Cele două femei au zâmbit la intrarea în sala de judecată, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. Poliţiştii prezenţi au interzis publicului să le aplaude pe acuzate în semn de susţinere.

Elena Efros, mama Evghgeniei Berkovici, o activistă care susţine deţinuţii politici din Rusia, a declarat AFP că este mulţumită să-şi vadă fiica ”rezistând şi zâmbind”, în pofida circumstanţelor. Ea s-a declarat ”sigură” că apărarea va spune ”tot ceea ce trebuie pentru a demonta absurditatea” acuzației.

După o zi de deliberări, procesul a fost amânat până marţi. Avocata uneia dintre cele două acuzate, Ksenia Karpinskaia, a declarat AFP că rudele acestora sunt ”foarte afectate” de încarcerea lor de peste un an.

Acuzarea vizează un spectacol din 2020, ”Finist, șoimul vitează”, care spune povestea unor rusoaice recrutate pe Internet de către islamişti în Siria şi se duc la ei să se căsătorească

00:15Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a anunțat transferul unui lot de blindate YPR-765 Kievului, scrie European Pravda, citând Ministerul olandez al Apărării, potrivit Ukrainska Pravda.

Transportoarele blindate olandeze vor ajunge în Ucraina „în viitorul apropiat”, numărul și tipul lor exact nefiind dezvăluite.

„Astfel de vehicule blindate sunt foarte importante pentru Ucraina. Sunt manevrabile, pot disloca rapid trupe și pot fi folosite în scopuri de recunoaștere, ofensive și defensive”, a spus Ollongren.

22:58Spania pregătește un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a anunțat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, pe 20 mai, în timpul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, condusă de SUA, cunoscută și sub numele de Formatul Ramstein, potrivit Kyiv Independent.

Noul pachet va conține al doilea lot de tancuri Leopard, care va fi livrat până la sfârșitul lunii iunie, obuze de artilerie de 155 mm, rachete antiaeriene Patriot, precum și sisteme antidrone.

22:37SUA nu intenționează să trimită instructori militari în Ucraina și probabil ar face acest lucru numai când războiul cu Rusia se va termina, a declarat luni generalul american Charles Q. Brown, după ce Franța a deschis discuția privind trimiterea de trupe pentru a antrena forțele de la Kiev.

21:50Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Încă de la început am făcut greşeala de a pune limite ucrainenilor (…) pentru că acest lucru ar putea fi văzut ca o escaladare”, a declarat el, exprimându-şi regretul că „starea de spirit” a occidentalilor era „dominată de frica de Rusia”.

Potrivit şefului diplomaţiei lituaniene, „ucrainenilor trebuie să li se permită să folosească echipamentele care le sunt puse la dispoziţie pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Ei trebuie să poată lovi teritoriul Rusiei, liniile de aprovizionare, unităţile militare care se pregătesc să atace Ucraina”.

Lituania se numără printre ţările care l-au sprijinit pe preşedintele francez Emmanuel Macron atunci când acesta a refuzat să excludă trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina.

„Există o singură parte care îşi impune reguli. Trebuie să renunţăm la toate aceste limite pe care ni le-am stabilit”, a insistat Gabrielius Landsbergis.

Zelenski critică lentoarea aliaților occidentali

21:37Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat frustrarea într-un interviu acordat Reuters despre întâzierea deciziilor aliaților occidentali. „Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi toți împreună, întârzie cu aproximativ un an”, a spus președintele ucrainean care spune că aliații ar putea doborî rachetele ruse deasupra Ucrainei în anumite circumstanțe.

20:56Guvernul austriac va aloca 5 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii energetice din Ucraina, a informat Der Standard pe 20 mai, citând un oficial austriac, scrie Kyiv Independent.

19:26Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării, conform unui nou decret, într-un semn suplimentar al intenției sale de a îmbunătăți eficiența economiei de război a Rusiei

18:53Un rus a mers la poliție să facă plângere că a fost atacat, dar a fost amendat din cauza culorilor părului său

18:23Trupele ruse au lovit pe 20 mai un sat din prima linie, Stepnohirsk, din regiunea Zaporojie, ucigând un bărbat, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov. Mai multe case au fost avariate în urma atacului, relatează Kyiv indepedent.

17:55Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, un obișnuit al declarațiilor belicoase, a spus că președintele Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă”, relatează Kyiv Independent.

16:40​Oleksandr Lîtvînenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că Ucraina realizează că războiul se va încheia cu negocieri, așa că s-a pregătit și promovează formula de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

15:48Ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite afirmă că națiunea sa are foarte mare nevoie ca armamentul promis de administrația Biden și aprobat, după o lungă amânare în Congres, să ajungă cât mai repede posibil pe câmpul de luptă, scrie Politico.

Rusia revendică o nouă victorie în Ucraina

15:08Președintele rus Vladimir Putin a avut luni o convorbire telefonică cu președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, iar cei doi au subliniat „intenția reciprocă de a consolida în continuare interacțiunea ruso-iraniană”, a anunțat Kremlinul, informează Reuters.

Mokhber a fost numit președinte interimar după ce președintele Ebrahim Raisi a fost ucis duminică într-un accident de elicopter în munții din apropierea graniței cu Azerbaidjanul.

14:52Președintele bulgar Rumen Radev a declarat că este „imposibil” ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei și că tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico este legată de acest confict.

13:31 Armata rusă a preluat controlul satului Bilohorivka din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova, relatează Reuters.

12:52Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi în capitala Kazahstanului, Astana, a relatat luni agenția de știri de stat rusă TASS, preluată de Reuters.

Potrivit presei de stat din Rusia, cei doi oficiali s-au întâlnit pentru a discuta despre implementarea acordurilor ruso-chineze încheiate în timpul vizitei de stat în China a președintelui rus Vladimir Putin săptămâna trecută și după accidentul aviatic în care au murit președintele Iranului și ministrul de său de externe.

Ucraina controlează 60% din orașul Vovchansk din regiunea Harkov

12:05Ucraina controlează în continuarea circa 60% din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, în ciuda ofensivei rusești, a declarat luni guvernatorul adjunct Roman Semenukha la televiziunea națională, conform Reuters.

„Inamicul continuă să încerce, în special în interiorul Vovchansk, să împingă forțele armate ucrainene din oraș”, a spus el. „Aproximativ 60% din oraș este controlat de forțele armate ucrainene, ceea ce înseamnă că atacurile nu se opresc”.

11:45 Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 44,4 milioane de tone metrice, comparativ cu 44,6 milioane de tone în perioada similară a sezonului anterior, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

În primele 20 de zile din luna mai au fost exportate trei milioane de tone de cereale, notează Agerpres.

Pe categorii de produse, de la 1 iulie 2023, când a început sezonul 2023/2024, şi până în prezent, Ucraina a exportat 16,6 milioane de tone de grâu, aproape 25 de milioane de tone de porumb şi 2,3 milioane de tone de orz.

În mod obişnuit, Ucraina trimite aproximativ 95% din exporturile sale de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

Guvernul de la Kiev se aştepta la o recoltă de 81,3 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, iar surplusurile totale exportabile în sezonul 2023/2024 ar urma să se ridice la aproximativ 50 de milioane de tone.

Ministerul Agriculturii a avertizat că recolta combinată de cereale şi oleaginoase în 2024 ar putea scădea la 74 milioane de tone, incluzând 52,4 milioane de tone de cereale.

11:02Cel puțin 12 civili au murit și alți 55 au fost răniți în ultima zi în atacurile rusești, potrivit oficialilor ucraineni, relatează The Kyiv Indepedent.

Majoritatea victimelor civilor au fost raportate în regiunea Harkov, unde 12 persoane au murit și 40 au fost rănite, conform guvernatorului Oleh Syniehubov.

10:15Șase drone au atacat rafinăria din Slaviansk din regiunea Krasnodar, duminică dimineață, potrivit unor oficiali ruși, scrie presa de stat rusă. Agenția Interfax a relatat că activitatea la rafinărie a fost oprită imediat după ce a fost lovită, notează Reuters.

Rafinăria din Slaviansk, lovită de șase drone ucrainene

09:53 O instanţă din Rusia l-a condamnat luni la 25 de ani de închisoare pe un bărbat din oraşul siberian Novosibirsk, care intenţiona să incendieze mai multe birouri militare din localitate, transmite agenţia TASS, preluată de Reuters.

Tribunalul a considerat că inculpatul este vinovat de trădare, terorism şi alte infracţiuni şi a reţinut că acesta primise de la o persoană din Ucraina instrucţiuni pentru montarea unor bombe incendiare cu benzină şi ordinul de a filma incendiile în vederea difuzării imaginilor în mediile sociale, notează Agerpres.

Conform TASS, el angajase un alt bărbat pentru a pune în practică incendierea, însă acesta l-a denunţat autorităţilor.

09:33Rafinăria din Slaviansk, situată în regiunea rusă Krasnodar, a fost avariată după un atac cu drone, a transmis luni agenția de presă de stat TASS, informează Reuters.

Rafinăria Slaviansk este privată și are cu o capacitate de 4 milioane de tone de petrol pe an, aproximativ 80.000 de barili pe zi.

08:51 Marea Britanie și Finlanda vor semna luni un parteneriat strategic pentru a consolida legăturile și a contracara amenințarea agresiunii rusești, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, potrivit The Guardian.

Cele două țări vor declara Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa păcii și stabilității europene”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe.

„În timp ce suntem împreună pentru a sprijini Ucraina, inclusiv prin furnizarea de ajutor militar și instruire, suntem clari că amenințarea agresiunii rusești, în urma războiului pe care l-a început, nu va fi tolerată”, a declarat Cameron.

Țările vor colabora pentru a contracara dezinformarea rusă, activitățile cibernetice malițioase și pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, potrivit ministerului britanic de externe.

08:45Ucraina a doborât toate cele 29 de drone kamikaze lansate de Rusia în timpul nopții, au anunțat Forțele aeriene ucrainene, conform The Kyiv Independent.

Vehiculele aeriene fără pilot au fost lansate din regiunile rusești Primorsko-Akhtarsk și Kursk.

De asemenea, trupele Moscovei au atacat Ucraina cu o rachetă balistică Iskander-M trasă în regiunea Harkov.

Apărarea Ucrainei a doborât toate dronele rusești deasupra regiunilor Odesa, Nikolaev, Poltava și Lviv.

Consecințele atacurilor nu au fost încă determinate.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Noi atacuri de tip „double tap” comise de ruși în Ucraina. Au bombardat un parc de lângă Harkov. Cel puţin 11 morţi și numeroși răniți.
  • O diminuare a ajutorului pentru Ucraina, considerată de 40% dintre germani drept soluţie pentru criza bugetară (sondaj).
  • Ucrainenii continuă să folosească cu succes drone-kamikaze de mici dimensiuni contra trupelor ruse. Un nou clip postat pe rețelele de socializare arată cum o astfel de dronă lovește din lateral un tanc T-80, provocând imediat o detonare catastrofală a muniției din blindatul rusesc.
  • Drone ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au atacat în noaptea de sâmbătă spre duminică aerodromul militar Kushchevskaya și rafinăria petrolieră Slavyansk din Rusia, au spus surse din SBU pentru Ukrainska Pravda.
  • Ministerul rus al apărării susține că forțele sale antiaeriene au doborât în ultimele 24 de ore 103 drone și 12 rachete ATACMS ucrainene.
  • Următoarea reuniune în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) va avea loc la 20 mai, scrie Kyiv Independent.
  • VIDEO Șase drone ucrainene au lovit o rafinărie rusească din Krasnodar. Șase drone au căzut în incinta unei rafinării de petrol din Slavyansk, în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, în cadrul unui atac de amploare lansat în timpul nopții de Ucraina.
  • Forțele rusești și-au intensificat recent efortul de a cuceri orașul Ceasiv Iar, important din punct de vedere operațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro