Sari direct la conținut

„Sute de oameni de diferite ranguri vor fi arestați”. Moscow Times anunță un război între serviciile de informații ruse și Ministerul Apărării

HotNews.ro
Ședință a Consiliului de Securitate din Rusia, Foto: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
Ședință a Consiliului de Securitate din Rusia, Foto: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși sunt doar o primă serie dintre zecile de militari care vor fi întemnițați într-o epurare amplă plănuită de către serviciile de securitate, au declarat oficiali guvernamentali rusi și surse apropiate de Kremlin și Ministerul Apărării pentru publicația independentă The Moscow Times.

Deși în aparență este un efort de a înlătura corupția din rândul armatei, Serviciul Federal de Securitate (FSB) urmărește în realitate generali de rang înalt în speranța de a atribui vina pentru greșelile debutului de război pe conducerea armatei și de a prelua controlul asupra distribuției armatei care se bucură de un buget semnificativ, potrivit publicației ruse. Totul se desfășoară cu aprobarea tacită a Kremlinului.

Dar arestările riscă să arunce armata într-un haos într-un moment în care Moscova încearcă să profite de penuria de arme de la Kiev și să pătrundă mai departe pe teritoriul ucrainean.

Toate sursele The Moscow Times au cerut anonimatul pentru a discuta o chestiune sensibilă care implică atât armata, cât și FSB.

„Este în desfășurare o epurare acerbă. FSB curăță echipa [fostului ministru al Apărării Serghei] Șoigu. Este de așteptat. Acest tip de operațiune poate fi efectuată doar cu aprobarea de la vârf”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru The Moscow Times.

Epurarea pare a fi punctul culminant al luptelor interioare din timpul războiului și competiției pentru resurse între serviciile de securitate și Ministerul Apărării și marchează o victorie pentru FSB, succesorul KGB-ului sovietic, în a câștiga favoarea fostului agent KGB, președintele Vladimir Putin.

„Mai este un drum lung de parcurs până la terminarea epurărilor. Ne așteaptă mai multe arestări”, a adăugat el.

„Cea mai mare epurare”

În cele două săptămâni de la înlăturarea surprinzătoare a lui Serghei Șoigu, patru ofițeri de rang înalt au fost arestați sub acuzații care variază de la dare de mită la abuz de putere. Arestările s-ar putea extinde în „cea mai mare epurare” din istoria modernă a Rusiei, a declarat un oficial interimar al guvernului rus pentru The Moscow Times.

„Cred că până la sfârșitul anului, zeci, poate sute de oameni de diferite ranguri vor fi arestați în toate unitățile Ministerului Apărării”, a spus oficialul guvernului rus.

Ofițerii serviciilor de securitate care se ocupă de investigațiile privind corupția au vizitat sediul Ministerului Apărării chiar înainte ca arestarea adjunctului ministrului Apărării Timur Ivanov să fie publică la sfârșitul lunii aprilie, a declarat o sursă apropiată ministerului pentru The Moscow Times.

„Există mai mulți cekisti acolo [în clădirea Ministerului Apărării] acum decât personal militar, mi se pare”, a spus sursa cu sarcasm, folosind termenul din epoca sovietică pentru oficialii de securitate.

Kremlinul s-a grăbit să afirme că arestările nu au fost altceva decât rezultatul muncii continue de a elimina corupția la fiecare nivel al guvernului.

„Este o muncă constantă și consecventă pentru a lupta împotriva corupției, nu o campanie”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Anchetatorilor nu li s-a permis să urmărească corupția”

Dar, deși mass-media independentă, opoziția și observatorii internaționali au vorbit mulți ani despre corupția desfășurată a armatei, iar bloggerii pro-război au criticat greșelile militare făcute pe tot parcursul războiului din Ucraina – arestările generalilor au început abia odată ce a devenit clar că Șoigu va fi înlăturat.

După arestarea lui Ivanov, autoritățile judiciare au spus că ancheta asupra afacerilor sale a fost în desfășurare de peste cinci ani, subliniind faptul că autoritățile știau despre corupția armatei cu mult înainte de ultimele arestări.

„Au fost o mulțime de informații despre schemele de corupție în Ministerul Apărării, s-au îngrămădit dosare penale. Dar în timp ce Șoigu era ministru și avea o influență enormă, anchetatorilor nu li s-a permis să-i urmărească”, a declarat un al doilea oficial guvernamental pentru The Moscow Times.

„Șoigu a eșuat lamentabil”

Campania autorizată de Kremlin arată că serviciile de securitate „câștigă” în confruntarea dintre cele două agenții de securitate de prim rang – armata și FSB – a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată Kremlinului.

„Trebuie să existe o singură parte de vină pentru eșecul invaziei”, a spus sursa.

„Este fie serviciile speciale, care au fost angajate în informații și pregătiri analitice pentru război și i-au promis lui Putin o operațiune triumfătoare și o victorie rapidă, dar eșuată”, a spus el, „sau „a doua armată a lumii” precum a descris-o propaganda rusă. „Șoigu, care trebuia să asigure victoria lui Putin, dar s-a dovedit a fi un tigru de hârtie și a eșuat lamentabil”.

Și deși remanierea post-inaugurare de săptămâna trecută a dus la înlăturarea atât a șefului Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev, coordonatorul serviciilor de securitate, cât și a lui Șoigu, șeful armatei, FSB a câștigat totuși în această confruntare.

În plus, oficialii FSB ar putea primi promovări și premii pentru „lupta lor împotriva corupției” în sălile puterii.

„Sarcina FSB, cel mult, este să-și instaleze propriii oameni și să controleze cele mai bănoase lucruri: acele zone în care există bugete mari”, a declarat un al doilea oficial guvernamental interimar pentru The Moscow Times.

Întrebată dacă epurările ar putea împiedica efortul de război, aruncând conducerea militară în dezordine într-un moment în care Rusia încearcă să profite de penuria de muniții a Kievului, sursa a spus: „Chiar credeți că vreunul dintre ei [FSB] la acest moment sunt îngrijorați de succesul operațiunii speciale?”

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro